tisdag 21 februari 2012

Halstrad torsk med grape- och fänkålssallad och ljuuuvlig potatis

 Nu är det dags för det sista och avslutande receptet i matkassen – fisk blev det i fredags! Torsken fick sällskap av en god potatis och en grape- och fänkålssallad. God potatis, ja, kan kokt potatis vara märkvärdig eller extraordinärt god? Jo, jag hävdar nog att denna var det. Potatisen var av märket Marilyn och förpackad i en plastpåse och vägde 900 gram. Det är en sådan där påse jag aldrig ens tänkt tanken att köpa. Här köper vi lösvikt eller i säck. Men denna var ju hejdundrande god och barnen åt och åt, och vi njöt. Potatisen var riktigt smörig och fin, en potatis som man gärna skivar kall på mackan och toppar med en bit lax eller sill! Så håll utkik efter Marilyn i butiken nästa gång. Resten då! Fisken var god, en stekt torsk. Och salladen rolig och krispig med bland annat fänkål och paprika. Jag tycker ju om båda och kanske ännu mer när jag fick hyvla dem riktigt tunt med min mandolin utan att skiva med fingertoppar på köpet! Tillsammans med en vinegrette smakade salladen toppen. Till hela alltet skulle man ju då ha en kallrörd sås på gräddfil, grapeskal, salt och peppar. Där borde jag anat ugglor i mossen. Hur gott kan grapeskal vara? Det doftar förvisso gott men smaken är riktigt besk. Hua! Nej tack, cest från grapefrukter kan jag klara mig utan. Nästa gång får det bli med citron istället! Betyg utan gräddfilssåsen en 4:a, med den en 3:a!

Semlor då? Det är ju fettisdagen trots allt! Ja, jag har ju tjuvätit två tidigare i år. Idag har jag dock åtminstone ännu inte hunnit med någon. Har dock ett spännande experiment på g här hemma!


Halstrad torsk med grape- och fänkålssallad, 4 portioner

520 g torskfilé, vi använder 2x400 gram
900 g potatis (gärna marilyn)
1 1/2 dl gräddfil
salt och peppar, citronpeppar till fisken
1 msk smör eller margarin

Grape- och fänkålssallad:
1/2 knippa rädisor
1 liten fänkål
1 gul paprika
1 blodgrape
1 msk olivolja
1 tsk sambal oelek, uteslöts
strösocker, uteslöts
salt

Tina fisken. Koka potatisen i saltat vatten. Riv skalet fint av grapen. Blanda skalet med gräddfilen och smaka av med salt och peppar. Eller så byter ni grapeskalet mot citronskal istället.
Grape- och fänkålssallad: Ansa och skiva rädisor, fänkål (spar dillen från fänkålen) och paprika så tunt som möjligt. Skär bort skalet och det vita från grapen, skär sedan mellan ”väggarna” ut hinnfria klyftor. Pressa saften ur mellanväggarna. Blanda 2 msk grapesaft med olivoljan (för 4 port). Smaka av med salt, peppar, sambal oelek och eventuellt lite strösocker. Blanda de skivade grönsakerna och fänkålsdill med grapefiléer och dressingen.
Skär torsken i portionsbitar och krydda med salt och peppar. Stek fisken i matfettet. Servera fisken med grape- och fänkålssallad, potatis och gräddfilen.


6 kommentarer:

  1. Den där salladen lät mums! (Utan grapefruktszesten ;)

    SvaraRadera
  2. så himla gott,torsk är ju de godaste

    SvaraRadera
  3. tack för potatistipset! Ett märken jag inte heller provat.
    / Lena

    SvaraRadera
  4. Fasen vad den salladen låter god, den kommer vi garanterat att testa!

    SvaraRadera
  5. Jag har lite svårt för fänkål, men annars låter maten supergod. Jag vet ju inte vad du fick för grape, men det är stor skillnad på vanliga och ekologiskt odlade citrusfrukter just när skalet används.

    SvaraRadera
  6. Amy's piece of cake: Ingen grapefruktscest i salladen!

    Smulansbakblogg: Ja, torsk, sej och lax är favoriterna här hemma!

    Lena: Roligt när tipsen uppskattas!

    Mårtenssons kök: Ja, gör det! Rekommenderas!

    Remsan: Vet inte om grapefrukten var ekologisk eller inte, förmodligen inte. Ska hålla utkik efter en ekologisk i affären nästa gång. Nästan värt att testa!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.