måndag 28 mars 2011

Svamp- och salamipiroger

 
Piroger är bra variation till alla kvällsmackor, som vi äter här hemma! Jag brukar göra dessa piroger med köttfärsfyllning i vanliga fall. Men vill man att det går snabbare föreslår jag att de traditionella påläggen på mackorna blir fyllning istället. Därför är ”man tager vad man haver i kylskåpet”-hopplock perfekt i piroger! I vårt fall blev det fredagens salami, kittost och en burk champinjoner. Någon tomatsås hade jag dock inte färdig så ”kladdet” i fyllningen kommer från chilisås och creme fraiche; ett trick som min svägerska tydligen använder när hon gör piroger!

Svamp- och salamipiroger, 8 stora eller 16 små

Pirogdeg:
25 gram jäst ( ½ paket)
1 ½ mjölk
75 gram smör
½ tsk salt
1 äggvita (äggulan till pensling)
6 dl vetemjöl

Fyllning:
50-100 gram salami
1 burk champinjoner
50 gram kittost, eller annan ost
½ dl chilisås
½ dl crème fraiche
oregano

Pensling:
1 äggula
2 msk mjölk

Smält margarinet, hall ner mjölken och värm fingervarmt. Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, äggvita och vetemjöl. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa i 20-30 minuter.Strimla under tiden salamin, öppna champinjonburken och låt svampen rinna av, tärna osten och byt till pyjamas på barnen. Arbeta degen smidig och dela den i 8 eller 16 bitar. Kavla varje bit till en rund cirkel och lägg fyllningen på ena sidan; chilisås, creme fraiche, oregano, salami, champinjoner och avslutningsvis ost. Vik ihop till en pirog och tryck ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på en plåt i 15 minuter. Pensla pirogerna innan du gräddar de på 200-225 grader i cirka 12 minuter (om stora piroger, små piroger något kortare tid).
 

5 kommentarer:

  1. Oj, så gott. Perfekt att ha hemma till "mellis" eller som nu till helgen när vi ska på innebandycup!

    SvaraRadera
  2. Piroger är kanon att ha i frysen, måste allt ta och baka lite någon dag :-)

    SvaraRadera
  3. oj så gott! Har inte ätit piroger på evigheter!

    SvaraRadera
  4. Piroger har jag inte ätit på jättelänge, vilket är konstigt för det är ju supergott! Det får stå menyn i veckan som kommer :-)

    SvaraRadera
  5. Det var länge sedan man gjorde piroger! Perfekt att ha i frysen ju. Ser jättegoda ut!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.