tisdag 23 augusti 2011

Rotinat eller en finsk variant av baby shower

 Hoppas att ni haft en fin helg! Vi har haft det myspys med trevlig middag hos goda vänner i lördags och en tur till skogen i söndags. Den utflykten gav dock väldigt knapp skörd. Hela fyra kantareller. Nu till något som jag kan bjussa bilder på och ett superlångt inlägg med hela fyra recept! Håll tillgodo!

 Min farfar kommer från Karelen och där har man som tradition att gratulera nyblivna föräldrar genom något som kallas för ”rotinat”. Den här traditionen finns även i andra delar av Finland har jag förstått. Den går i alla fall ut på att man tar med sig hembakat, salta och söta varianter till den nyblivna mamman så att hon slipper fixa fika åt gästerna. Sedan dukar man och även dukar av och diskar efter sig. Allt för att vara till så litet besvär som möjligt. Jag förverkligade en lite egen variant av rotinat nu när en vän fick barn. Jag tog med mig fika och salta tilltugg men stannade dock själv inte kvar för någon fika eftersom jag vet att det tar ett tag att hitta rutiner med en ny familjemedlem. Jag bakade en saftig citronkaka, vetebullar med vaniljkräm och äppelmarmelad och kolasnittar med chokladsmak. Det salta består enligt traditionen av t.ex. karelska piroger med äggsmör alternativt en paj. Men jag tog med mig baconsnurror av smördeg med pizzakryddning. Lite nytänkande skadar ju inte!
 Ha en fin tisdagskväll!

Saftig citronkaka

150 gram smör
2 dl strösocker
3 ägg
Skalet från en liten citron
Saften från en liten citron
½ dl creme fraiche
½ dl turkisk yoghurt
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret. Vispa socker och ägg poröst. Häll i smöret i socker-äggblandningen. Riv skalet på citronen och pressa saften ur den. Tillsätt detta samt creme fraiche och yoghurt. Rör ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker separat innan du till slut siktar ner det i smeten. Häll upp i en smörad och bröad ihålig bakform på ca 1,5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter. Låt kakan stå i formen i fem minuter innan du stjälper upp den.


Kaksnittar med kola och choklad, cirka 20 stycken

100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk sirap, ljus eller mörk
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat

Vispa smör, socker och sirap vitt och pösigt med elvisp. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat separat och sikta sedan ned i smör-socker-smeten. Kör ihop till en smulig deg, som du sedan delar i två delar på ett mjölat underlag. Rulla ut delarna till längder, som är lika långa som plåten. Lägg rullarna på bakplåtpappersklädda plåtar och platta till med fingrarna. Grädda kakorna mitt i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. Låt kakorna svalna lite på plåten innan du skär dem i snittar.


Vanilj- och äppelbullar, 16 stycken

Deg:
½ sats finsk vetedeg, recept finns under kategorin vetebröd till höger i marginalen


Fyllning:
Gör en enkelsats av Ekströms vaniljkräm (kokmarsán), instruktion finns på baksidan av paketet
1 dl äppelmarmelad, ev med kanelsmak

Ägg till pensling
Pärlsocker till dekoration


Gör vetedegen enligt recept för finsk vetedeg (1/2 sats) och låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna 45 minuter. Koka under tiden marsánkrämen och låt den sedan svalna under lock, rör om då och då. Dela degen i 16 bitar och rulla till släta bullar, som jäses under bakduk i 30 minuter. Tryck en grop i varje bulle med ett dricksglas, som du doppat i lite mjöl. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Klicka i marsánkräm och äppelmarmelad i groparna. Strö på pärlsocker. Grädda på 200-225 grader i cirka 10 minuter.


Pizzasnurror med bacon och smördeg, 20-25 stycken
 400 gram fryst smördeg i rulle, även färsk och andra storlekar fungerar, anpassa recept efter smördegenTomatpuré
Oregano
1 paket bacon
4 dl riven ost

Kavla ut smördegsplattorna tunnareBre på tomatpuré, krydda med oregano. Strö på strimlad bacon. Toppa med riven ost. Rulla ihop som en rulltårta längs långsidan. Skär ut cirka 1-1,5 cm tjocka skivor (som när du gör kanelbullar) och lägg ut snurrorna på en bakplåtpappersklädd plåt. Toppa med riven ost och grädda mitti i ugnen på 200-225 grader i cirka 15 minuter.





11 kommentarer:

  1. Oj vad mycket goda saker på en och samma gång. Recpetet på citronkakan blev jag extra nyfiken på. Har nu provat och lagt ut receptet på ditt örtbröd och hänvisaat till din blogg. Ha en bra kväll.

    SvaraRadera
  2. Åhhh, vad mysigt det där lät då! Måste jag nog prova på nästa gång någon vän får bebis!

    SvaraRadera
  3. Tant Gul: Ja, receptet på citronkakan har hängt med i alla tider. Minns att jag bakade den till min konfirmation, vilket är 15 år sen! Kul att du bakade örtbrödet! Ska genast gå och kika in!

    SvaraRadera
  4. Vilken fin gest till en vän! Måste ha varit uppskattat:) så goda recept :)

    SvaraRadera
  5. En mycket bra tradition, speciellt det där med att gästerna diskar efter sej innan de går. Den borde man kunna införa vid alla sammankomster för de som inte har diskmaskin:)
    Citronkakereceptet spar vi på till kommande behov, låter som den passar oss perfekt!

    SvaraRadera
  6. Tänk, det är aldrig någon som diskar efter sig på mina bjudningar inte ;) Men jösses vilka godsaker du bjöd på, de där kaksnittarna ska jag nog prova på, och kanske också vanilj- och äppelbullarna! låter syndigt gott =D

    SvaraRadera
  7. Av en slump hamnade jag på din blogg å det är jag glad för! Jättebra blogg!!!!!

    SvaraRadera
  8. min mat och vikt: Ja, tror att det var uppskattat!

    Växelhäxan från Norrland: Ja, jag tror det.

    Mårtenssons kök: Ja, man kan ju hjälpas åt med tråksysslorna också, som blir kvar när faten är tömda.

    Alexandra kärlek på tallrik: Ja, passa på och prova nåt nytt! Man kanske ska komma med förkläde och diskborste i högsta hugg nästa gång maten är uppäten. Undrar vad gästerna skulle säga?

    Anonym: Vad roligt att du hittade hit! Välkommen fler gånger!

    SvaraRadera
  9. Men oj, en sån vän som du skulle man ju ha! Tänk om folk tänkte så att de tar med sig all fika, diskar och står i när man precis fått sin lilla. Det såg verkligen frestande gott ut!

    SvaraRadera
  10. Oj, så mycket gott du bakade. Vilken fin vän du är!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.