måndag 29 april 2013

Sammetslen chokladkräm


 Måndag = måndagsmys! Eller hur?


Det här är en väldigt snabb och enkel dessert, som påminner om chokladpudding men blir lite lösare i konsistensen. Ingredienslistan är löjligt bra, bara saker som man alltid har hemma. Tidsåtgången är löjligt kort men efterrätten behöver stå till sig en stund. Och sedan garnerar man med färska bär . Maränger är förresten gott till för krämen blir inte överdrivet söt. Denna efterrätt föll barnen i smaken. De kallade den ”geggamoja”. Det går alldeles utmärkt bra att göra den mjölkfri, jag gjorde den på rismjölk. Annars går vanlig mjölk lika bra om du tål det.

Ha nu en riktigt bra start på din vecka! Imorgon är det valborgsmässoafton! 
Ska du se en eld?

Sammetslen chokladkräm (geggamoja), 4 portioner
(ganska små portioner så är du en storätare så går det med gott resultat att dubbla satsen)

½ msk kakao
2 msk strösocker
5 dl mjölk (eller risdryck)
1 ägg
½ dl maizena majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker

Blanda kakao och socker i en kastrull. Tillsätt mjölk, ägg och maizenan. Vispa så att allt blandas. Värm tills blandningen kokar upp. Rör hela tiden med en visp. Låt blandningen koka på svag värme i 3 minuter (ställ äggklockan) och rör med vispen hela tiden. Lyft av kastrullen från plattan och tillsätt vaniljsockret. Kyl ner krämen i ett vattenbad med kallt vatten. Häll upp krämen i portionsglas. Ställ svalt en stund. Dekorera krämen med färska bär, maränger och en gräddklick.


8 kommentarer:

  1. Chokladgeggamojja, ja tack!
    Här blir det ingen eld, det hinns liksom inte riktigt med när Håkan slutar sent på jobbet. Men lite extra gott på tallrikarna ska vi nog få till:)

    Hoppas du får en fin valborg

    SvaraRadera
  2. Låter riktigt gott det här!!
    Trevlig valborg!!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Låter gott, tyvärr har jag en liten killa som inte tycker om choklad ( eller glass eller tårta!) undrar om man enkelt kan byta ut kakaon mot något annat. Mosade bär eller så.
    Hoppas er valborg var trevlig! Lena från Make e head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle nog prova att bara ha i vaniljsocker. Det blir något som vi i Finland kallar för månskenskräm. Kan det gå hem tror du? Serveras med bär eller bärkräm till.
      Tack, vår valborg var trevlig! Er också hoppas jag!

      Radera
  4. Låter mycket gott! Och dessutom enkelt, vilket jag gillar skarpt.
    Hoppas ni fick en trevlig dag igår på bloggträffen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det! Vi hade det jättebra på bloggträffen! Berättar mer imorgon! :-)

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.