fredag 19 augusti 2011

Crêpes med räkstuvning

 Nu saknar ni väl lite salta inlägg här på bloggen igen? Här kommer förra fredagens middag; crêpes med räkstuvning. Det blev lyckat och gott tycker jag! Crêpes är nog en 70- och 80-talsrätt egentligen och jag kan inte påstå att jag överhuvudtaget äter det ofta men nu när jag väl slog till så är jag riktigt nöjd över att jag gjorde det. Men reservera tid till gräddningen. Det tar ju ett tag om man gör åt många, precis som när man gräddar pannkakor! Och när man ändå håller på så kan man ju göra ett gäng, fylla och gratinera så har man till lite matlådor. För det är nog de där frysta varianterna i lunchförpackningar som jag träffat på, på jobbet någon gång. Smeten till crêpesen passar bättre till salta crêpes än söta tycker jag då den innehåller en hel del ägg. Nästa gång ska jag göra med svampstuvning tror jag. Eller så gör jag räkstuvning igen för det är ju också riktigt gott! Måste i varje fall rekommendera det här stuvningsreceptet som bas oavsett vad ni väljer. Snåla inte med smöret! Stuvningen blir så god med en rejäl klick smör i!

 Crêpes med räkstuvning, 20-25 crepes

Crêpes:
5 dl vetemjöl
4 dl vatten
6-8 ägg beroende på storlek
4 dl mjölk
75 gram smör

Vispa ihop mjöl och vatten. Vispa i äggen och mjölken. Smält smöret, låt det svalna och blanda sedan ner i smeten. Låt smeten stå och svälla i kylskåp i 1-2 timmar. Hetta upp en liten gjutjärnspanna. Grädda crêpesen, cirka ½ dl av smeten till varje crepes. Det ska bli ett tunt skikt i pannan. Då smeten redan innehåller smör behöver du klicka ner smör i pannan endast för den första crêpesen.

Räkstuvning, räcker till ovanstående mängd crepes
400 gram skalade räkor eller 1 kg räkor med skal
100 gram smör
¾ dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 kruka dill
200 gram riven ost till gratinering

Skala räkorna om du inte använder färdigskalade. Smält smöret i en kastrull. Dofta över mjölet och rör om. Låt inte det ta färg. Späd med mjölken, lite i taget. Låt sedan stuvningen koka i ett par minuter så att mjölsmaken försvinner. Ställ stuvningen åt sidan för att svalna. Hacka under tiden dillen. Tillsätt dillen och räkorna. Koka inte stuvningen mer för då kan räkorna krympa och bli sega.

Fördela stuvning på crêpesen, rulla ihop dem och lägg tätt i en smord ugnsform. Strö på riven ost. Gratinera i mitten av ugnen på 250 grader tills osten smält och fått färg, 5-10 minuter.
 
 

9 kommentarer:

  1. Åh, fy bubblan crêpes som är så himla gott, räkstuvning är absolut favoriten! Perfekt fredagsmysmat:)

    Ha en fortsatt fin helg.

    SvaraRadera
  2. Mårtenssons kök: Åh, nej, nu frestar jag er stackars LCHF:are. Har själv inte kommt igång än, var ju tvungen att tömma frysen på godsaker. Men idag har vi varit och storhandlat så på måndag smäller det. Ska dock försöka att itne krångla till det alltför mycket. Familjen ska fortsätta äta som förr.

    SvaraRadera
  3. Mmm, crepes var evigheter sen jag gjorde. Så gott det ser ut!

    SvaraRadera
  4. Mums vad gott det låter! Crepes har jag aldrig gjort!

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Hittade din blogg när jag letade efter recept på Krusbärsmarmelad häromdagen.Tycker det är så kul att hitta bloggar med recept på både mat och bakning,jag får både fina tipps,recept och lite energi(peppning)? =)
    Så tack för en fin blogg!

    SvaraRadera
  6. Sofia: Välkommen hit! Hoppas att du återkommer fler gånger! Och tack för att du uppmärksammade A! Det värmer!

    SvaraRadera
  7. Creps är ju sååå gott! Det är sånt jobb att steka en massa pannkakor innan bara. Så detta är en av de rätter min man tycker vi äter alldeles för sällan.

    SvaraRadera
  8. Creps är ju sååå gott! Det är sånt jobb att steka en massa pannkakor innan bara. Så detta är en av de rätter min man tycker vi äter alldeles för sällan.

    SvaraRadera
  9. Hjälp så gott! Skulle inte tacka nej till några sådana =)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.