Nu pumpar vi upp stämningen inför helgen, eller hur! Har ni
inhandlat pumpor, gröpt ur dem och gjort fina lyktor? Om ja, kanske ni har lite
pumpakött kvar att baka en långpannekaka på!
Här kommer receptet på en pumpakaka, som bakas i långpanna.
Kakan påminner om morotskaka och toppingen består av en frosting med
philadelphiaost. Antingen kan ni bara byta ut morötterna mot riven pumpa i ert
vanliga morotskaksrecept, eller så använder ni receptet nedan. Det räcker till
en stor svart långpanna. Frostingen är lite syrligare än vad jag brukar göra
annars, men med fräsch smak. Denna gång har jag nämligen uteslutit smöret helt
och använder bara philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker. Gott!
Kakan går bra att frysa.
Ursprungsreceptet på kakan kommer från boken ”Fester &
Bufféer” men jag har som vanligt ändrat lite när jag stod och bakade.
Pumpakakor i långpanna, cirka 40 bitar
200 gram rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)
5 dl strösocker
6 ägg
400 gram pumpakött
Rivet skal av 1 apelsin eller 1 citron
6 dl vetemjöl
1 msk kanel
2 tsk bakpulver
1 tsk
bikarbonat
Frosting:
2 askar
(400 gram) Philadelphiaost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Vispa smör och socker vitt och poröst med en elvisp. Rör i
äggen, ett i taget. Riv pumpaköttet på ett rivjärn. Rör ner pumpa och
citrusskal i smeten. Blanda vetemjöl, kanel, bakpulver och bikarbonat separat
och rör sedan ner blandningen i smeten. Häll smeten i en smord och bröad
lånpanna. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 35-40 minuter. Låt kakan kallna. Rör ihop
ingredienserna till frostingen. Bred frostingen över kakan, dra lite snygga
mönster i frostingen med t.ex. en gaffel och skär kakan i bitar.
Nice! Jag och mina syskon gjorde en pumpalykta idag och det blev tokigt mycket pumpa över. Imorgon skall det rostas frö, bakas pumpkin pie och denna pumpakaka :)
SvaraRaderaMmmm... gott gott! Pumpkin pie har jag aldrig bakat.
RaderaPumpa i bakverk är så gott och en frosting ovanpå är som pricken på i:et :)
SvaraRaderaDär satte du huvudet på spiken! :-)
RaderaLåter helt fantastiskt gott och passar ju perfekt nu i "pumpatider"!
SvaraRaderaPrecis!
RaderaMums va gott de låter,kanske får ta och testa.låter spännande och är de lika gott som morotskakan så kommer ja älska den
SvaraRaderaJapp, tror nog att även pumpakakan går hem hos dig!
RaderaJaha.. har aldrig hört talas om det förut, men det låter ju väldigt gott!!
SvaraRaderaKram Jannike
Kul att du fick läsa något nytt! KRAM
RaderaPumpakaka är jättegott, gjorde något liknande förra året...
SvaraRaderaSedär är du ju i tidningen Mitt kök igen! Och denna gången med rätt fotografi, kul! :)
Visst är det!
RaderaJapp, idag är jag med i tidningen på riktigt! Och du har redan hunnit inhandla den förstår jag!
Den här var helt supersmarrig!
SvaraRaderaGjorde den nu för någon vecka sen! Det här receptet kommer jag spara med mig länge!
Vad roligt att höra sanna!
RaderaTack för att du skrev och berätta också! Sånt är alltid roligt. Och så vågar andra läsare också testa när de ser att flera läsare är nöjda!
Hej,
SvaraRaderahade du rivenpumpa i din kaka, den ser fantastisk ut.
tack på retur svar!
Ja, det är riven pumpa i kakan!
Radera