söndag 20 mars 2011

Sachertårta

Det ekar lite bland mina inlägg just nu! Veckan har varit fylld med bland annat förberedelserna inför pappas 60-årsdag, som firades igår med fullt hus och 50-talstema. Jag var ansvarig för dukningen och matlagningen och det bjöds på piroger och snittar till förrätt, rödvinsgryta till varmrätt och frostiga inhemska bär med varm tjinuskijsås och vaniljglass till dessert. I detta inlägg får ni receptet på en sachertårta, som jag gjorde till fikabordet. Biten på bilden är groteskt stor, det räcker i själva verket med en tredjedelsbit eftersom kakan är tung och innehåller kraftig 70-procentig choklad. Biten är mer för att demonstrera hur tårtan såg ut eftersom jag inte har någon bild på den i sin helhet. Eventuellt kan jag ha lite matbilder i svägerskans kamera. Det får jag återkomma till i så fall.

De som var med på festen får drömma sig tillbaks till alla skratten och ni som inte att få vara med och fira födelsedagsbarnet, får helt enkelt föreställa er hur ni kliver in i hallen, tar för er av ett rågsnitt med dillsmetana och kallrökt lax, kliver in i ett rum där väggarna pryds av gamla affischer, lp-skivor och långbordet är dukat med lp-skivor som tallriksunderlägg. I bakgrunden spelas Paul Anka och Diana. Sällskapet blir underhållet av min eminenta bror, som drar en frågesport i 50-talstema medan gästerna sitter och njuter av den heta tjinuskijsåsen över de frostiga bären. Pssst… det är jag som springer där i bakgrunden med med mitt blommiga förkläde över 50-talsklänningen med rött lackskärp och bättrar på mitt illröda läppstift medan jag rör i grytorna!


Sachertårta

Botten:
125 gram rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
6 ägg, dela upp gulor och vitor
150 gram mörk choklad, 70% (även ”svagare” mörk choklad fungerar)
2 dl vetemjöl
1 ¼ dl strösocker

Fyllning:
200 gram aprikosmarmelad
1 dl vispgrädde + 30 gram mörk choklad, finhackad
Saften från 1 apelsin

Glasyr:
½ dl vispgrädde
150 gram mörk choklad, 70% (även ”svagare” mörk choklad fungerar), finhackad
1 msk smör

Dekoration:
50 gram vit choklad, hackad

Vispa smör och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget medan du vispar kraftigt. Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Häll chokladen i smeten. Sikta ner vetemjölet. Vispa sedan äggvitorna till hårt skum i en separat skål. Tillsätt strösockret i äggvitorna lite i taget. Vänd ned äggvitorna i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form och släta till den. Grädda botten mitt i ugnen på 175 grader i 45 minuter. Låt den kallna på ett galler.
Gör fyllningen genom att koka upp grädden, dra den från plattan och tillsätta den finhackade chokladen. Rör till en jämn smet och kyl ner i kylskåp i minst 4 timmar. Vispa sedan upp till en mousse med en elvisp. Dela kakan i mitten och fukta den med pressad apelsin. Bred sedan på aprikosmarmeladen på botten och chokladmoussen direkt på den. Sätt på ”locket” och fukta med mer pressad apelsin. Plasta sedan in botten, lägg på en tyngd (t.ex. en skärbräda i trä) över den och ställ i kyl över natten. Nästa dag är det dags för glasyren. Den gör du genom att precis koka upp grädden, röra ner den finhackade chokladen och smörklicken. Blanda allt till en slät glasyr, som breds över kakan och på sidorna med t.ex. en lilleman. Dekorera tårtan genom att strö över hackad vit choklad i en cirkel runt tårtans kanter.

3 kommentarer:

  1. En fest som jag hade gärna varit med på.. ni är underbara barn som fixar en sådan tillställning till pappa!

    o tårtan, den såg ju inte dum ut den heller.. mmm smaka en bit i fantasin!

    SvaraRadera
  2. En av 50-talisterna tackar hjärtligt! Maten var sååå god och efterrätten helt enkelt en fantastisk smakupplevelse.

    SvaraRadera
  3. Vet att jag kommer lite sent... Vet inte om du använder bloggen längre. Men tänkte tacka för receptet!! Letat efter en sachertårta med chokladmousse (och aprikossylt) men inte hittat! och inte tillräckligt haj på bakning för att prova själv... Men tack så mycket !

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.