torsdag 9 maj 2013

Seg-knäckig blåbärspaj


Jag trodde mig ha hittat glass när jag upptäckte en 2-liters glassbytta i frysen. Istället var byttan full med blåbär! Tjoho! Jag som trodde att vi ätit upp nästan allt. Rolig upptäckt det där. Inte lika roligt att hitta och kasta frystorkade frallhalvor. Brukar det bo sådana i din frys också?

I vilket fall som helst så gjorde jag en seg-knäckig blåbärspaj för att fira min upptäckt. Det går bra att byta ut blåbären mot äpplen istället. Pudra på lite kanel i så fall och uteslut citronskalet. Mums!

Idag har jag förresten gått med i Instagram! Med stapplande steg försöker jag upptäcka fenomenet. Än så länge är allt en enda röra. Skulle du nu mot förmodan vilja följa mina tappra försök att hashtagga mina matbestyrbilder på Instagram, så hittar du mig som Frostrosor där också.

Ha nu en riktigt härlig kväll! Tittar på du på hockeyn?

Seg-knäckig blåbärspaj

4 dl blåbär (jag använde frysta)
1 msk socker
2 tsk potatismjöl
1 tsk kardemumma
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Skalet från ½ citron
1 ägg
Kardemumma att pudra på toppen

Smörj en pajform. Mät upp blåbär, 1 msk socker och potatismjölet i en bunke. Rör runt så att allt blandas. Häll därefter över detta i pajformen. Smält smöret och låt det svalna. Blanda ihop socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och citronskalet i en bunke. Vispa upp ägget. Rör ner smält smör och äggvispet i mjölblandningen. Rör slätt och bred över blandningen över blåbären. Pudra över malen/grovmalen kardemumma. Grädda på 200 grader i cirka 30 minuter.


14 kommentarer:

 1. Jag har bakat en smulpaj idag. Dock lät det lite spännande med dina ingredienser som kardemumma och citron. Skall jag komma ihåg till nästa pajbakning. // UllanBullan testar i köket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite svag för kombinationen blåbär, kardemumma, citron! Har använt den flera gånger, med lyckat resultat!

   Radera
 2. Så gott det ser ut och glass till blir perfekt. Jag finns också på instagram, så jag skall följa dig :) Ha en fin fredag!

  SvaraRadera
 3. jag är ju ingen storbakare som du säkert vet, emn paj klarar jag och har snart rabarber hemma.
  Då byter jag nog ut blåbären i ditt recept och provar det.
  Trevlig helg!
  Lena från make a head food

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som att det kan bli en god paj!

   Radera
 4. Min mamma är nästintill galen när det kommer till att plocka blåbär så vårt förråd i frysen sinar aldrig. Blåbärspaj och rabarberpaj är min absoluta favoriter. Seg-knäckig topping låter gott till de syrliga bären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, toppingen är riktigt god, lite beroendeframkallande :-)

   Radera
 5. Åh hela mitt sommarhjärta skuttar till! Blåbärspaj så gott :)

  SvaraRadera
 6. Jag fick blåbär av min mamma, för våra är slut. Men det ska få bli sylt ist :-) Japp, jag har hittat dig på instagram, något som jag tycker är jättekul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sylt är gott! Kul att du följer på Instagram!

   Radera
 7. Tack för receptet! Saknade potismjöl & kardemumma ur skafferiet men pajen blev jättelyckad ändå - bästa bakverk jag någonsin åstadkommit! Fick massor av beröm av mina gäster också!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette! Har helt missat att svara på detta- förlåt! Men nu när jag såg det så måste jag ju kommentera. Så roligt att pajen blev lyckad! Så bra att du nu har ett skryt-recept på lager, som du kan plocka fram och göra succé med!
   En fortsatt härlig höst önskar jag dig!

   KRAM - Anna/Frostis

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.