torsdag 13 september 2012

Äppelmarmelad - marmeladgodis



Hej alla flitiga läsare! Vad duktiga ni är på att besöka, läsa inlägg och kommentera. Det är flera som också hittar till de äldre recepten och testlagar/testbakar och rapporterar. Kul!
Idag står äppelmarmelad på menyn. Och inte vilken äppelmarmelad som helst utan marmeladgodis. Detta är väldigt naturligt på alla sätt: äpplen, socker, äppelcider. That’s it! Inga konstigheter alls i det receptet! Men… tar så in i bomben lång tid att koka tills det stelnat tillräckligt. Jag stod nästan till midnatt i förrgår kväll och kokade. Idag provsmakade vi vår hemgjorda marmelad, rullad i kanelsocker. Mums! Det blir sött! Jag tänkte prova att doppa bitarna i choklad också.  Rullar man inte dem i socker är de också goda till ost. Varför inte till ostbrickan imorgon kväll när det vankas fredagsmys! Receptet kommer från mat-tinas kokbok men jag har ändrat tillagningen lite.

Äppelmarmelad - marmeladgodis, 2 stycken formar a A4-storlek

3 kg svenska äpplen
2 dl äppelcider
5 dl socker per liter puré (Det blev cirka 1 ½ liter puré av mina äpplen)

Skala och kärna ur äpplena och klyfta dem. Lägg dem i en kastrull och häll över äppelcidern. Koka på svag värme under lock tills äpplena har mosat sig ordentligt. Rör om emellanåt. Det tar väl cirka 20 minuter. Passera purén genom en sil eller ett durkslag. Mät upp mängden och tillsätt sedan sockret. Du kan ta en lite mindre kastrull nu, så att purén inte bränner i botten. Koka på svag värme tills massan är riktigt tjock och har mörknat en aning. Den ska bli så tjock att den nästan är svår att veva runt med en slev. Rör om emellanåt eftersom massan annars kan bränna fast. Häll en klick massa på ett fat, ställ i frysen i en minut och se om den stelnar när den kallnar. Har den inte stelnat är det bara att fortsätta kokningen. Detta tog som sagt ganska lång tid. En timme i alla fall för mig då jag drog undan kastrullen från spisen medan jag testade om marmeladen stelnat. Dessutom ska den gå på svag värme så att det inte bränns. Täck två formar storlek som en A4 med bakplåtspapper och bred ut marmeladen på den. Låt den stelna i rumstemperatur över natten. Förvara sedan marmeladen kallt. Skär marmeladen i bitar vid servering, rulla i socker eller kanelsocker. Kan även serveras osockrad till ost.





15 kommentarer:

  1. Herre, vad gott det ser ut! Önskar att jag hade tålamodet ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tålamod brukar inte jag heller ha så mycket av!

      Radera
  2. Ja, hemmalagad marmelad är gott och de här ser mycket goda ut!

    SvaraRadera
  3. Men oj så gott!!! Med lite kanel i sockret måste ju bli hur gott som helst. En fin och uppskattad gåbortpresent också kan jag tänka mig! Måste nog testa detta:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Poppis blev dessa, går åt som smör i solsken!

      Radera
  4. Oj aldrig hört talas om äppelmarmelad,låter sjukt gott och sen kanelsocker på toppen,mums nu vill ja allt ha mig en bit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen att smaka så länge det finns kvar!

      Radera
  5. Låter ju jättegott och jättefräscht! Ha en bra helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! Hoppas din helg varit skön!

      Radera
  6. Hej! Kan man byta ut äpplena mot ex björnbär eller vinbär!! Jag menar rakt av ?
    / Cecilia

    SvaraRadera
  7. Hej! Kan man byta ut äpplena mot ex björnbär eller vinbär? Jag menar rakt av, stelnar det då med? Finns det tillräckligt med pektin i dessa bären?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Cecilia!
      Jag vet tyvärr alldeles för lite om björnbär och vinbär för att kunna svara på din fråga. Testade du själv?
      Hälsningar Anna - Frostrosor

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.