fredag 11 mars 2011

Ost- och kumminfyllda gifflar

Förutom butterkaka, så är gifflar något annat jag aldrig heller gjort. Men nu har jag det. Och oj vad smör det ska vara i dem. Men smaken blir därefter! Gott! Jag fann inspiration både här och där. Som vanligt blev det lite eget hitte-på också! Jag fyllde gifflarna med riven ost och kummin. Sonen var skeptisk till fyllningen men insåg sedan att brödet var gott att dippa i majssoppan. Inget ytterligare pålägg behövs på dessa gifflar! Smaskiga till både soppa eller te!

Ost- och kummingifflar, runt 20 stycken

Deg:
7 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
150 gram rumsvarmt smör
50 gram jäst
2 ½ dl mjölk

Fyllning:
150 gram ost
1 tsk hel kummin

Pensling:
1 ägg

Topping:
Vallmofrön


Blanda vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smör och mjölblandningen. Värm mjölken fingervarm och lös upp jästen i den. Häll upp all mjölk åt gången ner i bunken. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Häll upp degen på arbetsbänken och dela upp och kavla ut till cirklar som du gör ”tårtbitar” av med en klenätsporre. Klicka lite riven ost och kummin på varje och rulla ihop och böj så att de får giffelform. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt, under bakduk, i 30 minuter. Pensla med ägg och strö över vallmofrön. Grädda på 225 grader i cirka 10 minuter.

1 kommentar:

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.