söndag 28 oktober 2012

Seg-knäckig äppelpajEn härlig helg går mot sitt slut! Vi har njutit av gott sällskap och god mat hela helgen lång. Min man har stått för det mesta i matlagningsväg, vilket jag tycker är riktigt härligt! Och igår blev vi bjudna på räkmackor när vi var på stan. Härligt gott bröd och en massa goda, handskalade räkor på.
Jag tänkte bjuda er på receptet på en äppelpaj, som vi stod och bakade hela familjen i fredags kväll när vi kom hem från jobb och dagis. Vi är ett riktigt bra team! Receptet hittade jag hos Vickan på Matplatsen men gjorde lite förändringar (ja, ni känner ju mig vid det här laget och vet att jag inte kan låta bli att ändra). Rekommenderar er varmt att testa pajen. Degen är seg-knäckig med god smak. Förutom kanel på äpplena, kryddade vi även med kardemumma. Mums filibabba blir det med härliga Ingrid Marie-äpplen!

Seg-knäckig äppelpaj

5 äpplen (Vi använde Ingrid Marie)
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
100 gram mjölkfritt margarin
½ dl strösocker 
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg

Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg äppelklyftorna i en smord pajform. Pudra över kanel och kardemumma. Smält margarinet och låt svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och socker för sig. Rör ner margarinet och ett uppvispat ägg i smeten. Bred smeten över äpplena och ställ formen i den nedre delen av ugnen. Grädda på 200 grader i 30-35 minuter. Servera vaniljsås till kakan. 


14 kommentarer:

 1. Härligt familjesamarbete! Och dessutom med så gott resultat:)

  SvaraRadera
 2. godetis vad gott : ) kram Sofia

  SvaraRadera
 3. Så gott! Jag älskar äppelpaj :)

  SvaraRadera
 4. Mums vad gott! Och du har också söta hjälpredor ser jag. :-) Kram Carro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är riktiga lyckostor med våra hjälpredor!

   Radera
 5. Gott!

  ps/ ser att vi har samma grytlappshandske, tror vi kan ha fått den från samma tävling ;)

  ha en skön vecka
  Lena från Make Ahead food

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, en tävling. Låter kul men min har jag fått från min svägerskas mamma. Riktigt skojiga färger och mönster på den tycker jag!

   Radera
 6. Roligt att baka tillsammans och slutresultatet ser mycket gott ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi hade jättekul och blev mätta i gottemagarna!

   Radera
 7. Äkta fredagsmys att baka ihop hela familjen. Äppelpaj i alla dess former är så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvalificera dock inte som äkta fredagmys enligt 4-åringen som även krävde popcorn!

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.