måndag 22 oktober 2012

Hallongrottor



Det är måndag och det är måndagsmys! Men myset får vänta lite, åtminstone om man definierar måndagsmys till att innehålla muggar med rykande hett te och avkoppling i en fåtölj. Jag ska nämligen iväg på en promenad om en stund! Ska bli skoj och skönt!

Helgen kom och gick och den var riktigt skön förutom lite snoriga näsor nu igår! Ja, ni såg ju vår lyxfrukost och ostbrickan kvällen innan. Lördagen fortsatte med lunchbesök och vi var inomhus och åt och fikade. Utomhusaktiviteterna blev det mindre av eftersom regnet tyngde ner molnen, som var så gråa och trista att det kändes som att dagen aldrig grydde. Igår var det gårdsstädning och senare fikabesök av mamma och pappa. Kan någon gissa vad i fikaväg de blev bjudna på? Ni som läst några inlägg tillbaka anar nog.

Idag får ni receptet på hallongrottorna, som vi bakade och mumsade i oss av i lördags. Hallongrottor gör jag nästan aldrig. Men de är tacksamma och enkla att baka. Var receptet kommer ifrån har jag ingen aning, det har stått i min handskrivna receptbok i en massa år.

Hallongrottor, ca 30 stycken i småbrödsformar          
                            
200 gram smör (eller mjölkfritt margarin), gärna rumsvarmt
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Ev. 1 tsk malen kanel (gott t.ex. i juletider)

1 dl hallonmarmelad (även hallonsylt fungerar)

Blanda ihop alla ingredienser utom smöret och marmeladen. Tärna smöret och häll det i mjölblandningen. Nyp snabbt ihop till en fast deg. Låt ev. degen stå och kallna en stund innan utbakning. Lägg ut 30 småbrödsformar på en plåt. Rulla valnötsstora bollar av degen och lägg en i varje form. Tryck en grop i degen och klicka i marmelad. Grädda på 175 grader i cirka 12 minuter.  

4 kommentarer:

  1. Gott till måndagsmyset, efter din promenad naturligtvis! :)

    SvaraRadera
  2. Måndagsmys är en väldans fin tradition tycker vi, det skulle fler fira.

    SvaraRadera
  3. Ja, måndagsmys låter toppen :)

    SvaraRadera
  4. Så härlig tradition ni verkar ha med måndagsmys :) Vi har fullspäckade måndag och tisdagkvällar med träning för tjejerna, men imorgon ska vi ha "kompisförbud" på kvällen och ha 100% med bara kidsen. Hoppas du får en fortsatt bra vecka :)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.