torsdag 4 oktober 2012

Kanelbullens dag och så blir vi nog kändisar ändå ;-)



Hej ut i torsdagskvällen!

Goda nyheter inleder inlägget; Expressen och Mitt kök har hört av sig, bett om ursäkt och erbjudit sig publicera en korrigering i Expressens rättelser imorgon samt receptet på nytt tillsammans med rätt bild i nästa nummer av Mitt kök, som kommer ut 31 oktober! Jag är glad och ser framemot det!

Detektiv har jag också hunnit med att leka och kan avslöja att kvinnan på bilden heter Eija och hon skriver bloggen Sötebrödsfröjd>>  Hon har tidigare haft med recept i Mitt kök. Det är en riktigt fin blogg hon skriver, så har du inte hälsat på hos henne innan, så kan du passa på nu.

Och så till bullbaket… För det blev faktiskt kanelbullar här hemma ändå! Jag gjorde bara en halv deg, för som ni läst i inlägget innan är barnen krassliga och även jag börjar nu känna av förkylningen. Men vi bakade kanelbullar; jag bakade stora klassiska kanelbullar, den febriga 4-åringen ursnygga flätade kanelsnurror (helt på egen hand, jag bara visade den första), och 2-åringen han kryddade med mer snor än kanel så hans bullor hamnade inte i ugnen över huvudtaget.

Receptet kommer här!

Inte så många kanelbullar, 15-20 stycken

2 ½ dl havredryck (eller mjölk)
25 gram (1/2 paket) jäst
½ tsk salt
1 dl stösocker
1 tsk nystött kardemumma
7 ½ dl vetemjöl
75 gram mjölkfritt margarin (eller smör)

Fyllning:
75 gram mjölkfritt margarin (eller smör)
1 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk kanel
1 dl strösocker
1 knivsudd salt

Ägg till pensling
Pärlsocker att strö på

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och häll det över degen. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter innan du bakar ut. Kavla ut degen till två rektanglar. Blanda ihop till fyllningen och bred ut den på den utkavlade degen. Rulla ihop degen och skär ut bullar, 4-5 cm breda. Låt bullarna jäsa under bakduk i 20 minuter innan de penslas med uppvispat ägg och du strör på pärlsocker. Grädda på 200 grader i cirka 10-13 minuter.



Sonens snygga kanelsnurror!
 
Bullfika! 

8 kommentarer:

  1. Så bra att ditt recept med rätt bild publiceras på nytt! Eijas blogg brukar jag också besöka :) Fina bullar!

    SvaraRadera
  2. Bra att det publiceras på nytt. Så kul att få vara med i tidningen!!! Några kanelbullar blev det inte för min del i går, men fasligt gott är det. Nä det låter inte så gott med snoriga bullar precis....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur att man kan äta kanelbullar året om! Så hinner du också, en annan dag!

      Radera
  3. åh vad härligt och höra.bullarna blev ju urfina och så söta sonens blev.

    SvaraRadera
  4. Åh, jag bara hann inte baka kanelbullar till kanelbulledagen, Stora samvetskval. Åt inte ens en bulle den dagen. Skrattade igenkännande åt din beskrivning av snorbullarna, och imponeras samtidigt av att du låter dem vara med. Så försöker jag också göra, även om det emellanåt blir kaos nu så hoppas jag det resulterar i ett matlagnings- och bakintresse på lång sikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samvetskval tycker jag inte att du ska lida Linda! Det optimala är om jag hunnit förbereda och organisera upp allt, då är det helt ok att de är med. Värre är det när de bara skjuter fram stolen mot spisen, klättrar upp och börjar krydda :-D Händer här hemma rätt så ofta. Då är det aningens jobbigt att övertala att det räcker med salt t.ex.

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.