torsdag 11 augusti 2011

Blåbärspaj med mandel

 Vet ni vad jag gjorde vid den här tiden för ett år sedan? Min minsting fyllde ju ett år i förrgår och stora killen 3 år idag, så man skulle ju kunna tro att jag för ett år sedan satt hemma i soffan och ammade och slötittade på tecknat tillsammans med barnen dagarna i ända. Jag gjorde ju i och för sig det också men därutöver någon lite mer oförväntad utflykt gjorde vi också. Nyförlöst, med en bebis på några dagar, åkte vi och plockade blåbär! Det ni! Då var N inte ens en vecka gammal men vi packade in oss i bilen och drog iväg till vårt bästaste blåbärsställe, drog myggnät över vagnens liggdel och fyllde byttorna och skördade inför höstens pajer, muffins och vinterns blåbärssoppor. Det var då det!

Hur många blåbär tror ni det bor i min frys just nu? Inte en enda, måste jag erkänna! Själv hade jag planerat att jag vid det här laget skulle ha åtminstone några liter självplockade blåbär i frysen. Med det i åtanke hade jag ju valt ut en Blåbärspaj med mandel >>  när jag fick förfrågan om att testbaka ett pajrecept från Arla. Tur att blåbär går snabbt att plocka även i frysdisken i mataffären! Tills för alldeles nyligen bodde det ett paket frysta blåbär i min frys. Därefter hamnade de i denna mumsiga blåbärspaj med mandel!

Pajen är nästan som en uppochnedvänd smulpaj. Man har pajdegen i botten, därefter bären och avslutningsvis lite mer deg på toppen. Gott att ösa på av det goda! Dessutom är det perfekt med en degbotten jämfört med en traditionell smulpaj eftersom den här är mycket lättare att skära upp i snygga bitar! I originalreceptet ingår flagad mandel men det bytte jag ut mot samma mängd hackade salta mandlar. Det blev en god kontrast med sältan från mandlarna, så det ska jag prova till fler pajer. Jag är överlag lite dålig på att använda mandel och nötter i bakning men nu har jag kanske blivit omvänd. Såsen till pajen är löjligt enkel att göra! Älskar sådana snälla recept som kräver minimal ansträngning!

 Blåbärspaj med mandel

3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g smör
1 msk vatten
1/2 dl flagad mandel (jag bytte ut detta mot motsvarande mängd hackade salta mandlar

Fyllning:
1/2 liter färska eller frysta blåbär1/2 dl strösocker
1/2 - 1 msk potatismjöl

Till servering:
2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min.
Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna.
Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till pajen.

3 kommentarer:

  1. Det kanske var tur att ni inte åkte ut? Vi hittade inga blåbär alls (typ några deciliter) så det var bara att åka hem igen. Mygguppätna :-(

    SvaraRadera
  2. Hovkonditorn: Tack!

    Louise: Aha, där ser man! Trodde att det fanns gott om bär!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.