söndag 7 augusti 2011

Veckans bröd - Örtbröd

 Regnet det bara öser ner… Helgen har varit bra, det till trots! Vi fixar och donar lite här hemma. Fixarlistan har vuxit sig låååång, så är det för jämnan i vår familj. Den listan kommer nog aldrig ens bli kort! Inte heller inköpslistan nu inför killarnas kalas nästa söndag. Nu till veckan blir det till att handla loss och fylla skåpen, så att jag kan baka och dona!

Här kommer veckans bröd i alla fall, snart uppäten! Gott bröd med en liten finsk teknik att tillsätta fett. Det rumsvarma smöret knådas nämligen in i brödet efter att man tillsatt mjölet. Har ni inte testat det tidigare så gör gärna det nästa gång ni bakar bröd. Så gör jag alltid när jag gör en bulldeg. Tycker om konsistensen som degen får då!

Dessutom har jag kavlat ut degen till plattor när jag bakar ut den, och sedan rullat ihop den som en rulltårta. Detta ger snygg och jämn form till bröden och en härlig struktur.

 Veckans bröd: Örtbröd

5 dl vatten eller mjölk
50 gram (1 paket) jäst
1 ½ tsk salt
1 tsk socker eller honung
1 paket hackade frysta örter (bla Findus har provencalska, italienska och basilika, även färska örter fungerar givetvis bra)
2 ½ dl havregryn
10-12 dl vetemjöl
75 gram rumsvarmt smör

Vallmofrön till dekoration
Mjölk till pensling

Smula ner jästen i en degbunke. Häll i 37-gradigt degvätska och lös upp jästen. Tillsätt salt och sött samt örterna. Tillsätt havregryn och mjöl. Arbeta därefter in det rumsvarma smöret i degen. Låt degen jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna lite längre. Dela degen i två och kavla ut varje del till 40x20 cm stor platta. Rulla ihop degen till en limpa, på samma sätt som du rullar ihop en rulltårta. Jag rullade ihop längs långsidan. Rullar man längs kortsidan blir det en kort och bred franska istället. Lägg ändarna undertill. Låt jäsa igen under bakduk i cirka 30 minuter. Pensla bröden med mjölk, strö på valfria frön och grädda därefter på 200 grader i cirka 20 minuter.


8 kommentarer:

  1. Mums vad gott med örter i brödet! De ser verkligen fina ut =)

    SvaraRadera
  2. Vilka bra tips, att rulla till en rulltårta ska vi absolut prova nästa gång det blir brödbak. Här blev det GI-bullar till frukost i morse, så goda!

    SvaraRadera
  3. Ska limporna stå i nedre delen av ugnen?

    SvaraRadera
  4. Äsch. Efter första jäsningen blev mitt bröd alldeles kletigt och helt omöjligt att arbeta med. Vad gjorde jag för fel?

    SvaraRadera
  5. Anonym: I mitten av ugnen!
    Hmm... för kletigt! Mer mjöl skulle jag säga! Sådant beror ju alltid på ifall du mäter upp i en stor 1-litersmått, ett 1-dl mått eller packar tätt. Även andra faktorer har betydelse. Till exempel om du tillsätter lite mjöl åt gången går det åt mer än om du har i allt på en gång. Jag skulle säga att hellre för lös deg och tillsätta mer vid utbakning än för mycket mjöl och få något som kan användas för att slå tennisbollar med!

    SvaraRadera
  6. Det här brödet ser riktigt gott ut :-)
    Hembakat är alltid godast.

    / Jenny

    SvaraRadera
  7. Bakar ofta bröd hemma hos mig. Ser gott ut ditt bröd. Jag kanske ska prova det nästa gång det är dags för brödbakning..

    SvaraRadera
  8. Tant Gul: Ja, visst är det både roligt och gott att baka eget bröd! Prova du att baka mitt bröd och lämna gärna en recension här på bloggen också då!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.