måndag 13 december 2010

Köttfärssoppa med riv

Trevlig lucia på er alla! Hoppas att ni har det mysigt, får se ett lucia-tåg och äter en lussebulle idag! Själv ska jag iväg till sonens dagis och se hans lucia-tåg på eftermiddagen. Här på bloggen blir det inte så juligt inlägg, däremot ett vintrigt sopprecept. Detta är ännu ett recept, som hängt med ”i alla år”, eller i alla fall sedan hemkunskapslektionerna i grundskolan. Med åren har jag modifierat den lite dock. Här kommer receptet på en soppa där potatisen och rotfrukterna rivs med rivjärn. Vill man, kan man givetvis tärna potatisen och rotfrukterna!

Köttfärssoppa med riv, 4 portioner

1 purjolök
2 morötter
2 palsternackor
1 liten bit rotselleri
4-6 potatisar
1 liter vatten
2 buljongtärningar
smör
300-400 gram köttfärs
2 msk tomatpuré
salt
peppar


Skölj purjon och skär den i tunna skivor. Riv potatis och grönsaker med den grova sidan på rivjärnet. Stek färsen i smör i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och häll ner rivet och purjon. Tillsätt vattnet och smula över buljongtärningarna. Koka gärna upp vattnet i vattenkokaren så blir soppan klar fortare. Låt soppan koka under lock i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3 kommentarer:

  1. Soppa skulle vara värmande är i dag, -25 va det i morse. Brr. Vi såg lucia firandet på tv mina barn ha ju blivit förstora så dom har inget lussande i sina klasser längre..

    SvaraRadera
  2. Perfekt med så här enkel mat. Gott också!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.