torsdag 11 oktober 2012

Pumpasoppa med vitlöksost och en lykta



Idag bjuder jag på soppa igen! Pumpasoppa! Ni har redan fått ett recept med butternutpumpa>> men nu blir det med den klassiska stora pumpan, som min pappa har odlat. Denna pumpa är inte lika kraftig i smaken som butternutpumpan men det blev en jättegod soppa tillsammans med potatis, schalottenlök, vitlök och timjan. Jag gjorde en jättekastrull, utav vilken jag frös in en hel del burkar och byttor att plocka fram till matlådor på jobbet. Det är gott att toppa soppen med en klick färskost smaksatt med vitlök, lite creme fraiche eller varför inte fetaost!

Sedan var jag ju tvungen att försöka mig på något jag aldrig testat innan! Jag gröpte ur pumpan och gjorde en lykta av den. Ingen läskig halloween-lykta med skräckansikte utan lite höstlöv och sånt. Resultatet blev väl inte mer än ok, men det var ganska roligt. Jag måste nästan köpa en till pumpa så att jag får testa mer.  Något som däremot var irriterande krångligt, var att fota i mörkret med kameran. Fler som har systemkameror och som kan tipsa om hur man ska fota för att få ett fint och stämningsfullt sken men ändå få en skarp bild? Nu blev det  bara antingen ofokuserat eller alldeles för stark blixt så att man inte såg ljusskenet.

Ha nu en riktigt skön kväll! Håll ut, snart är helgen här!

Pumpasoppa med vitlöksost

1 stor pumpa (min vägde över 5 kg)
½ dl olivolja
1 kg potatis
200 gram schalottenlök
½ vitlök
1 kruka timjan
3 dallriga buljongtärningar (fond du chef)
2 ½ liter vatten
Salt (2 tsk minst) och peppar
Vitlöksost (t.ex creme bonjour till topping)

Så här kan du gröpa ur pumpan om du vill använda den till en lykta också. Skär av toppen diagonalt mot mitten, då ramlar inte locket in i pumpan.  Börja med att rensa bort fröna ur pumpan. Gröp sedan ur pumpaköttet. Det gjorde jag varierat med kniv, glasskopa och matsked. Skär pumpaköttet i bitar och lägg dem på en plåt. Ringla över olivoljan. Skär av toppen på en hel vitlök, lägg den på ugnsfolie, ringla över olja och tryck igen folien så att vitlöken göms. Lägg vitlökspaketet på plåten. Rosta alltsammans på 250 grader i 20 minuter i den övre delen av ugnen.  Skala under tiden potatisen och riv den på rivjärn. Skala och hacka schalottenlöken. Fräs löken i en stor kastrull. Tryck ut vitlöken ur sitt skal, pressa hälften av vitlöken genom en vitlökspress ner i kastrullen. Tillsätt repad timjan (inga kvistar, bara de fina bladen). Lägg i pumpan och potatisen.  Salta och peppra. Häll på vatten och lägg i buljongtärningarna. Låt koka i 15 minuter. Mixa slätt med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.


Min man hjälpte mig med att skära av
toppen på pumpan. 







12 kommentarer:

  1. Ja pumpasoppa är alltid gott i dessa kyliga och rusktider. Har testat båda varianterna men gillar mest butternuten pga den nötiga smaken.
    Vilken mysig sista bild!

    SvaraRadera
  2. Pumpasoppa är mycket gott! Några tips att få bättre bilder i mörker är att använda stativ, lång slutartid och ISO lågt för att undvika "noise". Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Tycker pumpan är så fin, precis som bilden. Inte är det helt lätt att fota i mörker men vi tycker du har lyckats bra med det.
    Denna hösten ska vi absolut prova att kocka med pumpa, får se vad det kan bli för gott.

    Ha en skön helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, listan på pumparecept kan göras lång!

      Radera
  4. Härlig soppa och en jätefin lykta att lysa upp höstmörkret med!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.