onsdag 19 september 2012

Äppelpyssel, äppelmust och russinfingrar


Ja, ni som följer bloggen även på Facebook kanske redan har läst om mitt i-landsproblem. I-landsproblem är t.ex. när man står där med 20 kg äpplen, ska göra äppelmust och fingrarna skrumpnat till russin redan efter 10 kg!

”Gnäll lagom”, tänker någon.” Hon har ju i alla fall äpplen”, fyller en annan i. Ja, äpplen har jag fast vi inte har några äppelträd. Däremot har vi en väldigt snäll äldre herre till granne. Han har äpplen i sina träd så att det räcker och blir över till oss också. Han är för övrigt den bästaste av grannar man kan ha. Han håller koll på huset när vi är bortresta, klipper vår häck medan vi är på jobbet (jo, hänt flera gånger, tydligen ”bara av farten”) och varje höst donerar han en massa äpplen till oss. Så självklart kilar vi över till honom med ett gäng flaskor äppelmust när den väl blir klar. Och klar blir musten om 5 dagar!
Till dess får ni hålla till godo med förra årets bilder och recept!

Och ni som inte orkar pyssla med äppelmust! Ni kan pyssla något fint att ställa på vardagsrumsbordet. Det gjorde jag och mina söner; äpplen, kottar, nypon och rönnbär i lager i en glasvas! Visst blev det fint?


 

Receptet till äppelmusten hittar ni HÄR >> 
PS. Äppelmusten behöver inte kokas
men den behöver dra till sig i 5 dagar!
 

4 kommentarer:

 1. Russinfingrar... det är grejer det! ;)

  Äppelmust låter himla gott, har aldrig gjort det... får testa helt enkelt!

  SvaraRadera
 2. Russinfingrar hade vi inte tackat nej till om vi fått äppelmust:) Vilken snäll granne, eller ska vi säga god...

  SvaraRadera
 3. Min svärmor brukade göra något liknande, men kallade det kort och gott för äppeldricka. Framåt jul började det bubbla lite i flaskorna, och liknade mest cider.
  Vi har massor med äppelträd, och brukar åka och musta på Ekerö, men i år är skörden jätteskruttig, så det blir nog bara lite mos och några äppelkakor. Så det kan bli! Förra året vadade vi i äpplen upp till lårbenshalsarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bubbla? Ojdå! Min har jag fryst in och gjort mest något som liknar hot apple cider. Riktigt gott under det kalla halvåret.
   Tråkigt med mager skörd. Jag har också hört att det inte riktigt är något äppelår. Det har dock inte stämt hos grannen i varje fall.

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.