onsdag 15 maj 2013

Citronmarängpaj


 Mördegsbotten, hemkokt citronkräm och så en len fluffig maräng på det! Jag bakade denna paj i söndags morse. I söndags var det finsk mors dag, så det passade bra att åka hem till mamma med pajen. Gott!
Grunden i receptet (citronkrämen) kommer ur en finsk mattidning men t.ex. mördegsbotten har jag ”mixtrat ihop” själv.

Det kändes lite avancerat till en början med citronkräm men när jag sedan väl satte igång var det inga problem alls. Det här behöver man inte vara speciellt talangfull för att klara av! Ingredienslistan är också ultimat, bara saker jag alltid har hemma! Mer citronmarängpaj åt folket!

Har du aldrig testat, kanske det kan vara något till den svenska mors dagen?

Citronmarängpaj

Mördegsbotten:
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin), rumsvarmt
1 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
Rivet skal från ½ citron

Citronkräm:
3 dl vatten
3 äggulor
Drygt 1 dl socker
4 msk maizena majsstärkelse
Rivet skal från ½ citron
Saften från 1 citron
1 msk smör (eller mjölkfritt margarin)

Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker

Börja med mördegsbotten. Rör smör och socker pösigt med en elvisp. Tillsätt snabbt mjöl, havregryn och citronskal och arbeta snabbt in detta. Knåda ihop degen till en boll och platta till den. Ställ degen kallt i kylskåp i en halvtimme, slå in i plastfolie innan.

Mät upp alla ingredienser till citronkrämen i en tjockbottnad kastrull och hetta upp blandningen, rör om hela tiden med en visp. Låt blandningen koka upp och koka i 2 minuter, kom ihåg at röra om hela tiden. Låt krämen svalna, gärna i vattenbad. Rör om då och då. Har du mer tid kan du låta krämen svalna under lock.

Ta fram mördegen ur kylskåpet, kavla ut det och klä en smord pajform med degen. Nagga pajbotten med en gaffel. Förgrädda pajskalet på 225 grader i 10 minuter.
Bred ut den avsvalnade citronkrämen i pajskalet.

Vispa äggvitorna för sig själv till ett hårt vitt skum, använd elvisp. Tillsätt därefter sockret i omgångar. Bred ut marängen på citronkrämen, använd en matsked för att göra ett fint mönster.

Grädda pajen i ytterligare 5 minuter eller tills marängen fått lite färg.
Servera pajen med en klick vaniljglass. 



10 kommentarer:

  1. En favoritpaj, syrligt och sött!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första gången jag gjorde den, men inte sista!

      Radera
  2. Jag älskar alla sötsyrliga kakor och desserter. Citronpaj är ljuvligt gott! Så snygg din blev dessutom.
    Angående signaturen gör det mig inget om våra är lika! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det var på håret att den fick för mycket färg.
      Tack ang signaturen också :-)

      Radera
  3. Åh det är så gott med den söta, frasiga marängen tillsammans med den mjuka och syrliga krämen...slurp:)

    SvaraRadera
  4. Syrligt och sött brukar gillas hos oss, bilden får snålvattnet att rinna minsann!

    Ha en fin vecka Anna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En bra kombo, rekommenderas!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.