tisdag 7 maj 2013

Havrekakor med farinsocker


Vilka småkakor jag bakar, väljer jag med omsorg. Jag är nämligen inte överdrivet såld på just småkakor och kan tycka att det lätt blir som att äta något torrt som bara smular sig i munnen. Ibland måste man dock våga chansa! Barnen gillar ju kakor och min minsting hjälpte till att baka! Det här var en lyckad chansning. Jag gillar tonen från farinsockret! Synd bara på att bruna toner är så svåra att fota! Kakorna ser ju nästan brända ut på bilden! Brunt är svårt! Lyckat bak och kakorna försvann från fatet fortare än blixten! Så det får väl vara betyg nog!

Receptet hittade jag in en finsk mattidning, dock har jag reviderat både ingredienslistan och tillvägagångssätt en del! Här får ni min variant!

Och du, ha nu en riktigt härlig kväll! Jag är ute på vift, så jag har tidsinställt det här inlägget åt dig! 

Havrekakor med farinsocker, cirka 40 stycken

1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
½ tsk bikarbonat
1/3 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
125 gram smör (jag bytte ut mot mjölkfritt margarin), rumsvarmt
2 dl brun farin / farinsocker
1 ägg

Rör ihop mjöl, gryn, bikarbonat, salt och vaniljsocker i en bunke. Vispa smör och socker poröst (använd gärna elvisp annars tar det en stund) och tillsätt därefter ägget, fortsätt att vispa hela tiden. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och blanda till en kakdeg. Lägg ut bakplåtspapper på tre plåtar, klicka ut kakdeg glest. Grädda kakorna mitt i ugnen på 200 grader i 5-6 minuter. Låt svalna en stund på plåten, lyft därefter över kakorna på ett galler där de kan svalna helt och bli knapriga. 

10 kommentarer:

 1. Så gott med farinsocker i smeten, kakorna måste ju bli lite knäckiga, å gott så!

  Hoppas du har en trevlig tur på din vift!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de får lite knäckig karaktär!
   Turen var trevlig tack!
   Kram på er!

   Radera
 2. Det blir säkert gott med farinsocker i. De ser goda ut.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker de blev fina. Annars kan jag hålla med om att det är svårt att fota brunt så det blir bra... Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 4. Ett litet foto tips är att försöka lägga fokuspunkterna så långt fram i bilden som möjligt, an nån anledning ser allt lite finare ut då :)

  Fin blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, detta med fotografering innebär ständiga nya upptäckter. I slutet av månaden ska jag äntligen lära mig mer och gå en liten kurs inom ämnet!

   Radera
 5. Jag har i några veckor nu tänkt att göra havrekakor men ändrar mig hela tiden. Det är så enkelt och smidigt att göra, vi gjorde alltid såna när jag var liten. Vad gott med farinsocker i!!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, minns också att vi hade ett havrekaksrecept fasttejpat på insidan av skafferidörren. Har inte kvar det receptet men det var på vanliga havreflarn. Nostalgi!

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.