måndag 20 februari 2012

Merquez med grön ärthummus och kumminrostad blomkål

 Hej på er i måndagsmyset! Hoppas att ni fått en bra start på veckan!

Min man säger att det tydligen är fläskmåndag idag, så därför har vi ätit stuvade makaroner och sidfläsk till middag. Tänkte dock inte blogga om det utan om förra veckans matkasse-recept, utav vilka ni ännu inte fått torsdagens och fredagens.

I torsdags lagade vi Merquez med grön ärthummus och kumminrostad blomkål. Ärthummusen som är smaksatt med färsk mynta var riktigt god. Även blomkål är trevligt att rosta i pannan, något som vi inte testat på innan. Då blir den alldeles lagom al dente. Merquez-korven skulle jag däremot ha klarat mig utan. Den var helt ok men ganska tjocksegt skal och smaken var aningen för het. Inget som barnen dock gnällde över, utan åt glada upp sina korvar. Även ärthummusen gick hem hos minstingen men 3-åringen avfärdade den bestämt.
Här har ni receptet i sin helhet!

Merquez med grön ärthummus och kumminrostad blomkål, 4 portioner

4 port ris eller annat gryn, vi använde ris
300 g blomkålshuvud
1 tsk spiskummin, hade vi inte så vi tog vanliga kumminfrön
520 g merquez (korv), motsvarar 2 paket
75 g bistrosallad

Ärthummus:
ca 250 g gröna ärter, frysta
1 kruka mynta
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
salt och peppar

Koka ris eller annat gryn enligt anvisningen på förpackningen.
Ärthummus: Tina ärterna genom att lägga dem i en sil och spola dem under kranen. Mixa dem med mynta, skalad vitlök och olivolja, smaka av med salt och peppar.
Skär blomkålen i mindre bitar. Rosta dem i en stekpanna och krydda med spiskummin, salt och peppar.
Stek korven och servera med ärthummus, ris och de rostade grönsakerna blandade med salladen.

1 kommentar:

  1. Låter mycket gott och verkar vara en trevlig vardagsrätt. Ärthummus låter spännande, är kanske mindre mjölig i smaken än vanlig.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.