måndag 17 september 2012

Finsk korvsoppa



Det är måndag och det är måndagsmys! Hoppas din vecka startat bra!
Hos oss har det varit fullt ös (som vanligt)! Nu spelar telefonen godnattvisor för barnen! Det finns appar för allt. Jag förlitar mig på en sådan nu när minstingen ”kastade ut mig” från rummet efter att ha sparkat mig i näsan tiotals gånger med sina små fossingar. Det hörs just nu ingenting mer från sovrummet förutom en vacker sövande melodi. Tur att jag själv inte somnade!

Idag åt vi Fläskkotlett Menuier med tagliatelle i romanescosås,fetaost och sockersaltad rödlök >> Det blev en favoriträtt från ICAs matkasse. Testa hela eller delar av rätten om ni inte gjort det förut. En rätt som gick hem både hos stora och små. Okej, barnen höll sig till kött och pasta och vi vuxna föll som käglor för denna rätt.

Ikväll tänkte jag bjuda er på en rätt från förra veckan; korvsoppa! Denna klassiker, som åtminstone vi finnar äter titt som tätt. Grunden är potatis, morötter och korv i klar buljong men sen öser man i med purjo, lök och andra rotfrukter i valfri mängd! En god och enkel hösträtt!

Ha nu en fin måndagkväll!
Glöm inte att tända ett ljus, koka en kopp te och mysa!

Finsk korvsoppa, 4 portioner

6 potatisar
3 morötter
1 gul lök
Övriga rotfrukter i valfri mängd (t.ex. purjo, kålrot, palsternacka, rotselleri)
1-2 buljongtärningar (eller Fond du Chef, som jag övergått till)
400 gram korv, gärna finsk
Vatten så det täcker

Skala potatisen och rotfrukterna. Skär alla ingredienser i lagom stora bitar. Koka upp vatten i en gryta och lägg i buljongtärning och potatisen. Låt puttra på svag värme. Hetta upp en panna med lite smör och slunga runt rotsakerna i pannan en stund. Häll därefter över de i grytan. Bryn även korvbitarna och tillsätt dessa i soppan. Låt småputtra tills potatisen och rotfrukterna är klara.



Favoritljuset just nu är Fluffy towels från Yankee Candle.
Inget ljus för köket men väl för sovrummet! 

25 kommentarer:

  1. Finsk korvsoppa är enkelt och göra men så gott! Här görs det många gånger på höst och vinter tiden :)

    Ja de finns många appar - sprang på matpriskollen - den kan varmt rekommenderas - om du inte redan har den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Matrpiskollen har jag ännu inte upptäckt!

      Radera
  2. Korvsoppa är riktigt god vardagsmat! Det måste jag göra snart - tack för påminnelsen. Kom också på att jag glömt kvällen obligatoriska tekopp, attans. Utan den somnar jag inte, som ett barn utan godnattsång ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lite så... det man inte har i huvudet har man i matbloggsvärlden! ;-)

      Radera
  3. Jo tack, måndagen har varit bra, ett besök hos tandhygenisten gör att tänderna blänker...korvgryta kallar jag din soppa, tar mindre vatten, bra tips det var längesen jag gjorde. /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blänkande tänder - lyx! Ja, korvgryta gjorde man på hemkunskapen minns jag!

      Radera
  4. Korvsoppa är gott och det är man minsann uppvuxen på! :)

    Förr när vi båda var lediga alla helger, innan vi flyttade från Umeå hade vi alltid fredagskvällen när vi alltid åt soppa, helst tillredd dagen innan så att smakerna verkligen gottat till sig. Nu har vi så varierande lediga dagar tillsammans så den där soppdagen har liksom gått upp i rök, synd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur... korvsoppa var det nästan en gång i veckan!
      Soppkvällar är mysiga! Sörpla ikapp och så :-D

      Radera
  5. Vilken enkel och bra korvsoppa!!
    Och visst är det bra med alla appar!!

    SvaraRadera
  6. Mums, vad gott med korvsoppa! =)

    SvaraRadera
  7. Jag brukar göra den här soppan men använder en riktigt god grillkorv med hög kötthalt som jag steker ordentligt innan, och en sked creme fraiche gör susen!
    Tack för en trevlig blogg!
    /Rebecca

    SvaraRadera
    Svar
    1. Creme fraiche var en nyhet att ha i korvsoppan!
      Tack för hälsningen Rebecca!

      Radera
  8. Mums jag som älskar korv : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  9. Hej Anna!

    Gjorde denna soppa till middag nyss! Mycket bra!
    Tack för inspirationen!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Tack för att du skrev och berättade! Sånt gör mig glad!

      Radera
  10. Åh vad gott med grytor såhär i hösttider. Mums!

    SvaraRadera
  11. Vilken slags buljong? Kött/grönsak/kyckling?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både köttbuljong och grönsaksbuljong funkar bra!

      Radera
  12. Hur lång tid tar den ca att göra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från att du börjar, tills soppan är klar, max en halvtimme skulle jag säga.

      Radera
  13. Åt den här sippan för femtioår sedan hos en finsk fam o så god

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.