Grunden i receptet (citronkrämen) kommer ur en finsk mattidning men t.ex.
mördegsbotten har jag ”mixtrat ihop” själv.
Det kändes lite avancerat till en början med citronkräm men
när jag sedan väl satte igång var det inga problem alls. Det här behöver man inte
vara speciellt talangfull för att klara av! Ingredienslistan är också ultimat,
bara saker jag alltid har hemma! Mer citronmarängpaj åt folket!
Har du aldrig testat, kanske det kan vara något till den svenska
mors dagen?
Citronmarängpaj
Mördegsbotten:
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin), rumsvarmt
1 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
Rivet skal från ½ citron
Citronkräm:
3 dl vatten
3 äggulor
Drygt 1 dl socker
4 msk maizena majsstärkelse
Rivet skal från ½ citron
Saften från 1 citron
1 msk smör (eller mjölkfritt margarin)
Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker
Börja med mördegsbotten. Rör smör och socker pösigt med en
elvisp. Tillsätt snabbt mjöl, havregryn och citronskal och arbeta snabbt in
detta. Knåda ihop degen till en boll och platta till den. Ställ degen kallt i
kylskåp i en halvtimme, slå in i plastfolie innan.
Mät upp alla ingredienser till citronkrämen i en
tjockbottnad kastrull och hetta upp blandningen, rör om hela tiden med en visp.
Låt blandningen koka upp och koka i 2 minuter, kom ihåg at röra om hela tiden.
Låt krämen svalna, gärna i vattenbad. Rör om då och då. Har du mer tid kan du
låta krämen svalna under lock.
Ta fram mördegen ur kylskåpet, kavla ut det och klä en smord
pajform med degen. Nagga pajbotten med en gaffel. Förgrädda pajskalet på 225
grader i 10 minuter.
Bred ut den avsvalnade citronkrämen i pajskalet.
Vispa äggvitorna för sig själv till ett hårt vitt skum,
använd elvisp. Tillsätt därefter sockret i omgångar. Bred ut marängen på
citronkrämen, använd en matsked för att göra ett fint mönster.
Grädda pajen i ytterligare 5 minuter eller tills marängen
fått lite färg.
Servera pajen med en klick vaniljglass.
En favoritpaj, syrligt och sött!
SvaraRaderaFörsta gången jag gjorde den, men inte sista!
RaderaSå gott :-)
SvaraRaderaJa!
RaderaJag älskar alla sötsyrliga kakor och desserter. Citronpaj är ljuvligt gott! Så snygg din blev dessutom.
SvaraRaderaAngående signaturen gör det mig inget om våra är lika! Kram.
Tack, ja det var på håret att den fick för mycket färg.
RaderaTack ang signaturen också :-)
Åh det är så gott med den söta, frasiga marängen tillsammans med den mjuka och syrliga krämen...slurp:)
SvaraRaderaSlurp var ordet :-)
RaderaSyrligt och sött brukar gillas hos oss, bilden får snålvattnet att rinna minsann!
SvaraRaderaHa en fin vecka Anna!
En bra kombo, rekommenderas!
Radera