Butterkaka, 1 stor
Deg:
25 gram jäst
2 ½ dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
1 tsk kardemummakärnor (mortla grovt i en mortel)
7 ½ dl vetemjöl
75 gram smör
Fyllning:
50 gram smör
1 tsk kardemummakärnor (mortla grovt i en mortel)
2 tsk vaniljsocker
½ dl socker
Topping:
2 ½ dl marsánkräm (instruktion på paketet)
Pärlsocker
Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt socker, salt och kardemumman. Arbeta in mjölet. Smält smöret och låt det svalna lite. Häll smöret över degen och knåda degen tills smöret sugits in av degen. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna 45 minuter. Kavla ut degen, kleta på fyllningen och snurra ihop som du gör med kanelbullar. Skär i bitar och lägg ner i en bakplåtpappersklädd rund kakform. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter, tryck lite hål här och var och klicka ner marsánkrämen och strö över pärlsocker. Grädda på 175 grader i 45 minuter. När butterkakan har svalnat lite kan du ringla över florsocker blandat med vatten. Bara lite snyggare och ännu mer socker!
Den ser verkligen SÅ god ut!!
SvaraRaderaJag hade gärna tagit en bit ;-)
Trevlig helg!
Butterkaka är så gott
SvaraRadera