onsdag 10 augusti 2011

Ljuvligt seg björnbärspaj

 Denna paj förtjänar verkligen ett eget inlägg. Det är svårt att beskriva den kort och koncist. Skulle jag försöka ge er en sammanfattande beskrivning och ett omdöme lyder det så här: EN paj, som du bara måste baka, mestadels för att konsistensen är så annorlunda att man blir osäker på ifall man gillar den men ändå så fantastiskt god, seg och ljuvlig att man inte kan låta bli att äta upp den och ta en bit till!

Så den som nu inte har blivit avskräckt av min minst sagt skumma beskrivning, gör pajen, och blir totalt såld på den! Receptet lär härstamma från Handelsträdgården Zeta. Sanningshalten i det påståendet hag jag dock ingen aning om!

Ps. Nej, det finns inga björnbärsbuskar i mina föräldrars trädgård. Men i närmaste mataffär kan man fiska upp sig ett paket björnbär, bära hem och göra en seg, god paj av! Och när du ändå är i farten, fiska med dig en lime på frukt- och gröntavdelningen! Ds.

Ljuvligt seg björnbärspaj

150 gram rumsvramt smör
3 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
skalet från 1 lime
150 gram björnbär

 Mixa smör, socker och ägg kraftigt med en elvisp. Blanda de torra ingredienserna samt limeskalet i en separat bunke. Blanda ner detta i smör-socker-äggblandningen. Bred ut smeten i en 2 ½-liters bröad och smord form. Lägg bären uppepå. Grädda pajen på 150 grader i en timme.

13 kommentarer:

  1. Älskar både paj och björnbär så det här måste blir en fantastisk kombination.

    SvaraRadera
  2. Så himla gott det låter med björnbärspaj

    SvaraRadera
  3. Tycker din beskrivning säger det bra. Jag ska testa den!

    SvaraRadera
  4. Tusen takk for flotte menyer.
    Er du glad i italiensk mat finner du daglig nye oppskrifter www.superkokken.no

    Beste hilsen fra Norge og Superkokken :-)

    SvaraRadera
  5. 150 grader verkar bara bli gega som slutprodukt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym: Vad konstigt! Efter 1 timme är den knappast gegga, möjligen kladdig. Självklart kan jag också begå misstag och skriva fel grader eller tillagningstider. Så verkar dock inte ha varit fallet. Kontrollerade andra källor till denna pajrecept för att vara på säkra sidan och ser då till min förvåning att du just idag verkar ha varit inne och kommenterat där också om att du fått ett dåligt bakresultat. Det är konstigt!

      Radera
  6. Att Anonym och Frostrosor har fått så olika bakresultat kan mycket väl vara ett resultat av ugnar som presterar olika. Om den ena har en ugn som är varmare än normalt och den andra har en ugn som är kallare än vad som är normalt måste det nödvändigtvis ge helt olika bakresultat vid samma ugnstemperatur. Clas Ohlsson (och andra butiker) har digitala kött-termometrar där man lägger in delen som skall mäta tempen på galler mitt i ugnen och den digitala avläsningsenheten läggs utanför på bänken. När man vet hur ugnen uppför sig så vet man också hur man skall reglera alla temperaturer i recept man skall göra eller skriva ;)

    SvaraRadera
  7. Underbar paj! Har provat med äpplen också och det är också supersmarrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillar pajen! Och så roligt att du experimenterat och hittat en till lyckad variant.

      Radera
  8. Det blev succé! Bakade till mamma, som bjöd sina väninnor. Alla ville ha receptet! Nu har det spridits vidare till släkt och vänner i Estland och Polen, så du är internationell :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt att höra Ingrid! Tack för den fina hälsningen!
      /Anna - Frostis

      Radera
  9. Fantastiskt god paj, gjorde en äkta vaniljsås till☺️.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du tyckte om den! Och äkta vaniljsås till låter inte alls tokigt!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.