söndag 3 april 2011

Vardagsköttbullar

Vi brukar inte köpa färdiga köttbullar i butik men inte heller rulla våra egna speciellt ofta. Varför inte? Det blir bara inte av. Men egentligen är det ju inte alls krångligt eller ens tidskrävande med köttbullar. Jag rullade köttbullar senast till jul och så nu till veckan. Vad gott det var tillsammans med den andra klassikern stuvade makaroner. Men en tråkig sak, som inträffade var att vår trotjänare, en svart köttbulleskål som gått i arv, efter denna köttbullemiddag har gjort sitt och numera är hemmahörande på soptippen. Ajaj för krossat porslin! Vilken tur att köttbullskålar bara är världsliga ting som går att ersätta med nya! Nu gäller det bara att utse en värdig tronföljare!  

Vardagsköttbullar

600 gram nötfärs
1 gul lök
1 ägg
¾ dl ströbröd
½ dl mjölk
2 tsk senap
2 msk kalvfond
1 tsk svartpeppar
ev. salt
smör

Finhacka löken eller riv den på rivjärn och låt den svettas i stekpannan i lite smör. Blanda ihop ströbröd, ägg, mjölk, senap, kalvfond och svartpeppar och låt svälla i ett par minuter. Blanda sedan ned köttfärs och lök i smeten. Provstek en bit färs och tillsätt eventuellt salt. Rulla köttbullar av smeten och stek i smör så att de får färg. Antingen kan du steka klart köttbullarna i pannan eller bara bryna de först och sedan tillaga klart på plåt i ugnen på 200 grader i 5-10 minuter.

3 kommentarer:

  1. Samma här hos oss, det blir inte ofta som det rullas köttbullar. Nästan aldrig faktiskt. Men när det väl änder smakar det extra gott!

    SvaraRadera
  2. Å så gott det är säkert, men idag äntligen provade jag frikadellerna och mmm så goda dem var! Jag och mannen planerar redan att grilla hamburgare av samma sats ;) sonen åt med god aptit.. så måste göra snart en ny sats blev ju typ inga kvar till frysen :P

    SvaraRadera
  3. Tulipas ihan vesikielelle ja nälkä kun katselin sivun läpi:)En koskaan ole lihapulliin laittanut sinappia,pitääkin joskus kokeilla.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.