torsdag 2 februari 2012

Klassiska CCC

Hallå på er! Bara en arbetsdag kvar så är vi framme vid helgen igen! Jag längtar! Förra lördagen bakade jag och sonen cookies, klassiske chocolate chip cookies. Våra barn tål ju inte mjölkprotein, varför mycket av bakandet kräver mjölkfria ingredienser. I förra veckan fick jag reda på att flera mörka blockchoklad faktiskt är helt mjölkfria. Jag undersökte om så var fallet på vår lokal ICA-affär och kom fram till att detta visst stämmer för åtminstone: ICA mörk blockchoklad 200 gram samt för Odense mörk blockchoklad 200 gram. Båda är alltså mjölkfria i nuläget. Tänk dock på att alltid alltid läsa ingrediensförteckningen riktigt noga. Man vet aldrig när receptet ändras. Glad åt att hitta ett billigare mjölkfritt chokladalternativ slog vi till med cookies! Och smarrigt blev det!
Lättbakade kakor som kan göras bauta-stora (så som de är på t.ex. Subway och 7-eleven) eller lagom mellanstora. Konsistensen blir lite småseg, knäckig och härlig.

Klassiska Chocolate Chip Cookies – går utmärkt att göra mjölkfria, 25 stycken

150 gram smör eller mjölkfritt margarin
2 dl strösocker
2 dl ljust muscovadosocker (eller brun farin eller råsocker strö)
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
200 gram mörk blockchoklad (mjölkfria är bland annat ICAs och Odenses)

Hacka chokladen. Smält smöret. Rör ihop smör, strösocker, muscovadosocker och vaniljsocker. Häll i ägget och vispa ihop smeten så att den blir lite lätt och fluffig. Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt separat. Tillsätt mjölblandningen och den hackade chokladen i smör/ägg/socker-blandningen och rör ihop. Överarbeta inte degen! Klicka ut matskedstora högar av degen på bakplåtpappersklädd plåt. Platta till kakorna innan gräddning. Grädda kakorna i 175 grader i 7-8 minuter för sega kakor. Låt de färdiga kakorna svalna på ett galler.

11 kommentarer:

  1. Vad bra! Jag funderade just på att baka cookies till nästa vinterutflykt. Perfekt att äta med vantarna på! Jag har hittat en god apelsinchoklad som jag tror skulle kunna passa i kakorna...

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Min son var oxå mjölkproteinallergiker (vuxit bort vid 6 års ålder!!) och vi köpte alltid marabous mörka choklad. Den är mjölkfri men kan innehålla spår av mjölk. Så skriver de alltid eftersom de tilverkas i samma lokaler/maskin som vanlig mjölkchoklad. Det finns också en ekologisk vaiant hon kungmarkatta som är helt mjölkfri. Så visst finns det många möjligheter att baka med mjölkfri choklad!!
    //Maria

    SvaraRadera
  3. Så smarrigt! Jag kanske ska göra detta till en bakdag, med tanke på hur kallt det är. Men först - frukost :)

    SvaraRadera
  4. supersmarrigt! De där kakorna skulle hela familjen gilla..:-)

    SvaraRadera
  5. Sofia: Visst, Yummie!

    Fröken Dill: Apelsinchoklad kan ju inte bli annat än gott!

    Maria B: Aha, alltid bra med fler tips! Ska spana in den! Spår av mjölk funkar för mina söner.

    Birgit: Bakdag = underbart!

    Tant Gul: Det låter härligt!

    SvaraRadera
  6. Klassiska CCC är alltid gott. Bra när det går att hitta på ett alternativ till barnen.

    SvaraRadera
  7. Gamla goda klassiker, det kan aldrig smaka annat än gott!

    SvaraRadera
  8. Oooh, yum, yum, yum, vad sugen jag blev på riktiga chocolate chip cookies <3 Det är ändå en sådan kaka som verkligen håller i längden :) Jag brukar också använda marabous mörka när min laktosintoleranta vän är på besök - den är inte heller farligt dyr, och känns bättre än blockchoklad på något vis :)

    SvaraRadera
  9. Har letat länge efter ett recept på CCC som blir lyckade och goda! Dessa var hur lätta som helst att göra och blev väldigt goda! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra att du gillade dessa!
      Håller med, de är löjligt goda!
      Tack för hälsningen, den uppskattas!
      KRAM Frostis

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.