tisdag 21 maj 2013

KolatårtaHej fining! Idag har jag lovat dig receptet på efterrätten, som vi åt i lördags! Kanske har du redan smakat den eller till och med gjort den förra sommaren? Den var nämligen nästan årets tårta förra året när Buffé-tidningen kom ut med receptet strax innan midsommar. Denna tårta gjordes då överallt i matbloggsvärlden och i många hem runtom i vårt avlånga land. Så populär verkade den att jag tänkte att det här nog måste vara den godaste tårtan någonsin. Jag blev lite besviken. Inte så att du inte ska prova den, för den är verkligen god, utan för att jag nog trodde att den skulle vara sanslöst god. Men jag saknade något i botten. Det blir lite tråkigt med bara Digestive-kex tycker jag. Nästa gång hottar jag upp den lite med Digestive och Bragokex 50/50 eller Digestive och pepparkakor 50/50. Vad tror du om det?

Har du smakat denna tårta och vad tyckte du i så fall?
Receptet kommer som sagt från Icas Buffé, men jag har gjort några smärre justeringar.

Kolatårta - Koladröm med grädde, daim och jordgubbar

Botten:
300 gram digestivekex
175 gram smör

Fyllning:
1 burk karamelliserad mjölk (kondenserad mjölk som redan är färdigkokt till kolakräm. Då slipper man koka den själv)

Topping:
3 dl vispgrädde, vispad
2 dubbeldaim, hackad
Knappt 1 liter jordgubbar

Smält smöret. Krossa digestivekexen i en mortel eller matberedare. Blanda ihop smör och kexsmulor till en blandning. Klä en form med löstagbarkant (24 cm i diameter) med plastfolie. Tryck ut blandningen på botten av formen. Tryck ihop hårt med en matsked. Ställ botten i kylen i 1 timme så att den stelnar.

Ta därefter ut digestivebotten ur formen och lossa försiktigt plastfolien. Lägg botten på ett tårtfat. Bred därefter den karamelliserade mjölken på digestivebotten. Vispa grädden och bred den över, toppa med hackad daim och avsluta med jordgubbarna. Du kan även blanda daimhacket i grädden om du vill.


20 kommentarer:

 1. Kolatårta eller banoffee pie är är så galet gott. Precis som du gjort brukar jag göra att byta ut bananen mot jordgubbar eller hallon, som ger en frisk brytning mot det söta. Gud vad sugen jag blev på tårtan nu. Det var länge sedan jag gjorde det och vad passar bättre när bären kommer nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig gjort med banan. Min man är inte så mycket för banan, annat än i maten. Där tycker däremot jag, att det är ganska urk.

   Radera
 2. Mm syrlig & fräsch variant av banoffepien! Jag brukar tillsätta kanel i botten och även baka av den ca 10 minuter i ugnen, så blir den både sprödare och mer smakrik! Tack för en fin blogg! Kram Josefin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips med kanel och ugn! Ska jag lägga på minnet!
   Tack för komplimangen!
   KRAM

   Radera
 3. SUPERFIN : ) smakade den på jobbet i juni i fjol. Får nog bli en favorit i repris i sommar gahhh kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fining! Ja, favoriter i repris brukar vara trevligt!
   KRAM

   Radera
 4. Den ser mycket god ut! Det går säkert bra att använda olika kex i botten och kanske små chokladbitar kunde ge det där lila extra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaaa, lite som chocolate chip cookie. Kanske testa samma botten som jag hade till godispizzorna.

   Radera
 5. Det där såg verkligen gott ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det vackert med jordgubbarna!

   Radera
 6. Ser jättesmarrigt ut! Blev nyfiken på den färdigkokta kondenserade mjölken. Vad heter den? Var kan köpa den? Jag har tittat men inte sett den i någon mataffär. Har googlat på den men inte fått så många träffar. Tack för en trevlig matblogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Märket heter Törsleff. Finns i bakhyllan i mataffären.
   Jag provar att länka till ett ställe där det finns bild på burken: http://norrkoping.matvaran.se/i_vara.asp?icaID=7315200015413
   Om du inte lyckas få upp länken kan du istället mejla mig på frostrosor[at]yahoo.com så kan jag mejla dig en bild.
   Tack för komplimangen!

   Radera
 7. Vad lustigt att du lägger ut den just nu för jag har bara för någon dag sen printat receptet på den här tårtan och tänkte baka den i helgen när min mamma och mormor kommer på besök - ska jämföra ditt med det receptet jag har så kanske jag tar ditt istället eftersom du modifierat det - till det bättre antar jag ;) Kram på dej och det var jätteskoj att ses på bloggdagen!!!

  Kram Ullis
  Ps. ....och jag fick skjuts hem - så inga tåg att passa Ds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ullis,

   Vad kul att du hälsar på hos mig!

   Dessa justeringar har jag gjort jämfört med ICAs recept:
   -Mortlat kakorna då jag inte har matberedare.
   -Ökat upp mängden smör i botten för att få till en bättre konsistens.
   -Använt karamelliserad mjölk istället för att köpa kondenserad och koka själv.
   -Inte blandat i daimen i grädden utan bara strött över. Ökat upp mängden daim.

   Lycka till med baket! Ingen ugn behövs = plus i kanten. Och med färdig karamelliserad mjölk bör ju även en tidsoptimist hinna ;-)

   KRAM

   Radera
 8. Vilken härlig tårta!!! Har testat banoffepaj för länge sedan, men tyckte den var såååå mastig samtidigt som jag älskar kolasåsen. Din variant med färska jordgubbar låter mycket godare tycker jag så det ska jag testa! Riktigt sommarfin dessutom:)

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Offepaj är väl något av det godaste man kan smarra på... vi slog till förra sommaren och vräkte på med lite maränger till hela härligheten också:)

  SvaraRadera
 10. Nej den här har jag inte ätit, er hur god ut som helst:)

  SvaraRadera
 11. Hej - vart köper du den karamelliserade mjölken, vilket "märke"? Jag älskar det men tycker att det är så bökigt att hålla på o koka den kondenserade mjölken, man kan liksom inte vara spontan... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märket heter Törsleff, och det är samma märke som på den kondenserade mjölken. Burkarna är också väldigt lika men på den som är kokt står det "Karamelliserad mjölk". Finns i bakhyllan bredvid den kondenserade mjölken. Jag har hittat den i flera vanliga ICA-affärer.

   Radera
 12. Oj oj oj, vad det där såg gott ut!!!! Måste testas!!

  //Linda

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.