lördag 9 juli 2011

Hemkokt jordgubbssylt med jordgubbar från eget land

Nu äntligen vankas receptet på jordgubbssylten som jag kokade till förra lördagens brunch! Sylten serverades till de mjölkfria plättarna, som också ska få ett eget inlägg! Dessutom kokade jag en lika stor (liten) omgång till häromdagen. Syltreceptet är i alla fall löjligt enkelt när man kokar med syltsocker. Mängden är inte stor men perfekt för den som inhandlat en ask jordgubbar på torget och vill koka sin egen sylt. Jag kan stoltsera med att sylten är kokad på självplockade jordgubbar från mina föräldrars trädgård.

 Hemkokt jordgubbssylt, ger ½ liter färdig sylt

300 gram jordgubbar
200 gram syltsocker

Rensa och skölj jordgubbarna. Mixa de flesta med stavmixer men spara ett par som du skär i kvartar. Blanda ner jordgubbarna i en kastrull tillsammans med sockret. Värm upp under omrörning och koka i 5 minuter. Skumma av sylten. Häll upp på rena burkar. Sätt på locket. Använd väl rengjorda burkar. Jag brukar köra burkarna på högsta temperatur i diskmaskinen. Annars går det bra att köra de tomma burkarna i ugnen på 150 grader i 30 minuter också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.