fredag 11 mars 2011

Fläskfilégryta med ajvar relish

Till alla er som imponeras av att min 2 ½-åring äter böckling, kallrökt lax (även lutfisk) måste jag bekänna att han inte är vidare kompis med grönsaker. För ett par dagar sedan när vi lagade denna enkla och snabba middagsrätt, slängde han glatt ner allt i pannan och fräste på. När det väl var dags att äta sa han till mig ”Mamma, nej min vill ha skräp!”! Han menade att han inte ville ha purjolöken. Sallad kallar han för gräs och vägrar att ens smaka lite grann. Det enda som är populärt i grönsaksväg är kokta morötter. Jag får vara glad åt det lilla men fortsätter att slänga ner allehanda i grytorna och duka fram grönsaksfat! En dag kanske han vågar sig på ”kaninmaten” också!

Nu har jag öst på med flera nya recept här, kika gärna på gifflarna och butterkakan också! Om vi inte hörs mer förrän nästa vecka så önskar jag en trevlig helg!

Fläskfilégryta med ajvar relish

1 fläskfilé (cirka 500 gram)
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
½ dl ajvar relish
3 dl matlagningsgrädde
olja
salt
peppar


Skär fläskfilén i skivor eller bitar. Stek den i olja. Skölj och ansa purjolöken, strimla den och fräs på i pannan. Pressa över en vitlöksklyfta och klicka ner ajvar relish. Rör runt lite och häll över grädden. Låt puttra i några minuter och smaka sedan av med salt och peppar. Servera med pasta eller ris.


10 kommentarer:

 1. Ser mumsigt ut, och inte så fasligt tillkrånglat heller.

  SvaraRadera
 2. Min store kille på 3 år äter hellre grönsaker som broccoli, morötter, ärtor osv än maten, de är allt roliga de små busarna

  SvaraRadera
 3. Skam den som ger sig! :)

  Det låter riktigt gott det där och absolut någon som jag måste prova en dag.

  SvaraRadera
 4. Åh enkelt och gott ser de ut.. de måste vi prova :)

  Ja är rädd att min son kommer också vara en inte äta grönsaker.. börjar märka av det mer och mer :(

  SvaraRadera
 5. Det finns hopp!!! Jag hatade grönsaker när jag var liten men idag kan jag inte äta en maträtt utan!

  Ajvar är en bra och enkel smaksättare tycker jag!

  SvaraRadera
 6. Vill minnas att vi läst någonstans att det är ner-ärvt i våra gener att vi som barn inte gillar smaken som de flesta grönsaker har. Undrar bara var det stod skrivet...

  SvaraRadera
 7. Jag har ju faktiskt en burk ajvar relish hemma som jag funderade på vad jag skulle göra med.

  SvaraRadera
 8. Äktenskapstyckaren: Ja, det här är inte tillkrånglat och ingredienslistan är kort!

  Cupcakesfluffan: Har hört om det där problemet också. Föräldrarna måste gömma salladen för annars vill kidsen leva på rivna morötter.

  Helena Ljunggren: Visst serrö, vi kämpar på! Ja, prova du!

  min mat och vikt: Prova, gott! Ja, fram tills att de är ett år äter de i princip allt.

  Sofie: Åh, tack! Jag ger inte upp än!

  Mårtenssons kök: Aha, spännande! Måste luska vidare i det där. Annars har jag läst att i ungefär 3-årsåldern ratas rätter där råvarorna inte går att identifiera, såsom grytor. Ska tydligen vara någon överlevnadsinstinkt.

  Remsan: Ja, hela burken går inte åt, men en del blir du av med iaf!

  SvaraRadera
 9. Ser riktigt gott ut. Skall pröva detta. Fläskfilé är en tacksam köttbit som man kan göra mycket med i olika skepnader.
  Vill gärna slå ett slag för tillagning i romargryta(lergrytan) där både filé,stek,karré mm får plats med grönsaker o äpple med mm.
  Så enkel och så gott. Sköter sig själv. Skrev nyligen ett inlägg o tips om denna på min blogg.
  Ser inte så mycket av lergrytan i recepten på bloggar. Vad tycker du om detta ?
  Du har en trevlig reseptblogg.

  SvaraRadera
 10. kjell: Tack för komplimangn! Måste kika in hos dig och spana in ditt tips! Min lergryta använder jag mestadels till att tillaga grytor med t.ex. högrev eller nötbog. Även hel kyckling blir god i lergryta. Här ett recept på rödvinsgryta i lergryta som jag bloggat om tidigare: http://frostrosor.blogspot.com/2010/10/rodvinsgryta-i-lergryta.html
  Bloggen Mårtenssons kök brukar blogga en del om mat i lergryta!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.