söndag 27 februari 2011

Spansk tortilla och annat gotteplock

Kl. 19.25 ställde jag mig i köket igår kväll och började med lite plockmat inför Melodifestivalen. Kl. 20.02 satt jag i vardagsrummet med denna bricka framför mig och njöt. Inte så mycket av musiken och underhållningen kanske, som av mat och bara slänga upp fötterna på soffan. Yngsta sonen är rejält snorig och hostig. Själv har jag också varit halvkrasslig och dessvärre verkar det inte vara över än. Då är det perfekt att ordna med lite plock, som inte kräver mycket tid framför spisen. Överbliven kokt potatis blev en spansk tortilla, eller ja, en Frostrosor-tortilla för jag slängde med zucchini. Jag tror inte att hör till orginalet. Det var för övrigt min första spanska tortilla någonsin. Det svåraste var att vända tortillan men det gick hyffsat när jag använde en tallrik större än stekpannan. Grillpannan kom väl till pass igår till det andra, dock gillar jag inte att det blir så mycket os av den fast jag inte häller olja i pannan utan penslade halloumin med lite olja innan. Däremot blir det ju ursnygga grillränder!

Detta bestod brickan av:
* Spansk tortilla, se recept nedan
* Grillad chorizo
* Grillad halloumi
* Grillad paprika
* Oliver
* Hast-aioli (majonnäs, pressad vitlök., salt och peppar)
* Lantbröd


Spansk tortilla med zucchini

8 kokta potatisar, lite mindre än medelstora
½ zucchini/squash
1 stor gul lök
5 ägg
olivolja
salt
peppar


Skala och skiva löken och stek den i olivolja. Tillsätt skivad zucchini och efter en stund även skivad kokt potatis. Salta och peppra. Vispa ihop en smet av äggen och salta och peppra även den. Häll över äggsmeten och grädda tortillan på medelvärme. När den stelnar, lossa tortillan från stekpannans kanter och botten med en stekspade, vänd tortillan på en tallrik. Häll på mer olivolja och släpp ner tortillan i stekpannan igen och grädda på andra sidan.

4 kommentarer:

  1. Bra jobbat!! Snabbmat och samtidigt festmat på nolltid!!

    SvaraRadera
  2. Plockmat är perfekt när man är lite halvkrasslig. Ja, alltid för den delen ;-) Gott!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.