En av de bästa sakerna med hösten
är all den skörd som vi får från jord och skog. Så mycket smaker som trängs på
våra tallrikar i form av inläggningar och konserver. Kyl och frys här hemma
fylls av allt möjligt i den kategorin och därför kommer vi snart inte att få
plats med ”vanlig mat”. Vilket i-landsproblem!
Igår kväll bakade jag en härlig
kantarellpaj; en pajbotten på äkta smör, en fyllning av smörstekta kantareller
och rödlök, vällagrad ost, en skvätt sherry och en rejäl äggstanning. ”Vilka
smaker!” tänkte jag och njöt av första pajbiten samtidigt som jag stod och
rörde i äppelmarmeladen. Den får ni receptet på imorgon.
Idag bjuder jag på pajreceptet,
som kan bakas även med annan svamp. Vill du, så kan du dubbla receptet och göra
pajen i en stor långpanna! Det har jag testat tidigare med gott resultat!
Ha en nu en riktigt fin kväll!
Höstens kantarellpaj med sherry
Pajdeg:
180 gram vetemjöl (3 dl)
125 gram smör
½ dl kallt vatten
Fyllning:
500 gram kantareller (gula och
trattisar)
Smör
½ gul lök, hackad
1 rödlök, klyftad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk sherry (eller annat sött
vin), kan uteslutas
2 ägg
1 dl grädde + 1 dl mjölk (kan
bytas ut mot 2 dl mjölk)
2 dl riven ost, vällagrad
Börja med pajdegen. Hacka ihop
mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt därefter vatten och arbeta snabbt
ihop degen. Knåda inte i onödan så att inte degen blir seg. Tryck ut degen i en
rund pajform. Nagga botten med en gaffel. Låt pajskalet vila i kylskåp i 1
timme. Förgrädda pajskalet på 200 grader i 15 minuter. Gör under tiden i ordning
fyllningen. Fräs kantarellerna och den gula löken i smör i en panna. Tillsätt
även rödlöken i klyftor. Stek i 3-4 minuter. Salta och peppra. Blanda ner
sherryn. Lägg svampröran i pajskalet. Slå på äggstanningen, som du vispat ihop av äggen, grädden,
mjölken och den rivna osten. Grädda pajen mitt i ugnen, på 200 grader i cirka
20 minuter.
Härligt när man får frossa i svamp! Låter intressant med sherry i pajen. Intressant och gott!
SvaraRaderaDet gav en rolig söt sting!
RaderaMums den där pajen skulle inte sitta helt fel nu.
SvaraRaderaVisst är det underbar var mycket gott man kan hitta i skogen. Ser fram emot äppelmarmeladen.
Ja, och det är inte vilken äppelmarmelad som helst!
RaderaÅh så gott! Jag kan gärna lösa era i-landsproblem med att ta emot lite höst skörd till våra frys, speciellt svamp ;-)
SvaraRaderaJust svamp tycker jag inte smakar så gott om den varit fryst, så vi fryser sällan in svamp. Lagar istället till den med en gång. Men nu måste du ut på svampjakt igen. Det finns mycket trattisar i skogen! Det andra kan vi dela med oss av!
RaderaAha, har aldrig haft svamp i frysen då har aldrig lyckats hitta... Men bonus är att hittar massa bär istället... Får försöka ge mig in på skogen igen...
RaderaKantarellpaj är gott! Har inte smakat med sherry i fyllningen, spännande!
SvaraRaderaDet ger härlig smak men är absolut inget måste!
RaderaVilket underbart problem att ha:)
SvaraRaderaPajen låter också ljuvlig, så gott och bra att den kan göras i långpannan!
Den var faktiskt så in i bomben god, den godaste pajen jag gjort på länge!
RaderaJag kan verkligen förstå att pajen var in i bomben god för den låter ljuvlig. Jag brukar ha en skvätt sherry i min trattkantarellsoppa och det ger en så god tvist.
SvaraRadera