tisdag 18 september 2012

Knäckig smulpaj i portionsformGrrr… ikväll är det nog säkrast för alla dumma kommungubbar, som drar tomtgränser hit och dit och dåliga postorderföretag, som drar fötterna efter sig när det gäller att leverera sina produkter att hålla sig långt ifrån mig. Jag inte bara morrar utan hugger direkt! Det är sällan jag är irriterad i någon större utsträckning men ikväll känns det ju som att någon kliver på mitt hår och vägrar kliva av, det skär i huvudet som kattsvans mellan dörren eller något liknande!

Detta kan bara botas med något chokladigt! Jag tror bestämt att jag måste rota i gömmorna och leta efter någon god choklad! Och lyckas jag inte hitta något så ska jag nog göra Lindas kladdkaka i mugg >> 
Det gör nog susen!

Er är jag inte det minsta sur på! Tvärtemot! Ni gör mig piggare! Så jag bjussar på ett knäckigt äppelpajrecept. Och vet ni vad hemligheten bakom knäckigheten (förutom äkta smör då)? Jo, ni ska ringla över sirap eller strö på råsocker på smuldegen innan ni skjutsar in pajen i ugnen! Då blir det knäckig yta! Och så glömmer ni inte det äkta smöret heller, eller hur?
Denna gång gjorde jag smulpajerna i små portionsformar!

Knäckig smulpaj i portionsform, 3 små formar (som rymmer cirka 1 dl)

50 gram smör
¾ dl havregryn
2 msk vetemjöl
2 msk råsocker
1 stort äpple
Kanel
Råsocker till äpplen och till topping (och/eller sirap)

Skala äpplet och skär det i tärningar. Snurra runt tärningarna i lite socker och kanel. Blanda ihop rumsvarmt smör, havregryn, vetemjöl och socker. Fördela äppelröran i små smorda formar. Fördela smuldegen över. Toppa med 1 tsk råsocker och/eller sirap. Grädda på 200 grader i 10-15 minuter. Servera med en kula glass eller vaniljsås.
7 kommentarer:

 1. Låter jättegott... och ordet knäckig har något magiskt över sig tycker jag allt ;)

  Portionsform är lite extra lyxigt också tycker jag!

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset om knäckig :-) ser gott ut!

  SvaraRadera
 3. supersmaskigt!!ha en fin kväll! Kram från oss!

  SvaraRadera
 4. Ser gott ut och knäckigt är bra :)

  SvaraRadera
 5. Verkar som ett riktigt gott recept!!! Älskar knäckiga pajer!

  Ha det bra! Mvh Åsa.

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.