tisdag 2 april 2013

Citrus- och rosmarinsill


Sill till alla de svenska högtiderna har blivit ett måste för mig! Oavsett om det vankas jul, påsk eller midsommar, så åker sillburken fram. Dessutom har jag blivit kräsnare med åren och hoppar helt över de där glasburkarna i affärerna. Däremot  brukar jag köpa matjesill. Godaste sillen är den man gör själv! Och då är det smidigaste att använda 5-minuterssillen.

Citrus- och rosmarinsill

2 förpackningar 5-minuterssill
½ apelsin i skivor + saften från ½ apelsin
½ citron i skivor
3 kvistar rosmarin
5 cm bit purjolök
10 rosépeppar, krossad
1 lagerblad

Öppna sillpaketen och häll upp lagen i en bunke. Skär sillfiléerna i bitar och skiva purjolöken. Skiva citronen och apelsinen. Varva sill, purjo, rosmarin, citronskivor och apelsinskivor i en glasburk. Lägg i lagerbladet, pepparn och pressa ner saften från ½ apelsin. Häll lagen över sillen. Sillen är godast och får mest smak om den får stå åtminstone över natten.  Om du vill äta sillen snabbare kan du koka upp lagen och lägga i citron, apelsin, lagerblad, peppar och pressa ner apelsinsaften och därefter låta lagen kallna. Varva därefter ingredienserna i glasburken.

1 kommentar:

  1. Vi instämmer i allt du säger om att hoppa över de färdiga sillinläggningarna på butikshyllan och att hemlagad sill är så mycket godare. Vi tycker också att 5-minuterssillen är en av de bättre uppfinningarna och varje högtid ska ha sin egen hemlagade sillinläggning.

    Jag föredrar mer krämiga sillar medan gubben helst äter sill mer som den här du gjort.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.