Hej fining! Idag har jag lovat dig receptet på efterrätten,
som vi åt i lördags! Kanske har du redan smakat den eller till och med gjort
den förra sommaren? Den var nämligen nästan årets tårta förra året när
Buffé-tidningen kom ut med receptet strax innan midsommar. Denna tårta gjordes
då överallt i matbloggsvärlden och i många hem runtom i vårt avlånga land. Så
populär verkade den att jag tänkte att det här nog måste vara den godaste
tårtan någonsin. Jag blev lite besviken. Inte så att du inte ska prova den, för
den är verkligen god, utan för att jag nog trodde att den skulle vara sanslöst
god. Men jag saknade något i botten. Det blir lite tråkigt med bara Digestive-kex
tycker jag. Nästa gång hottar jag upp den lite med Digestive och Bragokex 50/50
eller Digestive och pepparkakor 50/50. Vad tror du om det?
Har du smakat denna tårta och vad tyckte du i så fall?
Receptet kommer som sagt från Icas Buffé, men jag har gjort
några smärre justeringar.
Kolatårta - Koladröm med grädde, daim och jordgubbar
Botten:
300 gram digestivekex
175 gram smör
Fyllning:
1 burk karamelliserad mjölk (kondenserad mjölk som redan är
färdigkokt till kolakräm. Då slipper man koka den själv)
Topping:
3 dl vispgrädde, vispad
2 dubbeldaim, hackad
Knappt 1 liter jordgubbar
Smält smöret. Krossa digestivekexen i en mortel eller
matberedare. Blanda ihop smör och kexsmulor till en blandning. Klä en form med
löstagbarkant (24 cm i diameter) med plastfolie. Tryck ut blandningen på botten
av formen. Tryck ihop hårt med en matsked. Ställ botten i kylen i 1 timme så
att den stelnar.
Ta därefter ut digestivebotten ur formen och lossa
försiktigt plastfolien. Lägg botten på ett tårtfat. Bred därefter den
karamelliserade mjölken på digestivebotten. Vispa grädden och bred den över,
toppa med hackad daim och avsluta med jordgubbarna. Du kan även blanda
daimhacket i grädden om du vill.
Kolatårta eller banoffee pie är är så galet gott. Precis som du gjort brukar jag göra att byta ut bananen mot jordgubbar eller hallon, som ger en frisk brytning mot det söta. Gud vad sugen jag blev på tårtan nu. Det var länge sedan jag gjorde det och vad passar bättre när bären kommer nu!
SvaraRaderaJag har aldrig gjort med banan. Min man är inte så mycket för banan, annat än i maten. Där tycker däremot jag, att det är ganska urk.
RaderaMm syrlig & fräsch variant av banoffepien! Jag brukar tillsätta kanel i botten och även baka av den ca 10 minuter i ugnen, så blir den både sprödare och mer smakrik! Tack för en fin blogg! Kram Josefin
SvaraRaderaBra tips med kanel och ugn! Ska jag lägga på minnet!
RaderaTack för komplimangen!
KRAM
SUPERFIN : ) smakade den på jobbet i juni i fjol. Får nog bli en favorit i repris i sommar gahhh kram Sofia
SvaraRaderaTack fining! Ja, favoriter i repris brukar vara trevligt!
RaderaKRAM
Den ser mycket god ut! Det går säkert bra att använda olika kex i botten och kanske små chokladbitar kunde ge det där lila extra :)
SvaraRaderaJaaaa, lite som chocolate chip cookie. Kanske testa samma botten som jag hade till godispizzorna.
RaderaDet där såg verkligen gott ut!
SvaraRaderaJa, visst är det vackert med jordgubbarna!
RaderaSer jättesmarrigt ut! Blev nyfiken på den färdigkokta kondenserade mjölken. Vad heter den? Var kan köpa den? Jag har tittat men inte sett den i någon mataffär. Har googlat på den men inte fått så många träffar. Tack för en trevlig matblogg.
SvaraRaderaHej Anonym,
RaderaMärket heter Törsleff. Finns i bakhyllan i mataffären.
Jag provar att länka till ett ställe där det finns bild på burken: http://norrkoping.matvaran.se/i_vara.asp?icaID=7315200015413
Om du inte lyckas få upp länken kan du istället mejla mig på frostrosor[at]yahoo.com så kan jag mejla dig en bild.
Tack för komplimangen!
Vad lustigt att du lägger ut den just nu för jag har bara för någon dag sen printat receptet på den här tårtan och tänkte baka den i helgen när min mamma och mormor kommer på besök - ska jämföra ditt med det receptet jag har så kanske jag tar ditt istället eftersom du modifierat det - till det bättre antar jag ;) Kram på dej och det var jätteskoj att ses på bloggdagen!!!
SvaraRaderaKram Ullis
Ps. ....och jag fick skjuts hem - så inga tåg att passa Ds
Hej Ullis,
RaderaVad kul att du hälsar på hos mig!
Dessa justeringar har jag gjort jämfört med ICAs recept:
-Mortlat kakorna då jag inte har matberedare.
-Ökat upp mängden smör i botten för att få till en bättre konsistens.
-Använt karamelliserad mjölk istället för att köpa kondenserad och koka själv.
-Inte blandat i daimen i grädden utan bara strött över. Ökat upp mängden daim.
Lycka till med baket! Ingen ugn behövs = plus i kanten. Och med färdig karamelliserad mjölk bör ju även en tidsoptimist hinna ;-)
KRAM
Vilken härlig tårta!!! Har testat banoffepaj för länge sedan, men tyckte den var såååå mastig samtidigt som jag älskar kolasåsen. Din variant med färska jordgubbar låter mycket godare tycker jag så det ska jag testa! Riktigt sommarfin dessutom:)
SvaraRaderaKram!
Offepaj är väl något av det godaste man kan smarra på... vi slog till förra sommaren och vräkte på med lite maränger till hela härligheten också:)
SvaraRaderaNej den här har jag inte ätit, er hur god ut som helst:)
SvaraRaderaHej - vart köper du den karamelliserade mjölken, vilket "märke"? Jag älskar det men tycker att det är så bökigt att hålla på o koka den kondenserade mjölken, man kan liksom inte vara spontan... :)
SvaraRaderaMärket heter Törsleff, och det är samma märke som på den kondenserade mjölken. Burkarna är också väldigt lika men på den som är kokt står det "Karamelliserad mjölk". Finns i bakhyllan bredvid den kondenserade mjölken. Jag har hittat den i flera vanliga ICA-affärer.
RaderaOj oj oj, vad det där såg gott ut!!!! Måste testas!!
SvaraRadera//Linda