torsdag 30 maj 2013

(Mjölkfria) rulltårtsbakelser


Hej vännen!
Hur har du det?

Mig har du inte sett skymten av här på bloggen på ett par dagar. Jag gör lite fler uppdateringar på Instagram och där heter jag ”Frostrosor”. Har du inte Instagram själv, men är nyfiken på vad som händer där, så kan du titta på mina Instagram-bilder om du kikar in på www.instagram.com/frostrosor#

Maj månad är det alltid fullt i vår kalender här hemma och även på jobbet. Det är så fulltecknat att det blir en utmaning att hinna njuta och bara vara. Då tar jag med mig en syrenkvist till jobbet och sätter i ett glas, köper en glass på vägen hem, sitter på trappen och dricker mitt morgonte eller unnar mig svenska jordgubbar, som nu börjat dyka upp i affärerna.

Jag har glömt att dela med mig av detta recept på mjölkfria rulltårtsbakelser.  Tål du mjölk, så tar du ju bara riktig grädde förstås. Jag fyllde rulltårtan med blåbärsmarmelad. När jag hade rullat ihop rulltårtan bredde jag lite vispad grädde (mjölkfritt i mitt fall) runtom och rullade sedan det i kokos, som jag färgat med karamellfärg,  för att få en finare effekt.

Ett litet kökstips – färga kokos!
Mät upp kokos i en stor vispbunke. Häll några droppar karamellfärg i taget ned i bunken. Rör om med en gaffel länge tills all färg blandats i kokosen. Tillsätt vid behov mer karamellfärg. Var försiktig så att du inte råkar hälla i för mycket!
Mjölkfria rulltårtsbakelser

Rulltårtsbotten:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk eller mjölkfritt alternativ

Fyllning:
2-3 dl blåbärsmarmelad

Runtom:
2-3 dl kokos
Karamellfärg

Topping:
Grädde (Alpro mjölkfritt, eller vanlig grädde om du tål det)
Jordgubbar

Börja med rulltårtsbotten. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke. Vänd ner mjölblandingen i ägg-sockerblandningen och avsluta med att tillsätta mjölken och vänd runt så att allt blandas fint. Vik in och uppåt 1-2 cm på varje sida av ett bakplåtspapper så att du får som en form för smeten. Bred ut smeten däri och grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 5 minuter. Passa botten så att den inte blir bränd. Stjälp upp botten försiktigt på ett sockrat bakplåtspapper. Pensla papprets kanter med kallt vatten och en bullpensel. Då är det lättare att dra loss bakplåtspappret. 

Lägg upp rulltårtsbotten på t.ex. ett nytt ark bakplåtspapper. Bred marmeladen på rulltårtsbotten. Ta hjälp av bakplåtspappret när du rullar ihop rulltårtan, så att den blir kompakt och jämntjock. Jag brukar rulla ihop längs långsidan. Då tycker jag att den blir lagom tjock.

Bred lite vispad grädde (mjölkfri) runtom den ihoprullade rulltårtan. Vänd sedan rulltårtan i ditt färgade kokos (instruktion för färgad kokos här ovan). 

Skär rulltårtan i skivor, spritsa på grädde och toppa med lite färska bär, t.ex. jordgubbar.8 kommentarer:

 1. Vackra och fräscha i smaken! Önskar dig en fin fredag!

  SvaraRadera
 2. Har en liten tjej som min ena son är förälskad i ( de är fyra år) och hon tål inte mjölk. Leo är noga att påpeka detta för mig och undrar vad vi ska bjuda henne på
  Nu vet jag!
  tack o trevlig helg.
  lena från make a head food

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad trevligt! Ja, hoppas hon gillar dessa, det gjorde mina söner!
   Hoppas helgen varit mys!

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.