Fish’n chips, gillar ni det? Jag tycker att det är
supergott. Det är sällan man får tag i det här i Sverige (om man bortser från korvkiosker). Men står det på
menyn så passar jag på.
Ännu mer sällan brukar jag göra fish ’n chips här hemma.
Men det är ju alldeles fantastiskt gott. Och vill man inte fritera fisk slår
jag ett slag för att fritera lökringar. Superenkelt och samma frityrsmet går
hur bra som helst att använda även till detta. Något som man ska tänka på är
att fritering är ganska tidskrävande (dock inte svårt). Därför ska man inte
bjuda hem stora middagssittningar när det vankas frityrmat utan passa på och
gör detta när ni inte är mer än 3-4 personer som ska äta.
Någon kanske har en
fritös som dammar igen längst bak i skåpet. Dags att gräva fram den? Och så blir det så snyggt att servera maten ur tidningspapper!
Fish ’n chips och friterade lökringar
600 gram torskfilé
Potatis skuren i smala stavar
Gul lök i ringar + salt och socker
Salt och peppar
½ dl vetemjöl att vända fisken och lökringarna i
Frityrsmet:
1 tsk bakpulver
3 tsk maizena majsstärkelse
2 dl vetemjöl
1 dl mineralvatten
Salt och peppar
Olja till fritering
Börja med att hälla upp olja i en gryta. Jag brukar använda
en järngryta. Även en rostfri gryta fungerar. Dock inte aluminiumgryta. Värm
upp oljan på svag till medelvarm värme, så att den värms upp jämt. Oljan ska komma upp till en temperatur på 160 grader. Använd
stektermometer för att testa temperaturen och hålla värmen jämn. Ha alltid ett lock till hands när du friterar utifall oljan skulle fatta eld. Släng aldrig vatten i het olja.
Skär torsken i
mindre bitar. Vispa ihop ingredienserna till frityrsmeten. Häll upp mjöl på en
djuptallrik, salta och peppra i mjölet. Vänd fiskbitarna i mjölet doppa sedan
hastigt i frityrsmeten innan du försiktigt lägger ner några fiskbitar i taget i
den heta oljan. Fisken blir klar rätt så fort, vänd fiskbitarna så att de får
en jämn gyllene skorpa runtom. Lyft sedan upp fiskbitarna (en hålslev är bra
att använda till detta) och låt rinna av på hushållspapper.
Skär löken i
ringar, strö på salt och strösocker. Låt löken stå på skärbräda en stund så att
saltet och sockret få smälta in i löken. Vänd sedan ringarna i
vetemjölsblandningen. Doppa därefter löken i frityrsmeten och fritera. Låt
rinna av på hushållspapper.
Fritera därefter potatisen. Den tar lite längre tid
på sig än fisken och lökringarna, tänk därför på att skära potatisen i smala
stavar. Lyft av även den färdiga friterade potatisen på hushållspapper för att
rinna av. Salta. Ät med en gång.
Servera remouladsås och aioli till. Glöm inte
citronklyftorna. Servera gärna maten ur tidningspapper.
Enklaste (och godaste) remouladsåsen
Smörgåsgurka, skuren i små tärningar
Majonnäs
Skär smörgåsgurkan i små tärningar. Tillsätt äkta majonnäs
tills du får en lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Klart!
Hemlagad fish 'n chips är oslagbart!
SvaraRaderaFriterat är ju sååå gott och här hemma har vi testat att fritera både fisk och kyckling med fint resultat! Just nu äter jag lite hälsosammare så fritösen får snällt stå och vänta tills jag bestämmer mig för att njuta lite extra :-)
SvaraRaderaI går när jag panerade torskrygg så säger min store pojk - mamma kan vi inte göra fish´n chips? Perfekt! När jag berättade att det ska serveras i tidningspapper så tittade han på som om jag var från yttre rymden...hehe.
SvaraRaderaFish'n'chips är ju bara så gott! Men jag har inte provat att göra det själv, kanske får göra det nån gång :)
SvaraRadera