Det är måndag och det är måndagsmys! Hoppas din vecka startat bra!
Hos oss har det varit fullt ös (som vanligt)! Nu spelar telefonen godnattvisor
för barnen! Det finns appar för allt. Jag förlitar mig på en sådan nu när
minstingen ”kastade ut mig” från rummet efter att ha sparkat mig i näsan
tiotals gånger med sina små fossingar. Det hörs just nu ingenting mer från sovrummet förutom en vacker
sövande melodi. Tur att jag själv inte somnade!
Idag åt vi Fläskkotlett Menuier med tagliatelle i romanescosås,fetaost och sockersaltad rödlök >> Det blev en favoriträtt från ICAs
matkasse. Testa hela eller delar av rätten om ni inte gjort det förut. En rätt som gick
hem både hos stora och små. Okej, barnen höll sig till kött och pasta och vi vuxna föll som käglor för denna rätt.
Ikväll tänkte jag bjuda er på en rätt från förra veckan;
korvsoppa! Denna klassiker, som åtminstone vi finnar äter titt som tätt.
Grunden är potatis, morötter och korv i klar buljong men sen öser man i med
purjo, lök och andra rotfrukter i valfri mängd! En god och enkel hösträtt!
Ha nu en fin måndagkväll!
Glöm inte att tända ett ljus, koka en kopp te och mysa!
Finsk korvsoppa, 4 portioner
6 potatisar
3 morötter
1 gul lök
Övriga rotfrukter i valfri mängd (t.ex. purjo, kålrot, palsternacka, rotselleri)
1-2 buljongtärningar (eller Fond du Chef, som jag övergått till)
400 gram korv, gärna finsk
Vatten så det täcker
Skala potatisen och
rotfrukterna. Skär alla ingredienser i lagom stora bitar. Koka upp vatten i en
gryta och lägg i buljongtärning och potatisen. Låt puttra på svag värme. Hetta
upp en panna med lite smör och slunga runt rotsakerna i pannan en stund. Häll
därefter över de i grytan. Bryn även korvbitarna och tillsätt dessa i soppan.
Låt småputtra tills potatisen och rotfrukterna är klara.
Favoritljuset just nu är Fluffy towels från Yankee Candle. Inget ljus för köket men väl för sovrummet! |
Finsk korvsoppa är enkelt och göra men så gott! Här görs det många gånger på höst och vinter tiden :)
SvaraRaderaJa de finns många appar - sprang på matpriskollen - den kan varmt rekommenderas - om du inte redan har den!
Matrpiskollen har jag ännu inte upptäckt!
RaderaKorvsoppa är riktigt god vardagsmat! Det måste jag göra snart - tack för påminnelsen. Kom också på att jag glömt kvällen obligatoriska tekopp, attans. Utan den somnar jag inte, som ett barn utan godnattsång ;)
SvaraRaderaSå lite så... det man inte har i huvudet har man i matbloggsvärlden! ;-)
RaderaJo tack, måndagen har varit bra, ett besök hos tandhygenisten gör att tänderna blänker...korvgryta kallar jag din soppa, tar mindre vatten, bra tips det var längesen jag gjorde. /Irene
SvaraRaderaBlänkande tänder - lyx! Ja, korvgryta gjorde man på hemkunskapen minns jag!
RaderaKorvsoppa är gott och det är man minsann uppvuxen på! :)
SvaraRaderaFörr när vi båda var lediga alla helger, innan vi flyttade från Umeå hade vi alltid fredagskvällen när vi alltid åt soppa, helst tillredd dagen innan så att smakerna verkligen gottat till sig. Nu har vi så varierande lediga dagar tillsammans så den där soppdagen har liksom gått upp i rök, synd!
Eller hur... korvsoppa var det nästan en gång i veckan!
RaderaSoppkvällar är mysiga! Sörpla ikapp och så :-D
Vilken enkel och bra korvsoppa!!
SvaraRaderaOch visst är det bra med alla appar!!
Japp!
RaderaMums, vad gott med korvsoppa! =)
SvaraRaderaEller hur!
RaderaJag brukar göra den här soppan men använder en riktigt god grillkorv med hög kötthalt som jag steker ordentligt innan, och en sked creme fraiche gör susen!
SvaraRaderaTack för en trevlig blogg!
/Rebecca
Creme fraiche var en nyhet att ha i korvsoppan!
RaderaTack för hälsningen Rebecca!
Mums jag som älskar korv : ) kram Sofia
SvaraRaderaKRAM
RaderaHej Anna!
SvaraRaderaGjorde denna soppa till middag nyss! Mycket bra!
Tack för inspirationen!!
Vad roligt! Tack för att du skrev och berättade! Sånt gör mig glad!
RaderaÅh vad gott med grytor såhär i hösttider. Mums!
SvaraRaderaVilken slags buljong? Kött/grönsak/kyckling?
SvaraRaderaBåde köttbuljong och grönsaksbuljong funkar bra!
RaderaHur lång tid tar den ca att göra?
SvaraRaderaFrån att du börjar, tills soppan är klar, max en halvtimme skulle jag säga.
RaderaÅt den här sippan för femtioår sedan hos en finsk fam o så god
SvaraRaderaEn finsk klassiker!
Radera