fredag 11 mars 2011

Butterkaka

Det var Kryddburken som inspirerade till att göra en butterkaka, den första i mitt liv faktiskt. Annars är jag en bullmamma men butterkakor har bara inte blivit av tidigare. Smidigt med allt i samma form! Det var lagom att göra en halv sats av min vanliga vetedeg. Fyllningen blev härlig geggamoja med smör, socker, vaniljsocker och en massa kardemumma. Snygg butterkaka – NEJ! God – ABSOLUT!

Butterkaka, 1 stor

Deg:
25 gram jäst
2 ½ dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
1 tsk kardemummakärnor (mortla grovt i en mortel)
7 ½ dl vetemjöl
75 gram smör

Fyllning:
50 gram smör
1 tsk kardemummakärnor (mortla grovt i en mortel)
2 tsk vaniljsocker
½ dl socker

Topping:
2 ½ dl marsánkräm (instruktion på paketet)
Pärlsocker


Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt socker, salt och kardemumman. Arbeta in mjölet. Smält smöret och låt det svalna lite. Häll smöret över degen och knåda degen tills smöret sugits in av degen. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna 45 minuter. Kavla ut degen, kleta på fyllningen och snurra ihop som du gör med kanelbullar. Skär i bitar och lägg ner i en bakplåtpappersklädd rund kakform. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter, tryck lite hål här och var och klicka ner marsánkrämen och strö över pärlsocker. Grädda på 175 grader i 45 minuter. När butterkakan har svalnat lite kan du ringla över florsocker blandat med vatten. Bara lite snyggare och ännu mer socker!


2 kommentarer:

  1. Den ser verkligen SÅ god ut!!
    Jag hade gärna tagit en bit ;-)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.