torsdag 30 april 2009

Munkar


I den del av Finland där jag kommmer ifrån, gör man munkar till valborg! Dessa avnjutes tillsammans med sima. Har bakat munkarna imorse medan mina föräldrar varit barnvakt åt sonen för första gången!


Trevlig valborg på er alla!


Munkar, 80 st

1 liter vatten eller mjölk

2 paket (100 gram) jäst

300 gram socker

20 gram salt

20 gram kardemumma (stöt själv i mortel)

2 ägg

Cirka 3 liter vetemjöl

300 gram smör

Olja och kokosfett till fritering

Strösocker till dekoration


Värm vattnet eller mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen till sammans med degvätskan. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Tillsätt socker, salt, kardemumma och äggen i degbunken. Börja arbeta in mjölet, lite åt gången. Knåda degen tills den lossnar från bunken. Tillsätt det avsvalnade smöret och arbeta in det i degen, knåda tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.


Kavla ut degen och ta ut kakor med t.ex. ett lock, en skål eller dylikt. Om du vill göra ringmunkar gör du ett hål i mitten med ett mindre lock. Låt jäsa på en plåt under bakduk i cirka 30 minuter.


Hetta upp oljan till 180 grader. Om du saknar en termometer kan du lägga i en bit formfranska. När den blir gyllengul är oljan klar att friteras i. Jag använder en järngryta till fritering. Tänk på att ha ett lock till hands när du friterar. Om oljan börjar brinna sätter du på locket! Kasta aldrig vatten i oljan!!!


Fritera 3-4 munkar åt gången, vänd efter en stund och fritera på andra sidan. Ta upp munkarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla i strösocker!


Tips!


Tänk på att ha ett lock till hands när du friterar. Om oljan börjar brinna sätter du på locket! Kasta aldrig vatten i oljan!!!


7 kommentarer:

  1. Oj, vad gott! Jag har tänkt flera gånger att jag ska göra munkar, det verkar roligt. Men jag har aldrig riktigt vågat, jag är lite rädd för friteringen och den väldigt, väldigt varma oljan...

    SvaraRadera
  2. Jo de var helt underbart goda cupcakes jag bakat & så nu är de slut :)

    Nej, det är bara att ta kylskåpskallt bregott eller lätta & ta till fläskpannkakan, det är så gott! Du måste testa :)

    Mmm gott med munkar :)

    SvaraRadera
  3. Ser gott ut. Har aldrig ätit hemmagjorda munkar.

    SvaraRadera
  4. men å vad fantastiska, återigen påminner dem om min mormor som brukade baka munkar =) Hon föddes och växte upp i finland, jag är alltså halvfinska. =)

    SvaraRadera
  5. åh va gott med munkar!!!

    SvaraRadera
  6. Tack,har letat efter det där receptet.
    Hur gör man grisar då ?

    SvaraRadera
  7. Anonym: Jag förmodar att du menar "possumunkki". I så fall kavlar du ut degen och skär den sedan i avlånga fyrkanter. Dra/nyp till i varje hörn ordentligt. Annars som munkarna. Sedan när du har friterat de spritsar du in sylt eller äppelmos.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.