onsdag 17 april 2013

Fish 'n chips och friterade lökringar


Fish’n chips, gillar ni det? Jag tycker att det är supergott. Det är sällan man får tag i det här i Sverige (om man bortser från korvkiosker). Men står det på menyn så passar jag på. 
Ännu mer sällan brukar jag göra fish ’n chips här hemma. Men det är ju alldeles fantastiskt gott. Och vill man inte fritera fisk slår jag ett slag för att fritera lökringar. Superenkelt och samma frityrsmet går hur bra som helst att använda även till detta. Något som man ska tänka på är att fritering är ganska tidskrävande (dock inte svårt). Därför ska man inte bjuda hem stora middagssittningar när det vankas frityrmat utan passa på och gör detta när ni inte är mer än 3-4 personer som ska äta. 
Någon kanske har en fritös som dammar igen längst bak i skåpet. Dags att gräva fram den? Och så blir det så snyggt att servera maten ur tidningspapper!

Fish ’n chips och friterade lökringar

600 gram torskfilé
Potatis skuren i smala stavar
Gul lök i ringar + salt och socker

Salt och peppar
½ dl vetemjöl att vända fisken och lökringarna i

Frityrsmet:
1 tsk bakpulver
3 tsk maizena majsstärkelse
2 dl vetemjöl
1 dl mineralvatten
Salt och peppar
Olja till fritering

Börja med att hälla upp olja i en gryta. Jag brukar använda en järngryta. Även en rostfri gryta fungerar. Dock inte aluminiumgryta. Värm upp oljan på svag till medelvarm värme, så att den värms upp jämt. Oljan ska komma upp till en temperatur på 160 grader. Använd stektermometer för att testa temperaturen och hålla värmen jämn. Ha alltid ett lock till hands när du friterar utifall oljan skulle fatta eld. Släng aldrig vatten i het olja.
 Skär torsken i mindre bitar. Vispa ihop ingredienserna  till frityrsmeten. Häll upp mjöl på en djuptallrik, salta och peppra i mjölet. Vänd fiskbitarna i mjölet doppa sedan hastigt i frityrsmeten innan du försiktigt lägger ner några fiskbitar i taget i den heta oljan. Fisken blir klar rätt så fort, vänd fiskbitarna så att de får en jämn gyllene skorpa runtom. Lyft sedan upp fiskbitarna (en hålslev är bra att använda till detta) och låt rinna av på hushållspapper. 
Skär löken i ringar, strö på salt och strösocker. Låt löken stå på skärbräda en stund så att saltet och sockret få smälta in i löken. Vänd sedan ringarna i vetemjölsblandningen. Doppa därefter löken i frityrsmeten och fritera. Låt rinna av på hushållspapper. 
Fritera därefter potatisen. Den tar lite längre tid på sig än fisken och lökringarna, tänk därför på att skära potatisen i smala stavar. Lyft av även den färdiga friterade potatisen på hushållspapper för att rinna av. Salta. Ät med en gång. 
Servera remouladsås och aioli till. Glöm inte citronklyftorna. Servera gärna maten ur tidningspapper.        
   
Enklaste (och godaste) remouladsåsen

Smörgåsgurka, skuren i små tärningar
Majonnäs

Skär smörgåsgurkan i små tärningar. Tillsätt äkta majonnäs tills du får en lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Klart!

4 kommentarer:

  1. Friterat är ju sååå gott och här hemma har vi testat att fritera både fisk och kyckling med fint resultat! Just nu äter jag lite hälsosammare så fritösen får snällt stå och vänta tills jag bestämmer mig för att njuta lite extra :-)

    SvaraRadera
  2. I går när jag panerade torskrygg så säger min store pojk - mamma kan vi inte göra fish´n chips? Perfekt! När jag berättade att det ska serveras i tidningspapper så tittade han på som om jag var från yttre rymden...hehe.

    SvaraRadera
  3. Fish'n'chips är ju bara så gott! Men jag har inte provat att göra det själv, kanske får göra det nån gång :)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.