måndag 29 april 2013

Sammetslen chokladkräm


 Måndag = måndagsmys! Eller hur?


Det här är en väldigt snabb och enkel dessert, som påminner om chokladpudding men blir lite lösare i konsistensen. Ingredienslistan är löjligt bra, bara saker som man alltid har hemma. Tidsåtgången är löjligt kort men efterrätten behöver stå till sig en stund. Och sedan garnerar man med färska bär . Maränger är förresten gott till för krämen blir inte överdrivet söt. Denna efterrätt föll barnen i smaken. De kallade den ”geggamoja”. Det går alldeles utmärkt bra att göra den mjölkfri, jag gjorde den på rismjölk. Annars går vanlig mjölk lika bra om du tål det.

Ha nu en riktigt bra start på din vecka! Imorgon är det valborgsmässoafton! 
Ska du se en eld?

Sammetslen chokladkräm (geggamoja), 4 portioner
(ganska små portioner så är du en storätare så går det med gott resultat att dubbla satsen)

½ msk kakao
2 msk strösocker
5 dl mjölk (eller risdryck)
1 ägg
½ dl maizena majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker

Blanda kakao och socker i en kastrull. Tillsätt mjölk, ägg och maizenan. Vispa så att allt blandas. Värm tills blandningen kokar upp. Rör hela tiden med en visp. Låt blandningen koka på svag värme i 3 minuter (ställ äggklockan) och rör med vispen hela tiden. Lyft av kastrullen från plattan och tillsätt vaniljsockret. Kyl ner krämen i ett vattenbad med kallt vatten. Häll upp krämen i portionsglas. Ställ svalt en stund. Dekorera krämen med färska bär, maränger och en gräddklick.


onsdag 24 april 2013

Minestronesoppa



Det går för runt just nu. En konferens på jobbet avlöste vabbträsket, idag har det varit full rulle, likaså imorgon och till helgen vankas det trevligheter och jobb. Det går för runt alltså. Jag äter och till och med lagar mat men fotar väldigt lite och bloggar desto mindre. Jag får helt enkelt lägga lite recept på lager och peta av de vid tillfälle.
Ikväll får ni recept på en soppa. Det är fortfarande lite burrigt i luften tycker jag, så den här soppan smakar mums. Jag och ena sonen ville ha korvsoppa och en den andra sonen önskade pastasoppa. Därför blev det något däremellan. Gottis!

Minestronesoppa med bacon och korv, 4 portioner

1 gul lök
1 paket bacon
3 potatisar
2 små morötter
1 palsternacka
½ zucchini
2 tomater eller ett gäng cocktailtomater
1 bit purjo
1 grönsaksbuljong (fond du chef)
1 msk chilisås (eller tomatpuré)
Vatten så att det täcker och lite till
2 dl pasta, okokt
300 gram korv, kan uteslutas
Franska kryddor (jag använde Findus frysta) el hackad persilja

Hacka löken, strimla baconet och fräs dessa i en gryta. Skala potatis, morötter, palsternacka och skiva/tärna. Gör detsamma med zucchini, tomater och purjo. Häll ner allt i grytan tillsammans med buljongtärning och chilisås. Fräs runt en stund innan du häller över vattnet. Sätt på locket och låt puttra i några minuter.  Lyft på locket, lägg ner okokt pasta och låt fortsätta puttra tills pastan är något al dente, potatisen och grönsakerna är lagom mjuka. Tärna korven och lägg i, låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar. Strö över kryddorna. Servera med ett gott bröd till.


lördag 20 april 2013

En "efter träning"-smoothie

Hej på dig ut i helgvimlet! Är du en soldyrkare? Känns härligt att mötas av värmen när man tar sig ut på en promenad. Och 12 poäng till den hjälten som sopat bort sanden och gruset medan vi roade oss på båten och i Helsingfors. Äntligen slipper man rullgruset i backarna. Riktigt dåligt förresten med foton från resan trots att kameran var med. Ni får kika in på bloggens Facebook-sida, så ser ni lite mat, som vi ätit på resan.


Nu till en smoothie! Jag fick en förfrågan om att skapa ett nyttigt mellanmål med Kiviks nya dryckesserie – Naturens Bästa. Och det gör jag så gärna! Här kommer en perfekt smoothie att snabbt mixa ihop och dricka efter träningen! Denna smoothie är dessutom fri från laktos, mjölkprotein och gluten men fylld med antioxidanter (äpple, blåbär och drycken) och nyttiga fetter (avokado och nötter). Dessutom har jag läst att fosfor (finns i cashewnötter) bidrar till att minska muskelvärk efter ett hårt träningspass. Vi får väl se vad kroppen säger imorgon bitti. Körde för fullt på gymmet idag med nya bästa spellistan!

Nu önskar jag dig en fortsatt fin helg!

Äppel- och blåbärssmoothie med avokado och cashewnötter, 2 stora glas

1 dl blåbär, frysta
1 äpple
1 avokado
1 dl cashewnötter
1 tetra (3,3 dl) Naturens Bästa Blåbär-dryck

Skala äpplet och skär i mindre klyftor. Halvera avokadon, gröp ur den. Lägg alla ingredienser i mixern och mixa smoothien slät. Du kan även använda en mixerstav. Häll upp smoothien i ett glas och drick genast. 


onsdag 17 april 2013

Fish 'n chips och friterade lökringar


Fish’n chips, gillar ni det? Jag tycker att det är supergott. Det är sällan man får tag i det här i Sverige (om man bortser från korvkiosker). Men står det på menyn så passar jag på. 
Ännu mer sällan brukar jag göra fish ’n chips här hemma. Men det är ju alldeles fantastiskt gott. Och vill man inte fritera fisk slår jag ett slag för att fritera lökringar. Superenkelt och samma frityrsmet går hur bra som helst att använda även till detta. Något som man ska tänka på är att fritering är ganska tidskrävande (dock inte svårt). Därför ska man inte bjuda hem stora middagssittningar när det vankas frityrmat utan passa på och gör detta när ni inte är mer än 3-4 personer som ska äta. 
Någon kanske har en fritös som dammar igen längst bak i skåpet. Dags att gräva fram den? Och så blir det så snyggt att servera maten ur tidningspapper!

Fish ’n chips och friterade lökringar

600 gram torskfilé
Potatis skuren i smala stavar
Gul lök i ringar + salt och socker

Salt och peppar
½ dl vetemjöl att vända fisken och lökringarna i

Frityrsmet:
1 tsk bakpulver
3 tsk maizena majsstärkelse
2 dl vetemjöl
1 dl mineralvatten
Salt och peppar
Olja till fritering

Börja med att hälla upp olja i en gryta. Jag brukar använda en järngryta. Även en rostfri gryta fungerar. Dock inte aluminiumgryta. Värm upp oljan på svag till medelvarm värme, så att den värms upp jämt. Oljan ska komma upp till en temperatur på 160 grader. Använd stektermometer för att testa temperaturen och hålla värmen jämn. Ha alltid ett lock till hands när du friterar utifall oljan skulle fatta eld. Släng aldrig vatten i het olja.
 Skär torsken i mindre bitar. Vispa ihop ingredienserna  till frityrsmeten. Häll upp mjöl på en djuptallrik, salta och peppra i mjölet. Vänd fiskbitarna i mjölet doppa sedan hastigt i frityrsmeten innan du försiktigt lägger ner några fiskbitar i taget i den heta oljan. Fisken blir klar rätt så fort, vänd fiskbitarna så att de får en jämn gyllene skorpa runtom. Lyft sedan upp fiskbitarna (en hålslev är bra att använda till detta) och låt rinna av på hushållspapper. 
Skär löken i ringar, strö på salt och strösocker. Låt löken stå på skärbräda en stund så att saltet och sockret få smälta in i löken. Vänd sedan ringarna i vetemjölsblandningen. Doppa därefter löken i frityrsmeten och fritera. Låt rinna av på hushållspapper. 
Fritera därefter potatisen. Den tar lite längre tid på sig än fisken och lökringarna, tänk därför på att skära potatisen i smala stavar. Lyft av även den färdiga friterade potatisen på hushållspapper för att rinna av. Salta. Ät med en gång. 
Servera remouladsås och aioli till. Glöm inte citronklyftorna. Servera gärna maten ur tidningspapper.        
   
Enklaste (och godaste) remouladsåsen

Smörgåsgurka, skuren i små tärningar
Majonnäs

Skär smörgåsgurkan i små tärningar. Tillsätt äkta majonnäs tills du får en lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Klart!

måndag 15 april 2013

Tips på valborgsmat!

Hej fining!

Hoppas veckan kickat igång bra! Jag var iväg och åt på Urban Deli vid Nytorget med ett gäng tjejer. God mat och trevligt sällskap! Vad mer kan man önska sig!

Ser att många redan börjat göra efterforskning på valborgsmat! Valborgsbuffé är nu bland de vanligaste sökorden på min blogg. Därför passar jag på och gör letandet lite enklare och bjussar på lite recept som jag har på lager!

Munkar friterar jag en gång per år och det 
är just till valborg! 
Många är rädda för att fritera men det är ingen 
fara,så länge man har ett lock till hands! 
Sima / mjöd är en finsk klassiker, 
som man dricker till valborg! 
Den behöver några dagar på sig, 
så spana in receptet>> redan nu!

Och i matväg är en buffé perfekt om man 
blir många. Här kommer tips på en buffé, 
som jag trollade fram till 
valborgsmässoafton förra året. 
En valborgsmässoafton var det jättekallt
(har väl förresten hänt mer än en gång
att man stått och huttrat vid elden)
och då var det härligt att komma
hem och värma sig med dessa
fläskfilétoasts, recept här>> 

söndag 14 april 2013

Romtoast



En superenkel och fantastisk god förrätt! Denna till synes löjligt enkla toast riktigt smälter i munnen. Att den dessutom går att svänga ihop på endast några minuter höjer den till skyarna! Receptet kommer ur min favoritkokbok ”En man en kvinna ett kök”.

Söndagskväll och helgen går mot sitt slut. Hemma hos oss har äldsta sonen fått ny cykel igår, så vi har tagit cykelturer och yngsta sonen fick i sin tur ärva storebrors gamla cykel. Lyckliga killar här hemma! Dessutom har vi varit på kalas idag! Ja, och som motvikt till allt flashigt och glamouröst så blev det några fall och hopp från soffor, gråt och bulor, ren tvätt i jättehögar, tandagnisslan över eländiga monteringsanvisningar och allmänt stoj. En barnfamiljs vardag på en helg! Med det sagt önskar jag dig en fin kväll! 

Romtoast

Beräkna detta per person:
2 skivor formfranska
25 gram mjukost (i ask eller på tub, neutralsmak eller lagrad)
½ - 1 msk röd rom (1 burk rom räcker till 4-5 personer)
Smör
Citron

Skär bort kanterna på formfranskan. Bred ett lager mjukost på den ena brödskivan. Bred sedan på ett lager rom på samma skiva. Lägg över den andra brödskivan. Bred på smör på yttersidorna av brödet. Stek i stekpannan. Pressa över lite citron och servera med en rejäl citronskiva.  

lördag 13 april 2013

Kalkonpasta med broccoli och kapris


På förmiddagen stack mannen och äldsta sonen iväg på simhallens piratlördag. Jag och yngsta sonen stannade hemma, städade och lagade lunch. Det blev en pastarätt med kalkon, broccoli och kapris. Mums mums, om än barnen ryggade lite för kaprisen. Vi vuxna tyckte dock att det smakade riktigt mumsigt. Inspiration till receptet hittade jag på Icas hemsida.

Ja, den här gången får ni en liten inblick i hur det EGENTLIGEN ser ut när jag fotar maten! Mina febrila försök att arrangera maten fint inför fotograferingsmomentet misslyckas lite då och då Det förekommer nämligen ofta hungriga tjuvsmakare, som inte kan hålla fingrarna i styr!

Nu önskar jag dig en fortsatt härlig helg! Hoppas din helg kickat igång bra såhär långt!

Kalkonpasta med broccoli och kapris, 4 portioner

6 dl gammaldags idealmakaroner (eller annan valfri pasta)
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 ½ dl Oatly iMat (du kan också använda grädde eller creme fraiche)
250 gram kalkonbröst (smörgåspålägg)
1 broccolistånd (eller 250 gram frysta broccolibuketter)
2 msk kapris
10 cocktailtomater
Hackad persilja
Salt och peppar

Koka makaronerna enligt instruktion på paketet. Skiva under tiden rödlöken och vitlöken och låt svettas i en panna i lite olja i en traktörpanna. Häll över havregrädden, lägg i broccolin och kaprisen. Låt småputtra under lock tills pastan kokat klart. Häll därefter i pastan, skär kalkonskivorna i mindre bitar och halvera cocktailtomaterna. Rör ner allt i pannan och smaka av med hackad persilja, salt och peppar. 


onsdag 10 april 2013

Lax med ugnsrostade grönsaker (en till allt-i-ett-rätt)


Hej på er! Det var ett tag sedan ni fick recept och inlägg på bloggen. Men nu kommer ett till recept, förslag på ett bra middagsrecept. Något nytt att prova för omväxlingens skull! I många familjer är det ju vissa gamla godingar som återkommer; spaghetti och köttfärssås, köttbullar med sås och potatis och kycklinggryta till exempel. Jag brukar tänka att man kan variera med något nytt varje vecka. Det är på så sätt man hittar nya favoriter!

Här kommer exempel på rätter som vi provlagat och fallit för, och som blivit återkommande favoriter hos oss:






Men nu till dagens recept, som för övrigt är en perfekt allt-i-ett-rätt!

Ugnsbakad lax med ugnsrostade grönsaker, 4 portioner

600 gram lax (filé i bit eller portionsbitar)
600 gram potatis
½ squash
1 orange paprika
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 ask körsbärstomater
1 tsk torkad timjan
1 näve hackad persilja
Citronpeppar
Salt och peppar
Olivolja

Tvätta potatisen ordentligt och skiva den tunt. Skiva även squashen och skär paprikan i grova bitar. Skala löken och vitlöken och skiva tunt. Lägg potatisskivor, squash, paprika och lök i en fryspåse. Häll över olja, salt, peppar, timjan och persilja. Knyt ihop påsen och skaka runt så att allt blandas. Häll därefter innehållet i en bakplåtpappersklädd ugnspanna. Rosta grönsakerna på 225 grader i cirka 20 minuter. Halvera under tiden cocktailtomaterna och peppra laxen med citronpeppar. Ta därefter ut ugnspannan, strö över tomaterna och lägg ned laxfilén i pannan. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och tillaga tills laxen är klar. Servera med en klick gräddfil. 

söndag 7 april 2013

Gubbröra med ägg, potatis och matjessill



Vissa har potatis i gubbröran och andra inte. Allt som oftast har jag inte det men denna gång när jag gjorde gubbröran hos svägerskan (under påsken) så fanns det kokta kalla potatisar, så då tog jag ett gäng i röran när jag gjorde den. Blev supergott och lite matigare. Älskar en sådan här röra på en bit knäckebröd eller tunnbröd. Snabb och enkel lunchrätt blir det då också! Eftersom röran inte innehåller varken gräddfil eller creme fraiche så är den mjölkfri (så länge du väljer äkta majonnäs)! 

Gubbröra med potatis, ägg och matjessill

6 kokta ägg
6 kokta kalla potatisar
2 burkar (konservburkar) matjessill
½ rödlök
1 dl majonnäs
Gräslök, dill
Salt och peppar

Skala ägg och potatis. Tärna ägg, potatis och matjessillen. Finhacka rödlöken finfint. Häll upp allt i en skål, rör ner majonnäs och blanda ihop röran. Hacka i lite gräslök och dill, kan uteslutas. Smaka av med salt och peppar. Tänk på att när röran står till sig kommer matjessillen att ge den mer sälta. Men eftersom röran innehåller ganska mycket potatis, kommer lite salt att behövas ändå.

tisdag 2 april 2013

Citrus- och rosmarinsill


Sill till alla de svenska högtiderna har blivit ett måste för mig! Oavsett om det vankas jul, påsk eller midsommar, så åker sillburken fram. Dessutom har jag blivit kräsnare med åren och hoppar helt över de där glasburkarna i affärerna. Däremot  brukar jag köpa matjesill. Godaste sillen är den man gör själv! Och då är det smidigaste att använda 5-minuterssillen.

Citrus- och rosmarinsill

2 förpackningar 5-minuterssill
½ apelsin i skivor + saften från ½ apelsin
½ citron i skivor
3 kvistar rosmarin
5 cm bit purjolök
10 rosépeppar, krossad
1 lagerblad

Öppna sillpaketen och häll upp lagen i en bunke. Skär sillfiléerna i bitar och skiva purjolöken. Skiva citronen och apelsinen. Varva sill, purjo, rosmarin, citronskivor och apelsinskivor i en glasburk. Lägg i lagerbladet, pepparn och pressa ner saften från ½ apelsin. Häll lagen över sillen. Sillen är godast och får mest smak om den får stå åtminstone över natten.  Om du vill äta sillen snabbare kan du koka upp lagen och lägga i citron, apelsin, lagerblad, peppar och pressa ner apelsinsaften och därefter låta lagen kallna. Varva därefter ingredienserna i glasburken.

måndag 1 april 2013

Påsken i bilder


Det är annandag påsk och vi har precis varit och storhandlat. Sent igår kväll kom vi hem till vårt svinkalla hus,  skruvade upp värmen och somnade sött i våra egna sängar efter en påskhelg i Hälsingland. Denna gång sov vi hos svägerskan med familj och vilken lycka för kusinerna att umgås intensivt i några dagar. Mycket stoj och stim, skratt, påskäggsjakt och fantasifulla lekar. Storhelger är mysig familjetid!

Jag och svägerskan tillbringade halva påskafton i köket och förberedde en massa mumsigheter, som du nu ska få en liten bild-kavalkad av!

Hoppas du haft en skön påskhelg! Kallar jobb och skola imorgon, eller är du påsklovsledig? Oavsett vilket, önskar jag dig en bra start på ny vecka! Själv får jag njuta av ledighet ett par dagar till!

Nu till bilderna! 


På långfredagen blev vi bjudna på pestoöverbakad lax,
romsås, gräddstuvad purjo och vårgrönt! 

Påskaftons morgon färgade jag och svägerskan ägg med
gurkmeja, rödlöksskal och blåbär.
Ränderna fick vi genom att linda gummisnoddar runt äggen. 

Påskbuffén står uppdukad!

Jag gjorde en citrus- och rosmarinsill (recept kommer)...

... en gubbröra med kokt potatis, matjesill och
ägg (recept kommer) ...

... medan svägerskan och jag hjälptes åt med den
vitlöks- och rosmarinspäckade lammsteken med kall basilikakräm.

Svägerskan gjorde dessa mumsiga laxrullar
med phliadelphia- och örtfyllning...

... medan jag svängde ihop denna sallad med rödbetor,
honungsgratinerad chevre och rostade solrosfrön.

På kvällen försökte vi avslutningsvis trycka i oss en gottebuffé.
Det gick sådär, vi var proppmätta efter all mat!