tisdag 30 oktober 2012

Pumpakaka



Nu pumpar vi upp stämningen inför helgen, eller hur! Har ni inhandlat pumpor, gröpt ur dem och gjort fina lyktor? Om ja, kanske ni har lite pumpakött kvar att baka en långpannekaka på!

Här kommer receptet på en pumpakaka, som bakas i långpanna. Kakan påminner om morotskaka och toppingen består av en frosting med philadelphiaost. Antingen kan ni bara byta ut morötterna mot riven pumpa i ert vanliga morotskaksrecept, eller så använder ni receptet nedan. Det räcker till en stor svart långpanna. Frostingen är lite syrligare än vad jag brukar göra annars, men med fräsch smak. Denna gång har jag nämligen uteslutit smöret helt och använder bara philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker. Gott!

Kakan går bra att frysa.
Ursprungsreceptet på kakan kommer från boken ”Fester & Bufféer” men jag har som vanligt ändrat lite när jag stod och bakade.

Pumpakakor i långpanna, cirka 40 bitar

200 gram rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)
5 dl strösocker
6 ägg
400 gram pumpakött
Rivet skal av 1 apelsin eller 1 citron
6 dl vetemjöl
1 msk kanel
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

Frosting:
2 askar (400 gram) Philadelphiaost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Vispa smör och socker vitt och poröst med en elvisp. Rör i äggen, ett i taget. Riv pumpaköttet på ett rivjärn. Rör ner pumpa och citrusskal i smeten. Blanda vetemjöl, kanel, bakpulver och bikarbonat separat och rör sedan ner blandningen i smeten. Häll smeten i en smord och bröad lånpanna. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 35-40 minuter. Låt kakan kallna. Rör ihop ingredienserna till frostingen. Bred frostingen över kakan, dra lite snygga mönster i frostingen med t.ex. en gaffel och skär kakan i bitar.




16 kommentarer:

  1. Nice! Jag och mina syskon gjorde en pumpalykta idag och det blev tokigt mycket pumpa över. Imorgon skall det rostas frö, bakas pumpkin pie och denna pumpakaka :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm... gott gott! Pumpkin pie har jag aldrig bakat.

      Radera
  2. Pumpa i bakverk är så gott och en frosting ovanpå är som pricken på i:et :)

    SvaraRadera
  3. Låter helt fantastiskt gott och passar ju perfekt nu i "pumpatider"!

    SvaraRadera
  4. Mums va gott de låter,kanske får ta och testa.låter spännande och är de lika gott som morotskakan så kommer ja älska den

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, tror nog att även pumpakakan går hem hos dig!

      Radera
  5. Jaha.. har aldrig hört talas om det förut, men det låter ju väldigt gott!!
    Kram Jannike

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du fick läsa något nytt! KRAM

      Radera
  6. Pumpakaka är jättegott, gjorde något liknande förra året...

    Sedär är du ju i tidningen Mitt kök igen! Och denna gången med rätt fotografi, kul! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det!
      Japp, idag är jag med i tidningen på riktigt! Och du har redan hunnit inhandla den förstår jag!

      Radera
  7. Den här var helt supersmarrig!
    Gjorde den nu för någon vecka sen! Det här receptet kommer jag spara med mig länge!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra sanna!
      Tack för att du skrev och berätta också! Sånt är alltid roligt. Och så vågar andra läsare också testa när de ser att flera läsare är nöjda!

      Radera
  8. Hej,
    hade du rivenpumpa i din kaka, den ser fantastisk ut.
    tack på retur svar!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.