lördag 16 juli 2011

Svamppiroger med skogssvamp och ost

 Vädret är inte så mycket att hurra över nu! Men vad gör det om det ger en anledning till att tillbringa lite tid i köket! Det gör ju inte så mycket att man värmer upp huset några grader nu när vi inte har sommarhetta för tillfället!

Jag har fortfarande kvar lite blandade, saltade riskor sedan förra hösten så jag passade på och göra piroger på dem innan det snart vankas svampplockning igen! Har ni ingen egenplockad skogssvamp av valfri sort, fungerar det alldeles utmärkt att plocka svampen i grönsaksdisken på närmsta livsmedelsaffär! Champinjoner brukar det ju finnas, gott det också!

Svampen fick sällskap salladslök och riven prästost innan jag gömde den mumsiga röran i en pirogdeg tillsammans med chilisås och lite creme fraiche! Pirogdegen är för övrigt ljuvligt mjuk och god och följer med sedan högstadietiden och hemkunskapslektionerna. På den tiden fylldes den med köttfärsröra, och även den varianten har jag fortsatt med plus en salami/svampfyllning ibland! Variationsmöjligheterna är många! Här i alla fall svamppirogerna! Kanske fler som inspireras till att knåda degar och fylla piroger med allt möjligt gott!


Svamppiroger skogssvamp och ost, 8 stora eller 16 små piroger


Pirogdeg:
25 gram jäst ( ½ paket)
1 ½ dl mjölk
75 gram smör
½ tsk salt
1 äggvita (äggulan till pensling)
6 dl vetemjöl

Fyllning:
200 gram svamp
1 paket knipplök eller 1 purjolök
100 gram lagrad ost, jag använde prästost
½ dl chilisås
½ dl crème fraiche

Pensling:
1 äggula
2 msk mjölk

Smält smöret, häll ner mjölken och värm fingervarmt. Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, äggvita och vetemjöl. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa i 30 minuter. Gör under tiden svampröran. Hacka svampen, strimla löken och stek på varm panna. Låt svalna. Riv osten och blanda ner den i den avsvalnade röran. Smaka av med salt och peppar. Arbeta degen smidig och dela den i 8 eller 16 bitar. Kavla varje bit till en någotsånär rund cirkel och lägg fyllningen på ena sidan; chilisås, creme fraiche och svampröra. Vik ihop till en pirog och tryck ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på en plåt i 15 minuter. Pensla pirogerna innan du gräddar de på 200-225 grader i cirka 12 minuter (om stora piroger, små piroger något kortare tid).
 
 
 

3 kommentarer:

  1. De där pirogerna spar jag receptet på! Det låter verkligen supergott! :-)

    SvaraRadera
  2. Det börjar bli dags att baka piroger någon dag, perfekt utflyktsmat i regnet;)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.