onsdag 8 februari 2012

Mjuk chokladkaka

God afton mina vänner! Vad gläds ni åt? Och vad gjorde er glada just idag?
Själv blev jag glad över att när jag kom hem från jobbet idag upptäcka att maten stod på bordet (det gör den varje dag, även idag) och badrummet var nystädat. Glad över att se mina barn, ett gott skratt, ett hej från busschauffören – åt mycket! En sådan här chokladig kaka gör mig också glad. En klassiker, som passar jämt och som är så där lagom opretentiös, inte alls avancerad utan bara god. Punkt.
Önskar er en mysig lillördag!

PS. Som vanligt går det alldeles utmärkt att göra kakan till mjölkfri om det behövs. Byt då bara ut smör mot mjölkfritt margarin och mjölken mot t.ex. havredryck.

Mjuk choladkaka, 1 stor

3 ägg
3 dl strösocker
150 gram smör
2 dl mjölk (eller havredryck)
4 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och häll i mjölken. Tillsätt i ägg- och sockerblandningen. Blanda de torra ingredienserna separat och sikta ner i ägg- och sockerblandningen. Vänd försiktigt, rör inte i onödan. Häll upp smeten i en smord och bröad bakform. Jag använde en springform som rymde 3 liter. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i 50 minuter. Stjälp upp kakan när den svalnat något.

6 kommentarer:

  1. Hej!
    Min vän Nina och jag gör via vår blogg Sallys daughters en liten "cookieaction" i Alla hjärtans dag tider. Vi vill visa uppskattning för det arbete personalen på våra äldreboenden utför och gör det på ett enkelt sätt. Vi bakar kakor =) Vi bakar fjärilskakor och lämnar dem på olika äldreboenden som en liten uppmuntran. Det vore jättekul om fler ville hänga på!Tänk om vi kunde bjuda på fjärilskakor på alla boenden i vårt avlånga land =) Ett av kakrecepten vi använder hittade vi just här hos freostrosor, tack än en gång för det!
    Allt Gott!
    LO

    SvaraRadera
  2. Du vet, inte drottning på att baka, men om jag bakar detta på söndag... är den lika god på måndag... o hur överlever den bäst? ;)

    SvaraRadera
  3. Å vad mycket härlig mat och bak inspiration.
    Önskar dig en skön helg.

    Kram Thess

    SvaraRadera
  4. Lo: Vilken fin tanke! Är kakorna tänkta till personalen? För till boenden kan det vara svårt att dela ut dem. Är ju så strikta regler nuförtiden.

    min mat och vikt: Den är lika god dagen därpå. Pudra då inte med florsocker förrän den dagen som kakan ska serveras. Och.... när du stjälper upp kakan så gör det på ett fat med lite strösocker på. sen går det bra att förvara den avsvalnade kakan under kakformen som lock.

    Titta in hos THess: Detsamma till dig!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.