söndag 6 mars 2011

Sonens originella lördagsgodis

Förra lördagen åkte jag och mina söner buss. Vi hade lika gärna kunnat gå för det är inte speciellt långt till den mataffären, som vi skulle till. Men eftersom min 2,5-åring älskar att åka buss fick det bli som en aktivitet i sig. ”Vad ska vi köpa?” löd det, som så ofta, när vi klivit av bussen och skulle gå in i affären. ”Kanske något gott eftersom det är lördag idag”, svarade jag.

Väl inne i mataffären tar sonen en liten kundvagn för barn och styr den rakt till fiskdisken, pekar genom glasrutan och säger ”Köper sån där fisk, för det är lördag idag! Ja, ja!”. Han pekar på kallrökt lax, som vi köper en bit av. Men än är han inte nöjd utan beställer mer, närmare bestämt ”Två stycken såna där fiskar osså” säger han och pekar mot böcklingarna. Jag och kvinnan i fiskdisken utbyter leenden när hon slår in fisken åt oss. ”Kolla mamma, det finns räkor osså, kanske min tar lite såna osså?” säger sonen och tittar bedjande på mig. Men räkorna får stanna kvar vid fiskdisken för den här gången. På hemvägen håller han lyckligt i sitt bruna paket med fisken. Själv funderar jag över om han kommer att äta böcklingen. Han har ju aldrig smakat på det innan. Laxen vet jag att han älskar. Morfar hjälper sedan till med att rensa böcklingen. Ja, och sonen äter av böcklingen med god aptit. Likaså av laxen. Snäller som han är bjuder han oss vuxna också.
Vi gör liten matig macka (på Levainbrödet som vi köpt i bageriet bredvid affären) med kokt kall potatis, gräddfil och kallrökt lax. Varning för vårkänslor!

Originell lördagsgodismacka, 1 portion

1 skiva bröd, vi anände Levain
smör
1 kokt kall potatis, skivad
gräddfil
kallrökt lax
citronpeppardill

5 kommentarer:

 1. Jag skäms. Din son äter mer fisk än jag. Jag är snart 30, och har inte lärt mig att tycka om fisk ännu...

  SvaraRadera
 2. Helt underbart, en kille med bra smak minsann!

  SvaraRadera
 3. Åh så underbart! Hoppas våra son vill oxå ha precis sådan lördagsgott!

  SvaraRadera
 4. Vilken rolig lite kille, fisk som lördagsgodis och jag är precis som helena, har ännu inte lärt mig äta fisk :-)

  SvaraRadera
 5. Helena S och Cupcakesfluffan: Det är väl tur att alla inte vill ha likadant lördagsgodis, då skulle ju laxen snart vara slut i diskarna! ;-)

  Mårtensssons kök: Jag befarar det värsta! Han blir en gourmet ut i fingerspetsarna. :-D

  min mat och vikt: Ja, visst är det härligt! Det går ju att hålla sockerintaget nere ganska länge har jag märkt.

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.