onsdag 23 mars 2011

Lax med röd mandelpesto och boostad bulgursallad

Ikväll får vi middagsgäster och av den anledningen kan det bli något kärvt med att få in ett recept här på bloggen innan klockan passerat midnatt. Därför gör jag ett försök att bjuda på denna lax- & bulgurrätt, som jag lagade för några veckor sedan. Men nu får jag sätta fart för snart är det dags att gå och hämta sonen på dagis.

Egentligen borde jag dela upp rätterna i detta inlägg på flera olika för det är var och ett av de värt. Jag vill framförallt slå ett slag för att göra egen pesto! I detta fall en röd mandelpesto på soltorkade tomater. Det är så lätt att göra sin egen pesto och jag byter nästan alltid ut pinjenötterna mot mandlar för det tycker jag blir både godare och billigare. Den härliga peston passar sedan bra i pastasallader, på laxen, på pizzan eller varför inte på varma mackor.

Den så kallade boostade bulgursalladen innehåller ju för härligt många underbara ingredienser, nyttiga också för den delen. Man tager vad man haver fungerar i mitt kök och jag har slängt ned bland annat mandlar, torkade tranbär, blodapelsin och oliver.

Lax med röd mandelpesto och boostad bulgursallad, 4 personer

Lax med röd mandelpesto
600 gram laxfilé
1-1 ½ dl röd mandelpesto, se recept nedan

Boostad bulgursallad
3 dl bulgur + 6 dl vatten + ½ buljongtärning + gurkmeja
persilja
rödlök
olivolja
salt
peppar
oliver
torkade tranbär
mandlar, rosta gärna om du orkar
1 blodapelsin

Lägg laxfilén i en ugnsform och bred över peston. Tillaga i ugn på 175 grader i cirka 15-20 minuter eller tills laxens innertemperatur är 58-60 grader.
Koka under tiden bulgur enligt instruktion på paketet. Låt buljong och gurkmeja koka med. Rör ner hackad persilja och rödlök i båtar i den något avsvalnade bulguren. Ringla ner lite olivolja. Smaka av med salt och peppar. Blanda i oliver, torkade tranbär, mandlar och blodapelsin. Dekorera med dito. Servera till laxen.


Röd mandelpesto

100 gram soltorkade tomater (om du använder redan inlagda kan du hoppa över steget med uppkokning)
2 dl vatten
½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta
50 gram parmesan
50 gram mandlar
1 kruka basilika
salt
peppar

Koka upp de soltorkade tomaterna i vattnet, ställ åt sidan för att svalna så att tomaterna mjuknar. Spara kokvattnet. Mixa tomaterna tillsammans med vitlöksklyftan. Grovhacka parmesanen och mandlarna och mixa ner dessa också tillsammans med basilikan i tomatröran. Droppa ner olivoljan i röran samtidigt som du mixar. Spä eventuellt med kokvattnet om du tycker att peston är för tjock. De soltorkade tomaterna har en tendens att suga i sig mycket vätskan så spä inte med enorma mängder olivolja. Smaka av med salt och peppar. Förvara i kylskåp.


2 kommentarer:

  1. Oj, så gott! Och så härliga färger.

    SvaraRadera
  2. Den där bulgursalladen låter väldigt spännande och god!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.