tisdag 7 december 2010

Salladsfat med persilje- och vitlökskryddade krutonger och en honungs- och senapsvinägrett

Det kan lätt bli lite onyttigheter när det gäller maten såhär i decembermånad (och resten av året också), i alla fall här på min blogg märker jag. Därför bjuder jag på ett salladsfat med hemgjorda krutonger och vinägrett. Svängde ihop detta till en knytis, som vi var på i lördags. Fick uppdraget att fixa en grönsallad. Tråkigt, tänkte jag och ville inte bara ha isberg, tomat och gurka! Blev lite annat smarrigt också men däremot i små högar så att alla fick ta av det som de gillade plus krutonger för att förhöja det hela lite. Till krutongerna använde jag lite olika sorters bröd; en skiva tomatlimpa, en skiva rödbetslimpa, två skivor vörtbröd, två skivor finskt rågbröd. Det blev alltså ”slattar” ur frysen, ni vet när det finns en skiva kvar av allt möjligt, haha! Och kan ni tänka er vad gott det blev när jag rostade det i en panna i olja, vitlök och persilja? Perfekt till sallader, soppor eller som snacks! 2-åringen var lyrisk ”Mamma, min få meja kjutongej!”

Salladsfat med persilje- och vitlökskryddade krutonger och en honungs- och senapsvinägrett

Salladsfat

Isbergssallad
Röd paprika
Gul paprika
Gurka
Tomater
Majs
Avocado
Kalamataoliver

Persilje- och vitlökskryddade krutonger
Brödtärningar av olika slags bröd t.ex. formfranska, rågbröd, vörtbröd
Olja
Pressad vitlök
Hackad persilja
Salt

Tärna brödet och rosta det i olja i en stekpanna tillsammans med pressad vitlök och hackad persilja. Smaka av med salt. Låt rinna av på hushållspapper.

Honungs- och senapsvinägrett
50 ml olja
25 ml äppelcidervinäger
2 tsk dijonsenap
2 tsk flytande honung
3 tsk torkade kryddor (oregano, dragon och timjan)
salt
peppar


Blanda alla ingredienserna, skaka gärna i en burk eller dylikt. Häll över salladen eller låt var och en hälla över sin egen.


8 kommentarer:

  1. Hej på dig.
    Jag vill bara passa på o tacka för en underbar blogg.
    Det är så inspirerande o kul o läsa.
    Så Tack.
    Ha det bäst
    Kramar Helena

    SvaraRadera
  2. Helena: Tack snälla! Vad glad jag blir! Ha det bäst du med!

    SvaraRadera
  3. Åh vad roligt att någon bloggar av en sallad också.. för det blir sällan att någon uppskattar sallad som man ändå rekommendera att ha till maten i alla bord.. och inte blir jag förvånad när du lyckas än en gång förvandla något tråkigt till något riktigt smarrigt!

    Hemma hos blir det oftast att vi sällan fixar sallad.. då det känns som den består av isberg, gurka och majs.. tycker tomat är halva grejen i sallad.. sen tycker jag meloner är jätte goda till sallad.. men sen när inte tål det det heller.. ja du förstår poängen.. men jag ska faktiskt nog ta med din sallad till julbordet i år då vi har knytis :)

    SvaraRadera
  4. Oj, så gott och fräscht det såg ut...

    SvaraRadera
  5. Bra när man själv kan komponera sin sallad, det finns ju alltid någon som inte äter av allt.

    SvaraRadera
  6. Så fräscht och gott! Precis vad jag skulle behöva nu. Som du förstår så blir det många onyttigheter på min blogg nu. :-)

    SvaraRadera
  7. MM, detta ser riktigt gott ut. Så även tilltuggen i inlägget ovan :)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.