God afton! Nu är det lill-lördag igen, inte för att vi skulle fira det. Det har ju varit mycket den här veckan redan. I måndags fläskmåndag igår fastlagstisdag och idag lill-lördag. Igår var det ju fastlagstisdag, som ju traditionellt firas med semlor. Min mamma däremot bakade flott-rieska, som man i vissa delar av Finland brukar baka i anknytning till fastlagstisdagen. Rieska är ett tunt bröd på kornmjöl, som ni har fått recept på tidigare, annars hittar ni det HÄR>>. I varje fall så lägger man skivad sidfläsk på rieskan innan gräddning. Det är riktigt gott och flott! Vi åt brödet till middagssoppan.
Senare på kvällen slog vi till med semlor, dock inte de traditionella. Semlor har vi hunnit äta och baka redan i omgångar så dessa fick bli icke-traditionella sådana. Istället för mandelmassa och vispgrädde fylldes semmelbullarna (baka av min man) med lemon curd och kolagrädde! Receptet hittade jag på flera finska bakbloggar. Väldigt modernt och ganska sött. Min man tyckte mer om tjinuskijsemlan än jag. Jag kom fram till att kolagrädden garanterat passar som tårtfyllning!
Kolagrädde / tjinuskijgrädde
2 dl vispgrädde
1 ½ dl brun farin
Mät upp grädde och farinsocker i en kastrull. Koka upp och rör om. Häll upp i en bunke och ställ kallt i flera timmar, gärna över natten. Vispa till kolagrädde!
Oj det var mycket mat igår. Vi också firade med semlor med apelsinsmak
SvaraRaderaOh herrejisses, det var verkligen en annorlunda fastlagsbulle det där! Låter onekligen väldigt sött, men lemon curd är ju väldigt gott.
SvaraRaderaDet lät spännande med kolagrädden. Gott med lite variation på semlorna också. :-)
SvaraRaderaMums, det där såg annorlunda smarrigt ut :-)
SvaraRaderaJösses så god semla!!!! Helt i min smak!
SvaraRaderaOj oj oj... Vilken semla! Eller mer som en bakelse.
SvaraRaderaMums. Kan tänka mig att den söta grädden och lemon curden passar bra ihop :)
SvaraRaderaOjojoj! Det kan man kalla smask i kvadrat! Lemon curd är gott, kola är gott, grädde är gott, så det kan väl inte bli annat än supergott!
SvaraRaderaPralin från matmedmera: Apelsin i låter gott! Är ju i säsong också!
SvaraRaderaMårtenssons kök: Japp, sött var ordet och icke-traditionellt!
Carro: Ja, man kan gott variera sig!
Lätt och goda recept: Tack!
Ann-Sofi Matsafari: Något att testa nästa år då kanske?
Remsan: Bra där, kanske mer av en bakelse!
Hovkonditorn: Ja, det blir en spännande kombo!
Kjersti: Japp, supergott och sött!
Hm lät annorlunda men gott!
SvaraRadera// Lena
Detta lät supergott, yum! Kolagrädde ska jag testa i framtiden :)
SvaraRadera