Sill till alla de svenska högtiderna har blivit ett måste
för mig! Oavsett om det vankas jul, påsk eller midsommar, så åker sillburken
fram. Dessutom har jag blivit kräsnare med åren och hoppar helt över de där
glasburkarna i affärerna. Däremot brukar
jag köpa matjesill. Godaste sillen är den man gör själv! Och då är det
smidigaste att använda 5-minuterssillen.
Citrus- och rosmarinsill
2 förpackningar 5-minuterssill
½ apelsin i skivor + saften från ½ apelsin
½ citron i skivor
3 kvistar rosmarin
5 cm bit purjolök
10 rosépeppar, krossad
1 lagerblad
Öppna sillpaketen och häll upp lagen i en bunke. Skär
sillfiléerna i bitar och skiva purjolöken. Skiva citronen och apelsinen. Varva
sill, purjo, rosmarin, citronskivor och apelsinskivor i en glasburk. Lägg i
lagerbladet, pepparn och pressa ner saften från ½ apelsin. Häll lagen över
sillen. Sillen är godast och får mest smak om den får stå åtminstone över
natten. Om du vill äta sillen snabbare
kan du koka upp lagen och lägga i citron, apelsin, lagerblad, peppar och pressa
ner apelsinsaften och därefter låta lagen kallna. Varva därefter ingredienserna
i glasburken.
Vi instämmer i allt du säger om att hoppa över de färdiga sillinläggningarna på butikshyllan och att hemlagad sill är så mycket godare. Vi tycker också att 5-minuterssillen är en av de bättre uppfinningarna och varje högtid ska ha sin egen hemlagade sillinläggning.
SvaraRaderaJag föredrar mer krämiga sillar medan gubben helst äter sill mer som den här du gjort.
Trevlig helg!