måndag 13 februari 2012

Dansk sjömansbiff på kyckling med jordärtskocka och krispig rädissallad

Först ut i matkasseveckan är sjömansbiffen på kyckling. Namnet på rätten är något missvisande skulle jag säga. Tillbehöret är ju inte enbart jordärtskocka utan snarare öl- och buljongkokta rotsaker, däribland jordärtskocka. Salladen består väl inte heller mest av rädisor utan mer av ärtor och bladspenat. Rädisorna är mer som en dekoration.
Men nu till själva ingredienserna, tillagningen och smaken.

Jag lägger upp ingredienserna på köksbänken och drar även fram det som inte fanns med i matkassen. Några basvaror får man tydligen räkna med att ha hemma. Pust, dijonsenap hittade jag också i kylen. Den skulle jag dock inte räkna som en basvara. Men so far, so good. Min nästa tanke är hur vi ska orka äta allt detta. Det får dock bli ett senare problem. Sedan är det dags att sätta igång med rotsakerna som ska kokas i en buljong med öl. Det går undan men för att påskynda ytterligare förkokar vattnet till buljongen. När ingredienserna är i grytan är det bara att slänga på locket. Funderar på varför salt inte ingår och mängden kryddor är också något mager. Lyfter därför på locket och kryddar med salt och peppar innan jag tar tag i biffarna.

Smeten känns väldans kladdig varpå jag ökar upp mängden potatismjöl nästan till det dubbla. Kan det bero på att jag bytt ut vispgrädden mot Oatley iMat för att rätten ska passa för barnen också. Kladdig smet till trots lyckas jag forma biffar som jag bryner för att sedan tillaga klart i ugnen. Åh nej, jag känner att jag inte klarar av att följa instruktionerna. Svävar ut men det gör inget. Salladen slänger man ihop på ett nafs, det är bra!
Sedan är det dags att duka upp och äta. Det ser färggrant och nyttigt ut! Härligt! Smaken då? De buljong- och ölkokta rotsakerna smakar tyvärr inte så mycket. Det saknas kryddor fast ölsmaken är överasskande mild och trevlig. Lite persilja hade de ju kunnat ha med! Vi pressar citron över rotsakerna och kycklingbiffarna, som även dessa är något bleka i smaken dijonsenapen till trots. Citronen lyfter rätten till högre höjder och den får nu med råge godkänt. Dock slår jag ett slag för att krydda upp rätten med förslagsvis dragon eller persilja, både vad gäller biffarna och rotsakerna.

Betyget: 3 frostrosor av 5 möjliga!

Dansk sjömansbiff på kyckling med jordärtskocka och krispig rädissallad, 4 portioner

300 gram jordärtskockor
2 stora morötter
5 medelstora portatisar
5 dl kycklingbuljong
3 lagerblad
33 cl öl
½ purjolök
150 gram gröna ärter
½ knippe rädisor
65 gram (1 påse) bladspenat

Kycklingbiffar:
1 gul lök
400 gram kycklingfärs
2 tsk dijonsenap
Salt och peppar
2 msk potatismjöl (öka om det behövs)
1dl vispgrädde (jag bytte ut mot Oatley iMat)
1 msk smör eller margarin

Skala och skär jordärtskockor, morötter och potatis i bitar. Lägg rotfrukterna i en kastrull och häll på buljong, lagerblad och öl. Koka tills rotfrukterna är mjuka. Ansa och skölj purjolöken, skär den sedan i ringar. Lägg dem i kastrullen när rotfrukterna är mjuka.
Kycklingfärsbiffar: Skala och hacka löken. Blanda kycklingfärs, lök, dijonsenap, salt, peppar, potatismjöl och vispgrädde. Forma till 8 biffar (för 4 port). Stek dem i matfettet i en stekpanna 2-3 minuter per sida eller tills de är genomstekta.
Tina ärterna genom att lägga dem i en sil och spola dem under kranen. Skiva rädisorna tunt och blanda dem med spenat och ärterna.
Servera rädissalladen till biffarna, rotfrukterna och gärna dijonsenap.






7 kommentarer:

  1. vilken spännande rätt. Håller med om missvisande namnet

    SvaraRadera
  2. Åh så spännande att läsa med synpunkter o betyg o allt... känns som vi läsare kommer ha mycke trevlig läsning tom i denna typ av uppdrag... alltid lika roligt att titta in här...

    SvaraRadera
  3. Ja, det rodde vi inte en skulle se ut så när vi läste namnet, tyckte det lät som en spännande variant av just sjömansbiff... Kanske något att fundera ut på egen hand?
    Men huvudsaken att det smakade bra till slut i alla fall:)

    SvaraRadera
  4. Låter gott med kyckling i biff-format:-)
    Önskar dig en fin vecka!

    SvaraRadera
  5. Mums ser gott ut : ) kram Sofia : )

    SvaraRadera
  6. En mycket annorlunda kombination på rätten tycker jag. Men det låter spännande.

    SvaraRadera
  7. Kul att testa på detta med matkasse!Har inte gjort det själv än.
    Lo

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.