Nu tror jag att jag komponerat ihop den perfekta kladdkakan.
Det trodde jag redan när jag komponerade ihop kladdkakan med sirap>> Men så är det ändå något som saknats. Så vad gör man? Man fortsätter att testa
och testa!
I somras blev jag bjuden på kladdkaksmuffins av svägerskan och de
hade en härlig yta, som jag frågade hur hon fick till. Hon vispar ihop ägg och
socker och det har jag inte gjort innan. Jag har alltid trott att man bara ska
röra ihop detta. Men jag kunde ju inte låta bli att börja experimentera.
Sagt
och gjort, och jag vispade ihop ägg och socker och lyckades skapa den perfekta
kladdkakan till sönernas födelsedag. Denna gång hoppade jag helt över sirapen.
Gästerna lovordade kakan. När jag veckan efter skulle skapa samma recept blev
det en torr kaka. Va? Jag måste ha måttat fel. Men skam den som ger sig. Igår
testade jag igen och det blev superbra och en jättekladdig härlig kaka! Perfekt
i mitt tycke! För tillfället har jag experimenterat klart!
Här kommer mina tips (som jag samlat på mig under åren) för en perfekt kladdkaka:
- Vispa ihop ägg och socker
- Använd choklad istället för kakao
- Grädda inte kakan för länge
- När du tar ut kakan ur ugnen, släpp formen i bordet ett par gånger.
- Låt kakan först svalna i rumstemperatur, sedan över natten i kylskåp.
- Baka kakan dagen innan den ska ätas.
Den perfekta kladdkakan
4 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 gram mörk blockchoklad (jag använder ICAs eftersom den
är mjölkfri)
200 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
1 krm salt
2 ½ dl vetemjöl
1 krm bakpulver
Dela chokladen i bitar. Smält smör och choklad på svag värme
i en kastrull. Låt svalna lite. Tillsätt saltet. Vispa ägg, socker och
vaniljsocker poröst (vitt). Tillsätt chokladsmörbladningen och rör om
försiktigt. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör om
försiktigt, vispa inte. Häll upp smeten i en smord form med löstagbarkant.
Grädda på 200 grader i 12-15 minuter. Gillar man den riktigt kladdig tar man ut
den efter 12 minuter. Kakan ska gunga när du tar ut den. Släpp formen i bordet
ett par gånger. Låt kakan svalna först i rumstemperatur och därefter i kylskåp.
Om du inte kan låta bli att vänta med att äta kakan så kan du grädda den i 15
minuter och ställa ut den för att svalna i 1 timme eller något.
Så här ser kakan ut när den inte fått stå till sig över natten. God men väldigt rinnig. |
Kladdkakan när den fått stå till sig över natten och skärs upp kylskåpskall. Perfekt i mitt tycke! |
Behöver jag säga att de vattnas i munnen ;-) och vi som redan har tyckt att alla dina kladd kakor har varit dem perfekta :)
SvaraRaderaJag hävdar att denna är den bästa hitills! :-)
RaderaÅh, jag som är så chokladsugen! Ser riktigt gott ut. Jag gillar också kladdkakor bäst kylskåpskalla när de har stått över natten. :-)
SvaraRaderaVarför ska man förresten släppa formen i bordet ett par gånger när man har tagit ut den? Kram Carro
Det var Therese - Gott och blandat http://therese-gottochblandat.blogspot.se som lärde mig det. Hon menar på att kakan sätter sig bättre då.
RaderaTack för fint recept. Skall absolut testas.
SvaraRaderaPia
Ja, gör det Pia! Ska bli spännande att höra vad du tycker!
RaderaTack för receptet måste testa den där gudingen gahhhhhh kram från Grekland Sofia
SvaraRaderaKRAM
RaderaJisses, give me some!
SvaraRaderaÄlskar kladdkaka och ja har oxå hittat min favorit.
SvaraRaderaHar oxå en dag i kylen för den blir ju godast dagen efter.
Din ser riktig god ut.
Ööööö vad gott! Ser ut precis som en kladdarna ska, sådär superkompakt :) Jag vill ha!
SvaraRaderaJag har oxå ett recept där kladdkakan mår bäst av nån dag i kylen. Din ser riktigt supergod ut!!
SvaraRadera