söndag 9 september 2012

Soppa med butternutpumpa , morot och ingefära



Hallå där ute i Söndagssverige! Har ni det bra?

Vi har varit i skogen, 4-åringen och jag. Vi hade ambitionen att ta med oss hösten in. Det blev riktigt fint här hemma efter vårt pyssel. Mer om det imorgon.

I onsdags när jag kom hem från jobbet stannade jag till i mataffären och köpte med mig lite godsaker att laga middag av. Ner i korgen lastade jag butternutsquash eller butternutpumpa, en kruka koriander, lite grädde och creme fraiche. Vad det skulle bli för middag klurade jag ut på hemvägen. Som tur var hade jag morötter, potatis och lök hemma. Även en bit ingefära hittade jag i kylen. Och det är just det som är perfekt med soppor. Man tager… det skafferiet bjuder på. Så det blev mycket pumpa och morötter i soppan, och lite potatis för att reda hela härligheten. Topping av creme fraiche och koriander.

Och så tillbehöret… hummus-, spenat- och fetaostfylld quesadilla! Receptet hittar ni HÄR>>

Galet god höstmiddag avnjöts vid niosnåret på onsdagskvällen! Nu har jag även frusit in av soppan så att jag får med mig matlådor till jobbet.

Här kommer receptet!

Soppa med butternutpumpa , morot och ingefära, 6 portioner

1 butternutpumpa, relativt liten
400 gram morötter
1 stor gul lök
2 stora potatisar
1 bit ingefära (se bild för storlek)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och peppar
Ev. grädde
Färsk koriander och en klick creme fraiche som topping

Skala pumpan, morötterna, löken och potatisen. Skär allt i grova bitar. Hetta upp lite olja i en kastrull. Fräs grönsakerna i oljan och häll sedan på vattnet. Släng i buljongtärningarna och lite salt. Skala ingefäran och riv den på rivjärn. Pressa bara ur saften ner i kastrullen. Kasta ”skräpet”.  Låt grönsakerna småkoka under lock tills de är mjuka. Lyft av kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar och eventuellt grädde. Servera med en klick creme fraiche och färsk koriander.









18 kommentarer:

  1. Pumpasoppa är ju så gott! Jag tycker det är gott med lite sting från ingefära och gärna chili också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lite chili är också gott. Det råkade inte följa med i varukorgen. Får ta det nästa gång. För snart dyker det upp andra pumpor också i affärerna.

      Radera
  2. Mums det där såg gott ut. :) Jag har nog aldrig smakat pumpasoppa någon gång. :) AloeVera-drycken smakar absolut inte hudkräm, haha. :) Testa! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt gott med pumpasoppa! Testa! Så testar jag aloe vera-drycken! :-)

      Radera
  3. Vad gott det låter! Gillar verkligen butternutpumpa. Äter soppa väldigt sällan, så det var en bra inpsiration :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Soppa är härlig mat, det är så mycket smakar som kommer fram!

      Radera
  4. Så gott det ser ut, perfekt för en höstlig dag. Har aldrig använt sådan där pumpa, vet inte riktigt hur den används. Nu fick jag ju iofs ett tips. Och tillbehöret, mums så gott.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går bra att ugnsbaka pumpan också eller rosta. Men soppa är perfekt att börja med!

      Radera
  5. Gott! Sån soppa brukar jag också göra:-) Pumpan är ju lite pillig att skala tycker jag, men det är det värt!
    Önskar dig en fin ny vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kanske lite otympligt men man får skära på och försöka tänka bort svinnet, som blir.

      Radera
  6. Pumpa har jag i ärlighetens namn aldrig ätit. Fantastisk färg på soppan :) Quesadillan låter kanoners den också! Så gott med soppa, äntligen sopp-säsong! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tycker jag absolut att du ska testa! Quesadillan har jag fått fnatt på, rekommenderas varmt som komplement till soppor eller som kvällsmat.

      Radera
  7. Åh, hello underbara höstmat säger jag! Jag blev tokig i pumpasoppa när jag bodde på NZ. Mums! Gillar din härliga macka till också :)

    SvaraRadera
  8. Oh, så gott! Butternut är en av mina stora favoriter i köket! All härlig höstmat är det bästa med den här delen av året!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, härligt att njuta av allt gott såhärårs!

      Radera
  9. Butternutsoppa gillas då den har en sådan god nötig smak tycker jag... gjorde en förra hösten i thai-tappning med kokosmjölk, citrongräs och chili i... denna ser riktigt god ut och med quesadillas till, yum!

    SvaraRadera
  10. Älskar hösten och alla rotfrukter. Och med de där quesadillasen kan jag nog få i min sambo lite soppa också...

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.