onsdag 17 augusti 2011

Jordgubbsbakelser med len mousse

 
Till kalaset gjorde jag dessa jordgubbsbakelser fyllda med jordgubbsmousse istället för tårta. Då vi hade öppet hus och våra gäster fick komma och gå som de ville, kändes det inte alltför trevligt att ha en stor tårta ståendes framme i timmar. Då var det bättre att skära upp till bakelser och ställa fram några åt gången. Jag blev riktigt nöjd med moussen men gjorde på tok för mycket! Därför har jag halverat moussereceptet här nedan! Kakbotten består av tre rulltårtsbottnar som går snabbt att göra! Själva tårtan skar jag upp i 24 rejäla bitar men man kan lätt få ut 30 bitar av den också eller servera som en stor tårta och låta gästerna själva skära upp en bit i valfri storlek!

Nu tog jag förresten en chansning och har fryst in den överblivna jordgubbsmoussen. Tror ni att den är ätbar om man tinar den långsamt i kylskåp?

Jordgubbsbakelser med len mousse, 24-30 bakelser

Jordgubbsmousse:
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl kesella
½ liter jordgubbar (jag använde frysta)
Florsocker efter smak men knappt 1 dl
4 gelatinblad

Rulltårtsbotten:
(receptet avser 1 botten, du behöver sammanlagt 3 bottnar. Gångra inte receptet utan gör 3 enkelsatser för att få ett bra resultat
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk eller mjölkfritt alternativ

Dekoration:
3 dl vispgrädde
½ liter jordgubbar
citronmeliss

Vispa grädden i en bunke. Mixa jordgubbarna i en annan bunke med stavmixer och smaksätt med florsocker. Rör ner creme fraiche och kesella i jordgubbsblandningen. Lägg gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter. Lyft upp gelatinbladen från vattnet, du behöver inte krama onödigt mycket, bara låt vätskan rinna av lite. Smält därefter gelatinbladen i vattenbad. Häll ner detta i blandningen i en smal stråle och vispa kraftigt samtidigt. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i blandningen. Ställ kallt att stelna över natten.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke. Vänd ner mjölblandingen i ägg-sockerblandningen och avsluta med att tillsätta mjölken och vänd runt så att allt blandas fint. Vik in och uppåt 1-2 cm på varje sida av ett bakplåtspapper så att du får som en form för smeten. Bred ut smeten däri och grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 5 minuter. Passa botten så att den inte blir bränd. Stjälp upp botten försiktigt på ett sockrat bakplåtspapper. Pensla papprets kanter med kallt vatten och en bullpensel. Då är det lättare att dra loss bakplåtspappret.

Lägg upp en avsvalnad tårtbotten på t.ex. en avlång bricka. Bred ut jordgubbsmousse på botten, lägg på en till och upprepa proceduren. Det ska inte vara mousse ovanpå det tredje lagret. Låt gärna tårtan stå över natten innan den dekoreras. Vispa grädde till dekorationen och smaksätt med florsocker. Skär runt kanterna på tårtan så de är raka. Skär kakan i t.ex. 6x4 eller 6x5 bitar. Separera bitarna lite så att det blir en liten glipa mellan varje. Spritsa ut grädde på varje bakelsebit. Dekorera med jordgubbar och citronmeliss.

12 kommentarer:

  1. Det ser väldigt somrigt och gott ut! Får byta ut gelatinet mot något så vegetarianen i mig blir nöjd, sedan får jag prova jag med ;)

    SvaraRadera
  2. Cupcakesfluffan: Tack!

    Alexandra: Ja, funderade först om jag skulle skriva "eller motsvarande vegetariskt alternativ" men sen lämnade jag bort det eftersom jag tyvärr inte kan så mycket om vegetariska alternativ för gelatin.

    SvaraRadera
  3. Det här och allt annat var super gott! o iden med att skära upp till bakelser var fantastisk.. det tar jag med till nästa födelsedag hemma hos oss :) om inte rent av kopierar "tårtan" helt! :)

    SvaraRadera
  4. Mums vad fint och gott det ser ut! Jordgubbar är ju så underbart, jag tröttnar aldrig! :-)

    SvaraRadera
  5. Aha.. bra tips till nästa kalas!

    SvaraRadera
  6. Hanna - Bakfnatt: Tack, dem var goda, lever kvar i minnet! :-)

    SvaraRadera
  7. Hej!Hittade din sida när jag letade recept, bakelserna ser så goda ut och receptet verkar enkelt. Ska pröva det när det är dags för kalas om 2 veckor. Tack för att du tar dig tid att lägga ut recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ett praktiskt recept just till kalas! Lycka till med kalasbaket och tack för att du lämnade en hälsning till mig!

      Radera
  8. Ska göra dessa till mannens 30-årsdag imorgon och superbra idé med bakelser istället för tårta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas det blev lyckat och att ni hade ett trevligt firande av din man! Tack för att du lämnade en hälsning!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.