Idag bjuder jag på soppa igen! Pumpasoppa! Ni har redan fått
ett recept med butternutpumpa>> men nu blir det med den klassiska stora pumpan,
som min pappa har odlat. Denna pumpa är inte lika kraftig i smaken som
butternutpumpan men det blev en jättegod soppa tillsammans med potatis,
schalottenlök, vitlök och timjan. Jag gjorde en jättekastrull, utav vilken jag
frös in en hel del burkar och byttor att plocka fram till matlådor på jobbet. Det
är gott att toppa soppen med en klick färskost smaksatt med vitlök, lite creme
fraiche eller varför inte fetaost!
Sedan var jag ju tvungen att försöka mig på något jag aldrig
testat innan! Jag gröpte ur pumpan och gjorde en lykta av den. Ingen läskig
halloween-lykta med skräckansikte utan lite höstlöv och sånt. Resultatet blev
väl inte mer än ok, men det var ganska roligt. Jag måste nästan köpa en till
pumpa så att jag får testa mer. Något
som däremot var irriterande krångligt, var att fota i mörkret med kameran. Fler
som har systemkameror och som kan tipsa om hur man ska fota för att få ett fint
och stämningsfullt sken men ändå få en skarp bild? Nu blev det bara antingen ofokuserat eller alldeles för
stark blixt så att man inte såg ljusskenet.
Ha nu en riktigt skön kväll! Håll ut, snart är helgen här!
Pumpasoppa med vitlöksost
1 stor pumpa (min vägde över 5 kg)
½ dl olivolja
1 kg potatis
200 gram schalottenlök
½ vitlök
1 kruka timjan
3 dallriga buljongtärningar (fond du chef)
2 ½ liter vatten
Salt (2 tsk minst) och peppar
Vitlöksost
(t.ex creme bonjour till topping)
Så här kan du gröpa ur pumpan om du vill använda den till en
lykta också. Skär av toppen diagonalt mot mitten, då ramlar inte locket in i
pumpan. Börja med att rensa bort fröna
ur pumpan. Gröp sedan ur pumpaköttet. Det gjorde jag varierat med kniv,
glasskopa och matsked. Skär pumpaköttet i bitar och lägg dem på en plåt. Ringla
över olivoljan. Skär av toppen på en hel vitlök, lägg den på ugnsfolie, ringla
över olja och tryck igen folien så att vitlöken göms. Lägg vitlökspaketet på
plåten. Rosta alltsammans på 250 grader i 20 minuter i den övre delen av ugnen.
Skala under tiden potatisen och riv den
på rivjärn. Skala och hacka schalottenlöken. Fräs löken i en stor kastrull.
Tryck ut vitlöken ur sitt skal, pressa hälften av vitlöken genom en
vitlökspress ner i kastrullen. Tillsätt repad timjan (inga kvistar, bara de
fina bladen). Lägg i pumpan och potatisen. Salta och peppra. Häll på vatten och lägg i
buljongtärningarna. Låt koka i 15 minuter. Mixa slätt med en stavmixer. Smaka
av med salt och peppar.
Min man hjälpte mig med att skära av toppen på pumpan. |
Ja pumpasoppa är alltid gott i dessa kyliga och rusktider. Har testat båda varianterna men gillar mest butternuten pga den nötiga smaken.
SvaraRaderaVilken mysig sista bild!
Ja, precis butternuten smakar lite mer!
RaderaPumpasoppa är mycket gott! Några tips att få bättre bilder i mörker är att använda stativ, lång slutartid och ISO lågt för att undvika "noise". Lycka till!
SvaraRaderaTack för dina tips! Ska testa det!
RaderaTycker pumpan är så fin, precis som bilden. Inte är det helt lätt att fota i mörker men vi tycker du har lyckats bra med det.
SvaraRaderaDenna hösten ska vi absolut prova att kocka med pumpa, får se vad det kan bli för gott.
Ha en skön helg.
Ja, listan på pumparecept kan göras lång!
RaderaSå fin pumpa
SvaraRaderaTack!
RaderaOtroligt fin pumpa!
SvaraRaderaTack! Det var svårt men roligt!
RaderaHärlig soppa och en jätefin lykta att lysa upp höstmörkret med!
SvaraRaderaTack Kjersti!
Radera