onsdag 1 maj 2013

Syrligt krämig citron- och mandelkaka


Jag läser en del mattidningar och försöker dessutom laga rätter ur dem lite då och då. Mitt största problem är att när jag sett ett mumsigt recept så kommer jag aldrig (och då menar jag aldrig) ihåg i vilken av tidningarna jag såg det. Så då bläddrar jag igenom en hel hög mattidningar igen, innan jag hittar rätt tidning och recept. Denna gång föll jag för denna mumsiga citronkaka i tidningen Mitt kök. Det bästa med den är citronsmaken, att den innehåller 200 gram smör och att den blir lite krämig i mitten! Så gott! Vill du inte ha den krämig i mitten (lite som en kladdis), så får du öka gräddningstiden något.

Hoppas förresten att du haft en skön valborg! Vår var trevlig med korvgrillning, munkar och sima/mjöd. I år var det mamma som stod för munkarna! Trevligt! Mammas munkar är godast (fast jag gör på hennes recept) och dessutom är det svårt att hinna med att göra munkar mitt i veckan när man jobbar. Valborg och första maj är över fort, snart är det vardag igen. Skönt med litet avbrott men jag blir lite dagvill. Dagen idag har tillbringats ute, så ikväll lär jag somna gott! Barnen sussar redan sött! 

Jag önskar dig en riktigt skön kväll!

Syrligt krämig citron- och mandelkaka (recept från Mitt kök 2/13)

4 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 gram smält smör (bytte jag ut mot mjölkfritt margarin)
Rivet skal och saft från 1 stor citron
75 gram mandelmassa, finriven
Florsocker att sikta över den färdiga kakan

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och vänd sedan ner i äggvispet. Smält smör och blanda i. Riv skalet på citronen, pressa citronen och blanda ner i smeten. Riv mandelmassa fint och blanda ner lite i taget, så att det inte klumpar sig. Häll smeten i en smord och bröad bakform (cirka 25 cm i diameter) och grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 25 minuter. Kakan kommer att vara lite lös i mitten. Pudra den avsvalnade kakan med florsocker.


10 kommentarer:

 1. Syrligt och gott med en sådan här kaka och att den är kladdig i mitten... gillas alla gånger! Låter som ni haft en mysig valborg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det hade vi. Hoppas att ni också hade det bra!

   Radera
 2. Syrliga bakverk gillas och kladdiga får de gärna vara :)

  SvaraRadera
 3. Vi hade en jättetrevlig valborg med våra fina grannar och idag har det varit en riktig träningsdag :) Men citronkaka lät himla gott. Kanske nåt att göra till alla kalas som kommer härframöver. Ha en fortsatt skön kväll!

  SvaraRadera
 4. Men så där är det för mig också. Jag bläddrar ofta i mat-tidningar och så tänker jag att det där måste jag komma ihåg och testa någon gång. Och en dag kommer jag på att jag ska prova det där receptet Men, i vilken tidning var det nu då?! Och det kan bli ett letande...Vilken jättefräsch kaka. Den måste jag spara ner receptet på. Annars blir det på samma sätt som med tidningarna. Vilken blogg var det nu då...Vi ses på lördag! ;.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi ses på lördag! Ska bli så roligt!

   Radera
 5. Tina - Ja, den var verkligen smarrig! Värt att testa!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.